ana perko
Freestyle gradimo skupaj
Ride Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar
28. septembra 2021

Ne, serije ne bomo rezervirali za punce. Čeprav … Zdravnica na kolesu – če se razbijete kje okoli Jesenic, vas morda dobi v roke, ampak bo raje videla, če ostanete celi.

Ano je na verigo pripela njena prijateljica z drugega konca sveta Linda Paluc.

Ana je napisala tako pisano gorenjsko, da nismo spreminjali. Mogoče boste Štajerci malo trpeli, ampak bo že …

Ana Perko

  • Vzdevek: FR, Perka, tamala, dohtarca, Anči, Ančka, mami (ta mi sicer ni všeč, samo sem si ga izgleda prislužila, ko sem fantom 14 dni kuhala s polomljeno nogo, ker bajkat nisem mogla 😂).
  • Kraj: Vrba, srečna draga vas domača
  • Starost: 27 let pa kusur
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : da bi furala prov za en klub ne, se pa občasno v četrtkih pridružim Tamalmu petku 🙂
  • @perko.ana

Pokrovitelj serije Na verigi je Grof Cycling

Factory Store luči Topeak

Linda: Dr. Med. Ana Perko! Ne poznam nikogar, ki bi bil tako motoviran in priden. Kako ti uspe biti doktorca in strastna kolesarka hkrati? Kje najdeš čas?

Ana: Morem rečt, da ni tolk zakompliciran, kukr se sliš. Manj maš časa, bolj si organiziran. Ker mam drage hobije in rada potujem, sem bla prisiljena kombinirat faks skupej s tremi šihti, plus vmes sem skušala stisnit še kar največ bajka in hribov. Je pa res, da če si greš spucat glavo v naravo, si poj v 2 urah veliko bolj efektiven, kot pa če greš direktivca za knjige s polno glavo, ker to je pa ko da bi šu zariban avto tankat. Vsaj pr men je blo tko. Več k sm bla na bajku, boljše ocene sem imela. Pa tut pozna se malce foto spomina, me je to kar zelo reševalo pri vsem, kar sem počela. 😅 Priznam pa, da je bajk v zadnjih dveh letih malo na stranskem tiru, ker je blo treba mal rehabilitirat dušo po pretresih, in tut kolo ni bil več dost za pobeg. Korona je pa sam dajala na ogn; število ur, preživetih na šihtu, se je stopnjevalo in enostavno ni bilo več ne časa ne energije za kolo. Ampak, sem se začela brcat nazaj v rit, poj k se spomneš pa vidš kok je fajn kar gre. 😊

ana perko
A-line, Whistler, Kanada

Skupaj sva bili v Whistlerju, obiskala si me v Queenstownu. Kam te pelje naslednja pustolovščina?

Ma js bi šla po celem svetu 😂 In seveda bi se vrnila v te super kraje, ker bi rada vidla, če sem kej napredovala, glede na to, da sem se takrat v Whistlerju učila bajkat. 😅 Go hard or go home. 😂 Definitivno je na bucket listi Madeira, ko bodo seveda razmere in finance dopuščale. Pa tut Havaji ne zvenijo slabo.

Ti in tvoj Specialized Enduro sta neločljiva. Si kdaj razmišljala o kakšnem drugem kolesu?

Uf, veš da sem, ubistvu že kar nekaj časa razmišljam. 🙂 Ampak na žalost je treba delat mal z razumom, sploh glede na to, da sem se pred kratkim vrgla v še en drag hobi. Vsega v lajfu ne moreš met. 😅 Zaenkrat glede na to, kolk bajkam, je dost moj Miši, ko pa bo kak evro ostal, bi pa posegla po kakšnem Santa Cruzu 🙂 But first things first.

ana perko
Vrh trejlov v Rotorui, NZ, foto Anže Žabjek

mtb.si: Tvoj koronski bajk blues je nepozaben. Te bomo še kdaj slišali peti?

Ana: Haha, joj, to je bil trenutek šibkosti, ko se človeku malo skeglja v glavi po vsem, kar se je dogajalo. 😂 Ampak če bo še kdaj prišel kak navdih, mogoče 😉 Prej bom na kakem festivalu kej zapela na karaokah, tko kot letos na Flat out days. 😂 Seveda ni treba ugibat, kaj sem pela, haha.

Imaš kot zdravnica kaj drugačen odnos do svojega telesa oziroma zdravja kot povprečen bajker, ki ponavadi o tem razmišlja šele na urgenci?

Mislim, da ja. Ko sem začela bajkat, sploh nisem razmišljala, slepo sm sledila folku pred sabo, pa tut če je poj kr naenkrt zmanjkal tal pod kolesi. 😂 Če so rekl, da bom zvozila, sem vrjela, da bom zvozila, in sem sam šla, dostkrat sm poj seveda mal overšutala skoke 😂 Od tu tudi vzdevek FR.
Odkar pa v kirurški službi malo pobližje videvam in obravnavam manjše in hujše bajkerske poškodbe, pa k nemalokrat na urgenco dobim polomljenega frenda, k sva bla pred kratkim skupi na bajku, poj začneš mal pogosteje bremzat. Na odsekih, ki sem jih prej suvereno vozila, si zdej nemalokarat že v naprej naslikam scenarije, kaj vse gre lahko narobe in tudi temu primerno vozim. Če vozim s kakimi norci, me ni sram rečt, da bom šla kje peš, če me bo stisnl. Čeprov poj ugotoviš, da se je lažji pelat. 😅 Ampak, noben ni vizionar, poškodbe noben ne planira, pa se zgodijo vedno na najbolj butast način kot si ga lahko zamisliš.

Ali je kdo od tvojih prijateljev preveč pogumen, ko fura s teboj – ker pač obvladaš prvo pomoč?

V hecu dostikrat pade kakšna taka pripomba, v smislu “zdej pa nč namo bremzal, sj mamo dohtarco sabo”. Ampak v praksi so pa vsi kar pametni na kolesu, razen ko niso. 😂

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Ana: Vsak dan na bajku je popoln. 😋 Ampak, kak primorski trejl na en zimski dan, ko je pri nas minus, na morju pa luštnih 10 stopinj, se kr dobr sliš. Tko da, kaka Istralandija s kakim fletnim fantom, podpišem takoj. Pa seveda na en dober burger po turi.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Začela bi ga s sončnim vzhodom na kakem kuclju v Sredozemlju, po sestopu, ko bi ogrela kvadre, bi pa upala na sodelovanje vetra pa ujela še par urc na kajtu. To bi bil kr lajf.

Kaj bi počela, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Najbrž bi imela več časa za hribe in kajt. Da ne govorim, da bi že imela našparanga dost keša, da bi si nabavla eno glasno subaru imprezo. 😂

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Moj najljubši bajk je itak moj Miši. Najraj ga mam, ko ma scentrirane feltne, ko nič ne ropota, sploh pa ko me ne meče čez balanco. Sicer pa gre za Specialized enduro elite, star je 4 leta, z mano je bil že na mnogih destinacijah, tudi na Južni polobli, mava že kar dolgo zvezo.

Tvoje prvo kolo?

Čisto prvo kolo – pojma nimam, kva je bil zaen, vem sam, da je bil take umazano rumene barve in da ga nisem marala. 😂
MTB: Ko sem šla prvič s sposojenim bajkom (mislem, da je bil to zloglasni demo, k je šel pol po jezu navzdol) čez mini bajk park (hvala Figaro za bajk in park), sem se zaljubila v MTB in kupila nekega starega demota. Seveda me je po ene 14 dneh srečala pamet, ko sem vidla, da si z DH bajkom preveč odvisen od šatla in žičnic. Kmal sem šla v nabavo in kupla Specialized enduro comp 650b. Je kar dober filing, ko si z brcanjem zaslužiš spust.

S kom bi najraje furala? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

Z eno zlo posebno osebo, ki pa je na žalost ni več v mojem življenju.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobila / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Lajf je prekratek, da bi ga metu stran, uživej dokler si zdrav in z ljudmi, ki jih maš rad, prehitro se obrne.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnila?

Hja, če se temu sploh lahko reče padec. Bilo pa je 31. maja 2017, pozno popoldne. Ravno zaključili smo sešn na Golovcu, ko smo se odločil, da bi se šli mal popast po borovnicah. Nerodno sem stopila z bajka, noga je ostala zataknjena med gonilko in geštelom, izgubila sem ravnotežje in padla na mestu ko klada. Seveda sem na pajs zlomila nogo, pridelala pa sem dva spiralca. Hvala bogu za fante, k so me tok dobr spedenal z iverkam, da skorej nisem rabila operacije nasednji dan. 😅 Domov sem odšla težja za eno dolgo plato in 9 šravfov v nogi, 11 mescev nisem povohala kolesa. Ker sem zaradi operacije in hospitalizacije manjkala na faksu 1 teden, sem zaradi manjke na vajah skorej padla letnik, kljub temu, da sem imela vse redno podelan in to z odliko. 4 leta in dve operaciji kasneje imam še vedno probleme s hudim otekanjem desno, zato tudi nosim kompresijske nogavice, ampak bolj malo pomagajo. Ampak, so še hujše stvari na svetu kukr tolsti gležnji, tko da dokler noga funkcionira in loh skačem po svetu, sem vesela. 😊

Naslovna fotografija: Večerni sešn v Franciji.
Nepodpisane fotografije so iz Aninega osebnega arhiva.

Preberi še

Na verigi: Linda Paluc
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Freestyle gradimo skupaj
Ride Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam