Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
14. junija 2016

Novi direktor LTO Kranjska Gora o kolesarskih ciljih turizma vasi, o novih poteh in o tem, kdo bi moral reševati problematiko kolesarjenja v naravi.

Peter Paco Wrolich z avstrijske Koroške verigo podaja naravnost čez Karavanke, v slovensko turistično znamko z imenom Kranjska Gora, svojemu sogovorniku pri izvedbi Alpe Adria bike festivala. Magister turizma Blaž Veber sicer ni znano ime v kolesarstvu, saj ni kolesar, je pa še vedno novi (dobre tri mesece) direktor LTO – Zavoda za turizem občine Kranjska Gora. Zato je nekatera standardna kolesarska vprašanja izpustil, a toliko izčrpneje odgovoril na druga.

Beri pozorno, tudi kaj za letos načrtujejo v Kranjski Gori in kdo Blaž meni, da bi moral reševati problematiko kolesarjenja v naravi.

Blaž Veber

Vzdevek: –
Kraj: Podkoren
Starost: 39
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : LTO Kranjska Gora

Paco: Še nisi dolgo direktor turizma v Kranjski Gori. Kaj hočeš spremeniti na turističnem področju?
Blaž: Turizem je že nekaj let najhitreje rastoča gospodarska panoga tako v Sloveniji kot v svetu. Zavedati se moramo, da se zaradi naglega tempa hitro spreminjajo tudi trendi v turističnem povpraševanju. Temu se moramo kot destinacija Kranjska Gora znati učinkovito prilagajati in biti korak pred konkurenco. Kranjska Gora ima izreden potencial za nadaljnji turistični razvoj. Smo destinacija, ki je poznana predvsem kot zimsko-športno središče, želim pa si, da bi se Kranjska Gora na ključnih trgih pozicionirala tudi kot pomembna poletna destinacija. Veliko večji poudarek bomo dali predvsem investicijam v turistično infrastrukturo, ki bo za destinacijo v ponudbi pomenila novo dodano vrednost in temelj za nadaljnji hitrejši razvoj. Tu imam v mislih predvsem dograditev športnega parka, investicijo v izgradnjo kopališča v Gozd Martuljku ter novo gondolo na vrh Vitranca.

Kakšno vlogo bo v Kranjski Gori v bodočnosti igralo gorsko kolesarstvo?
Gorsko kolesarjenje je eden izmed najpomembnejših turističnih produktov, na katere, poleg smučanja in pohodništva, stavi Kranjska Gora kot turistična destinacija.

Kje vidiš Kranjsko Goro čez 10 let iz turističnega vidika?
Kranjska Gora mora v tem obdobju ponovno postati številka ena med slovenskimi turističnimi destinacijami ter prepoznavna turistična destinacija v svetu. V to verjamem.

mtb.si: Se po tvoje Kranjska Gora že lahko pohvali z gorskokolesarskim “produktom”? Park ima, legalnih tur nima …
Kranjska Gora ima dokaj razvito mrežo tako cestno kolesarskih kot tudi gorsko kolesarskih poti, katere potekajo predvsem po že obstoječih gozdnih poteh. Prav tako imamo tudi bike park, ki je od letošnjega leta del družbe 14 najboljših bike parkov v Evropi, vključenih v sitem Gravity Card. Žal kolesarjenje v naravnem okolju še vedno ni zakonsko urejeno in prav to predstavlja veliko težavo pri trženju gorskega kolesarjenja. Zadali smo si cilj, da kljub zakonskim omejitvam pri umestitvi gorskih kolesarskih poti v prostor, v letu 2016 izpeljemo legalizacijo vsaj dveh “trailov”. Verjamem, da bomo tudi na tem področju ena izmed prvih kolesarskih destinacij, ki bo imela legalne kolesarske poti. Moje osebno mnenje je, da bi morala tovrstno problematiko reševati za to pristojna inštitucija na nacionalni ravni, v skladu s sprejeto strategijo razvoja turizma, in ne posamezne občine ali (še slabše) posamezne civilne iniciative. Gorsko kolesarjenje je preplavilo Slovenijo, mi pa si pred tem še vedno zatiskamo oči.

Smo podobno vprašali že Pacota: gostite del rastočega maratona Alpe Adria MTB Giro, pa ga približno 16 km peljete po asfaltu? Kaj bi se dalo še postoriti, kakšni so načrti?
Alpe Adria bike festival bo letos organiziran že tretjič zapored. Gre za povsem nov kolesarski dogodek, ki je v poplavi podobnih dogodkov tudi v letošnjem letu zaznal rast. Festival poleg Alpe Adria MTB Giro vključuje tudi gorsko tekmo na Dobrač, Alpe Adria Giro ter Medio Giro. Dogodek je izredno medijsko in promocijsko podprt in prav zato smo ponosni, da je tudi destinacija Kranjska Gora del te zgodbe. Glavni cilj organizatorjev je predvsem povezati in s kolesom  obkrožiti tri dežele in tri kulture, ki v svetu skupaj predstavljajo največji geografski prostor (romanski, germanski in slovanski svet). Trasa poti Alpe Adria MTB Giro morda res ni med najbolj spektakularnimi kolesarskimi potmi, je pa vsekakor zahtevna in zanimiva. V letošnjem letu smo glede na možnosti spremenili del trase, tako da le-ta pred mejnim prehodom Rateče zavije na Tromejo, s katere nato sledi spust v Avstrijo. Določen del od skupno 89 km je še vedno speljan po kolesarski stezi, vendar upam, da bomo lahko v prihodnje tudi ta del “izpustili”. Letos bomo prvič obiskovalcem in gledalcem Alpe Adria bike festivala omogočili spremljanje tekme v živo preko FB strani Kranjska Gora. Seveda pa si želimo, da bi dogodek  Alpe Adria bike festival postal eden izmed najbolj željenih rekreativnih kolesarskih dogodkov.

Imaš kakšne podatke o mtb gostih v 2015? Število, nočitve, odstotki …
V letu 2015 je bilo iz naslova kolesarjenja v destinaciji Kranjska Gora zabeleženih okoli 5 % vseh nočitev, kar v številu predstavlja okoli 25.000 nočitev. Študije kažejo, da približno 1/3 vseh obiskovalcev v poletni sezoni med svojim obiskom tudi kolesari, poleg tega imamo predvsem ob koncu tedna veliko enodnevnih kolesarskih gostov. Tako da je skupna številka bistveno višja. Naš cilj je, da v obdobju do leta 2020 ta odstotek dvignemo na 12 % vseh ustvarjenih nočitev v destinaciji. Opažamo, da je trend rasti iz naslova kolesarstva v zadnjih nekaj letih izjemen. V kolesarsko usmerjenih namestitvah predstavlja tudi do 200 % letno rast. Medtem ko na drugi strani pohodništvo, ki sicer predstavlja 25 % nočitev, ne beleži tolikšne rasti. V prid kolesarjenju govori tudi podatek o potrošnji na kolesarja, ki v znaša okoli 95 € na dan, kar je visoko nad povprečjem.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan brez kolesa?
Sem ljubitelj pohodov, zato dneva brez kolesa niti ne pogrešam.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Približno tako kot sedaj, užival bi v naravi z gorskimi čevlji in nahrbtnikom:)

Tvoje prvo kolo?
Žal se spomnim samo barve. Bilo je rdeče in predvsem lepo.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Delaj tisto, kar te veseli, vendar 100%.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Skok s kolesom v potok.

Preberi še
Na verigi: Paco Wrolich
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Na uvodni fotografiji dva domača fanta, Blaž in Kekec, na lanski trasi Alpe Adria Gira skozi Kranjsko Goro; foto LTO

Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam