Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
28. novembra 2017

Po Janezu Grašiču še ena slovensko-švicarska naveza. Adi iz Zermatta razvija mtb destinacije, začel pa je kot vodnik.

Po Janezu Grašiču še ena slovensko-švicarska naveza. Tudi Adrian je rojen v Švici, njegov oče je Slovenec. Štajerec, da boste na vzhodu še raje brali naprej. Adrian se gre gorskokolesarski biznis v slikovitem gorskem kraju Zermatt pod goro Matterhorn. Začel je kot vodnik, dejaven je tudi pri izobraževanju vodnikov, nadaljuje pa kot razvijalec gorskokolesarskih destinacij, predvsem v domačem kantonu Valais.

Adrian Greiner

Vzdevek: Adi
Kraj: Zermatt, Švica
Starost: 38
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : BikePlan in BikeSchool Zermatt

Janez: Kot vem, si veliko hodil, tudi po Himalaji – kako si prišel do gorskega kolesa?
Adrian: Z gorskim kolesarjenjem sem začel že pri dvanajstih letih, bil pa sem tudi pri skavtih in sem veliko hodil. Po nekaj letih intenzivnega ukvarjanja s trekingom in alpinizmom pa sem znova našel pot nazaj do gorskega kolesa. Vselej mi je bil najpomembnejši stik z naravo, ni mi bilo toliko pomembno, katero orodje uporabim za ot izkušnjo.

Kako si dobil zamisel za podjetje, ki razvija kolesarske destinacije, projektira in gradi poti? Je težko prepričati ljudi v projekte?
Združil sem oba svoja poklica. Po izobrazbi sem scenografski oblikovalec, sem pa tudi kolesarski vodnik (Swiss Cycling Guide Expert) in sem kar nekaj let vodil vodniško in učiteljsko organizacijo BikeSchool Zermatt. Razumel sem želje naročnikov in znal voditi projekte, kar mi je pomagalo zagnati BikePlan.

Bi se upal lotiti kakšnega projekta v Sloveniji?
Zelo rad bi delal na kakšnem slovenskem projektu. Slovenija ima velik potencial v kolesarskem turizmu in del mojega srca pripada Sloveniji.


Foto Martin Bissig

mtb.si: Vedno je lepo videti slovensko kri, ki kje po svetu uspe v gorskem kolesarstvu. Kako si povezan s Slovenijo, kje si že kaj kolesaril in kaj misliš, da Sloveniji kot celoti še manjka do sanjske mtb destinacije?
Adrian: Moja babica živi v Rošpohu pri Mariboru. Rad pridem v Slovenijo, zaradi ljudi, kulture in pokrajine je Slovenija zelo posebna. Kot najstnik sem podnevi kolesaril skozi vinograde babičinih sosedov, ponoči pa sem ji pomagal kuhati žganje… Popolno prepletanje kolesarjenja, narave in kulture! Sloveniji pa manjkajo uradni produkti, ki ustrezajo sodobnemu tržišču. Menim, da je slovenska scena preveč specializirana, upam, da se razvije več infrastrukture, ki bi ustrezala širšemu tržišču. Več poti blizu mest, trail centrov, ki bi bili primerni tudi za družine, ter destinacije, ki so prilagojene “normalnim” gorskim kolesarjem, ne le izurjenim. Slovenska narava in kultura morata biti dostopna tudi manj izkušenim gorskim kolesarjem. Šele tako bo Slovenija dobila pravi zagon in tako bo gorsko kolesarstvo lahko postalo pomemben ekonomski dejavnik.


Včasih je treba kakšno fotografijo odrezati malo višje … Foto BikeSchool Zermatt

mtb.si (standard): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Adrian: Najraje imam alpske ture, včasih celo z bivakiranjem visoko nad ledeniki …

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Igranje z otrokoma na kavču – pa kakšen nov bajk video jima pokažem 😉

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
BikePlan bi bilo podjetje, ki planira nove reči, ki se jim reče mountain bike 😉

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Vozim Treka Slasha, bomba je in povsem ustreza mojim potrebam. Odkar sem šel na 29 palcev, vozim manjšo velikost okvirja. Zame je to idealna kombinacija boljšega kotaljenja in okretnosti za v visokogorje.

Tvoje prvo kolo?
Jeklen Giant v ferrarijevi rdeči barvi. Z ukrivljenimi naperami na prednjem obročniku mi je uspelo, da je bila vožnja z njim mehkejša. Sestra ga ima še vedno za po mestu.

Tvoj vzornik?
Nimam posebnega. Rad se družim z Garyjem Fisherjem, enim od izumiteljev gorskega kolesarstva, proti 70. letu gre in od začetka je v gorskem kolesarstvu, pa se mu še vedno zasvetijo oči, ko govori o kolesih.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Brandon Semenuk ima izreden slog in iz leta v leto je boljši …

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
“Let it flow …”

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Na rutinskem spustu z Gornergrata (3100 m) po napornem dnevu. Glavo sem imel še polno delovnih težav in naenkrat sem ležal med skalami … Naučil sem se, da ni vse v tem, da pustiš, da teče, ampak se moraš tudi osredotočiti na svoj “flow” 😉

Preberi še
Na verigi: Janez Grašič
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Uvodna fotografija Jakob Helbig

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam