Aurelie Roussel
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
9. februarja 2021

Prva hornistka Slovenske filharmonije prihaja iz Francije in je tudi strastna gorska kolesarka. Celo startno številko SloEndura si je že nadela, zmagala v svoji kategoriji, a se žal tudi poškodovala.

Še dobro, da ni koncertov …

Aurélie je na verigo pripel njen enduro partner Miha Spruk.

Aurélie Roussel

Vzdevek: Čiki, Zlatka
Kraj: Stranska vas, Dobrova
Starost: 37


Kako to, da si za službo izbrala igranje roga in kako to, da si za zelo pomembno prostočasno dejavnost izbrala mtb?

Aurélie: Glasba je bila zame samoumevna. Od nekdaj me je zanimala umetnost in ustvarjalnost. Ne vem zakaj, ampak sem imela rada trobila, nato me je učitelj roga prepričal s svojim humorjem in navdušenjem. Ko sem prišla v Slovenijo, sem se začela ukvarjati z različnimi športi v naravi, kot so na primer paragliding, jahanje, smučanje in kasneje kolesarjenje. To je postal moj način življenja. Ni več počitnic brez kolesa.

Katero glasbilo še igraš oziroma kaj je bila alternativa rogu?

Na žalost ne igram nobenega drugega inštrumenta. Če bi vedela, da bom živela v Sloveniji, bi igrala harmoniko!

Aurelie Roussel

Ker si resna glasbenica, je vsakodnevna vadba nujna, tudi na kolesarskih izletih. Si že kdaj koga presenetila med svojim “suhim” treningom?

Rog je zelo zahteven inštrument, ki ga moraš vaditi vsak dan, tudi po kolesarski turi. Tako sem navajena igrati na vseh čudnih krajih, kjer pogosto presenetim ljudi. Na primer po tekmi na Poseki sem šla takoj nazaj gor na hrib, do štarta, kjer sem mislila, da bom sama z lepim razgledom. Kot ponavadi je prišlo veliko pohodnikov in tudi organizator pogledat, kaj je to za en hrup, malo so spraševali, slikali in snemali. Vsi so vedno dobrohotni.

Ali se pri tebi glasba in kolo prepletata? Kaj ti, če ti, igra v glavi, ko si na kolesu?

Rada imam glasbo in kolesarjenje. Zato ta kombinacija zame deluje. Različna načina adrenalina, koncentracije in občutkov.

Bi rekla, da si se mtb naučila prek slovenske ali francoske mtb šole? Poznaš izraz “French lines” in ali se jih poslužuješ? 😉

Ne kolesarim dolgo, začela sem tukaj, tako da mislim, da nimam francoskega stila. Za “French lines” nisem vedela, ampak si bom zapomnila za naslednjo tekmo. 😉

Aurelie Roussel, Golovec trails SloEnduro
Aurélie na dirki Golovec trails SloEnduro 4Fun 2020, foto Anže Petkovšek

mtb.si: Ko si se pridružila Slovenski filharmoniji, se je ti je kaj sanjalo o kolesarjenju in hribih tu?

Aurélie: Gore in narava so glavni razlog, da sem prišla v Slovenijo. A takrat še nisem vedela ničesar o MTB. Tu je prekrasno, rada imam Slovenijo.

Prihajaš iz Pirenejev, kakšno je kolesarjenje tam?

Svoje domače gore sem šele nedavno odkrila kot izvrstno MTB igrišče. Ko obiščem starše, vzamem kolo s seboj in se pridružim kakšni lokalni druščini. Tako kot teren je tudi slog kolesarjenja malce drugačen, a je super. Pireneji niso tako strmi kot Alpe, niso tako impresivni in zašiljeni, a so lepi. Gorovje je staro, s širokimi in odprtimi, nedotaknjenimi dolinami, kjer se je ustavil čas.

Kdo bi zmagal na MTB prvenstvu Slovenske filharmonije?

Haha, zagotovo jaz! Nimam tekmecev. Glasbeniki se ponavadi ne ukvarjajo s takšnimi športi, saj predstavljajo preveliko tveganje poškodb.

mtb.si (standardna vprašanja): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Aurélie: Tura v visokogorju, recimo v Reziji, s kampiranjem na divje ob reki, tabornim ognjem in čevapčiči. Ali pa po kakšnih bolj enduro stezah na Koroškem s prijatelji.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Prijatelji/narava/hrana, to je vedno zmagovalna kombinacija.

Kaj bi počela, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Potem bi plezala, planinarila, jezdila … mora biti avantura.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Nimam ga, nisem jih še imela veliko.

Tvoje prvo kolo?

Moje prvo pravo kolo je bil Liteville 301.

Tvoj vzornik?

Milan Mekiš bi lahko bil eden mojih vzornikov. Upam, da bom tako dolgo uživala na kolesu kot on. Legenda je.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?

Kolesarstvo se hitro razvija, mlajše generacije so vse boljše in boljše. To obeta. Bomo videli, česa bodo sposobni naslednji slovenski šampioni. V vsakem primeru navijam za Slovenijo.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobila / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Nimam nasveta … Lahko povem, da mi kolesarjenje z različnimi ljudmi z različnimi slogi in po različnih terenih veliko pomeni in da me navdihuje.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnila?

Celim svojo prvo zlomljeno kost, zlomila sem si jo v tretji etapi dirke na Golovcu v septembru. Velikokrat sem že bolj spektakularno padla kot takrat. Nič posebnega ni bilo, le nepričakovan padec, treščila sem kot krompir in si zlomila zapestje. Še nikdar nisem bila tako dolgo brez kolesa, zato si bom ta padec zapomnila še za dolgo časa. A to je del igre.

Nepodpisani fotografiji sta iz Auréliejinega osebnega arhiva.

Preberi še

Na verigi: Miha Spruk
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam