18. decembra 2018

Še zdaleč ne le mlajši Mitjev brat. Četrti Gorenjec v tem paketu je lokalna eminenca, ljubitelj epskih podvigov in pobudnik TaMalgaPetka.

Vsakič, ko se spečamo z gorenjsko mtb mafijo … Gašper Budkovič je verigo obdržal na Gorenjskem, nanjo je pripel soustvarjalca TaMalgaPetka Gabra Šorna. Čeprav ga nekateri poznamo kot “tamalega brata od Mitja Šorna”, ni tako preprosto. Blizu sta si po letih in – beri spodaj – hkrati sta dobila prvi gorski kolesi. Mitja bi se lahko hvalil s tekmovalnimi dosežki (itak se ne), Gaber pa je na kolesu predvsem uživač in motivator, sicer pa poklicni športni delavec. Beri dalje.

Gaber Šorn

Vzdevek: /
Kraj: Breg, Žirovnica
Starost: 36
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : TaMalPetek, KK Završnica

Gašper: Gorsko kolesarstvo. Kaj ti pomeni? Kako misliš, da bo šport napredoval v naših koncih?
Gaber: Pomeni mi odličen način sproščanja od vsakdanjih obveznosti, način, s katerim skrbim za kondicijo in svoje zdravje, med drugim tudi način preživljanja prostega časa s prijatelji … V bistvu mi pomeni kar dosti. Kako bo šport napredoval … Kaj pa vem, če primerjam kolesarjenje pred 20 leti in danes, nas je sedaj bistveno več, to je glavna razlika. Ta šport je v naših koncih prisoten že od vsega začetka, sigurno je v teh letih napredoval in še bo. Glede na število kolesarjev in kolesarjev, ki so še po vrhu aktivni pri urejanju poti in ostalih stvari, se nam za prihodnost sigurno ne bo treba bati …

TaMalPetek – ti si bil tisti, ki je na kup nabral enduraše iz Zgornje Gorenjske. Kako je sploh prišlo do tega?
Do tega je prišlo na sledeč način … Dober prijatelj in skoraj sosed (Benč) se je odselil v Medvode. Tisti čas sva veliko kolesarila skupaj, ker je on v Lj delal, jaz pa sem že imel otroke in mi je ustrezalo it na kolo bolj proti večeru, tako kot njemu. Z njegovo selitvijo nisem imel kaj dosti ljudi, ki bi bili pripravljeni iti na kolo, oziroma sem pošiljal smsje in vedno znova poslušal, danes ne morem, raje jutri in podobno. Tako sem aprila 2013 začel z “mailing listo” TaMalPetek, prvič sem poslal 23 mailov, kjer sem se obvezal, da bom za vsak četrtek zbral eno turo in gremo skupaj na kolo … Število mailov in kolesarjev se je povečevalo, danes nas je na listi ene 145, povprečna udeležba na četrtkih pa okoli 10. Po ene dveh, treh letih sem štafetno palico predal Gašperju, ki je to samo še nadgradil. Zj mamo Instagram, spletno stran, statistiko udeležb in podbobno 🙂


Doma, na Karavankah

Bajk, powder ali surf? Kaj jih povezuje?
Vse troje rad počnem, večkrat sem že rekel, da je pri vseh treh isto. Pol po kolesarski turi, dobremu powder ali windsurf dnevu se na piru bašemo, kako je blo dobro. Bistvo tega pa vidim v tem, da sem pol za kake dva dni nafilan s pozitivno energijo in delovno vnemo 🙂

Najljubši trail in kam bi te s kolesom zaneslo, če ne bi imel nikakšnih omejitev?
Uf, težko vprašanje. Nimam najljubšega traila, vsi so mi kul … Če ne bi imel omejitev, mi je bolj pomembno to, da bi šel lahko čim večkrat na kateri koli trail, v smislu neomejenega časa. Lokacija niti ni tako pomembna.


Z omenjenim Benčem na enduru dirki dvojic v Davosu. Več: Černi(v)logar: Enduro 2 Davos

mtb.si: Tvojega brata Mitja smo že pripeli v začetku leta. Ugibamo, da si se gorskega kolesarstva nalezel od njega. Kakšen je bil vajin kolesarski odnos na začetku in kakšen je zdaj, ko si ti bolj resen bajker kot on?
Gaber: Gorskega kolesarstva nalezel od njega … kaj pa vem. Prve gorce sva oba dobila istočasno, s tem da sem bil jaz v tistih letih še aktiven smučarski skakalec, on pa je kmalu začel z resnimi treningi, prvo xc seveda … Na začetku smo se skupaj podili po gozdnih poteh, ker je bil malo starejši in bolj v kondiciji, so se veliko tudi seveda sami. Težko rečem, da sem bolj resen bajker kot on, sem precej večkrat na kolesu kot on, to je res. Greva nekajkrat na leto skupaj na kolo, vsakič znova sem presenečen, da se za mano pelje za “šalo”, kljub temu, da goni zelo malo … Za njega lahko rečem, da se zna peljat s kolesom 🙂


Kdo pravi, da je morje za sončenje? Gaber na Murterju.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Gaber: S prijatelji na kaki epski, čim daljši turi. Recimo dolg vzpon z lepim razgledom, pa kak tehničen spust … V Karavankah s pogledam na domačo vas kar uživam. Popoln je tudi z družino na kaki kolesarski stezi.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Trudim se, da bi bil vsak dan popoln, ne glede na to, kaj počnem. Ne uspe mi vedno 🙂

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Najbrž bi malo več windsurfal, smučal in podobno. Mislim, da bi si lahko našel še kak hobi.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Vsak, ki ga imam, mi je najljubši. Trenutno Santa Cruz Bronson, prej sem imel v 10 letih 3 Specializede, še prej Gary Fisher, Univega, Scott … Velik je bilo najljubših. Redko kdo svojega kolesa nima za najljubšega in najboljšega.

Tvoje prvo kolo?
Prvo je bil en moder 12 col, še sedaj ga imam v kleti. Podedoval sem ga seveda od brata, to kolo ima “muslauf” in polne gume. Oba z bratom sva s tem kolesom kot mulca znala “žlajfat”. Pol sva z bratom dobila ena rdeča gorska kolesa, ki jih je iz Tajvana uvozil mislim da Trgoavto 🙂 Ko pa so prišli prvi Scotti v Slovenijo, sem mel Scott Boulder …


Še ena iz letošnjega Davosa ter ena s prečkanja “potočka”

Tvoj vzornik?
K sem bil mlajši, sem jih imel dosti, sedaj ga nimam.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Zelo rad spremljam razvoj svojih dveh otrok, presenečen, kako sta dovzetna za učenje kakršnih koli spretnostnih nalog, zato bom rekel, da sta kar ona dva.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
V dogodke je treba vlagat (F. Berce – slikar z Brega)
Happy wife, happy life 🙂

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
14. 8. 2007 na xc progi v Rebru nad Zabreznico. Takrat sem bil še trener v klubu KK Završnica, po tritedenskem windsurf dopustu sem šel takoj prvi dan na trening z otroki, mal brez občutka za kolo me je na enem mestu malo presenetila kompresija. Diagnoza: Zlom glenoida v levi rami, pretres možganov in udarec v hrbet. Otroci so nato poklicali enega od staršev ter rešilca, ker nisem mogel iz gozda. Sledilo je 18 dni bolnišnice, kar zahtevna operacija, 3 tedne toplic in pol leta bolniške. Ramo imam še danes slabšo kot pred tem, ampak kaj čmo, paše zraven. Upam, da takih ne bo več.

Na naslovni fotografiji Gaber na eni res epski. Vse fotografije so iz Gabrovega osebnega arhiva.

Preberi še
Na verigi: Gašper Budkovič
Na verigi: Mitja Šorn
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Sledite nam