Casio GShock
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
26. decembra 2011

Novi član Calcit bike teama GT še v naši verigi vprašanj in odgovorov. Naravnost iz Turčije in prvič na sliki v Calcitovem dresu.

Matej Stapić je za svojega intervjuvanca izbral Urbana Ferenčaka. Čeprav je bil Urban šele nedavno gost naše strani s pogovorom ob prestopu iz italijanske ekipe v slovenski Calcit bike team GT, Matejevi izbiri ni imelo smisla ugovarjati. Je lep prikaz povezanosti slovenskih tekmovalcev iz različnih disciplin.

Urban Ferenčak
Vzdevek: Feri
Kraj: Celje
Starost: vsak trenutek bo 20
Klub: Calcit bike team GT

Kdaj in kako to, da si začel tekmovati v krosu?
V xc-ju sem začel tekmovati v Završnici, mislim da leta 2003, ker sem bil narobe obveščen o uri štarta teden prej v Kamniku in sem zamudil. Zakaj, zato ker je takrat tekmoval bratranec in me tudi navdušil nad xc-jem.

Kaj delaš pozimi, da si čez sezono v suvereni formi? Spiš, lenariš, švicaš na trenažerju …?
Pozimi se samo redim .. ne ne, pozimi se dosti dogaja, bolj v začetku zime kakšen nogomet, potem ko je sneg tek na smučeh, tek brez smuči, nekaj fitnesa, nekaj trenažerja in nekaj priprav v toplejših krajih in pa seveda kakšna snežna vožnja po domačih klancih.

Glede na to, da si trenutno v Turčiji z novo ekipo in kolesom, nam povej, kako poteka tvoj dan tam?
V Turčiji sem res, sem pa sam s punco Nino in v barvah novega kluba Calcit bike team ter na novem kolesu GT. Danes je bilo kar pestro, zajtrk, čakanje na kolo, sestava kolesa, čakanje ukrajinske ekipe, da se vrnejo s treninga in mi posodijo pumpo, potem krajša vožnja s kolesom. Med vsem čakanjem pa par krogov po mestu in obali peš ter uživanje v toplem vremenu. Aja, pa nakupa parfumov na ležalnikih na plaži ne smem pozabiti, po posebnih prazničnih cenah. Jutri pa mislim, da bo dan nekoliko drugačen, ker ne bo potrebno nikogar čakati.

Kako vpliva tvoj šport na ostale dejavnosti v tvojem življenju? Si na podlagi športa kaj bolj priden v šoli?
Zaenkrat moram reči, da bolj kot ne stvari podrejam kolesarstvu. Da pa bi bil v šoli bolj priden … prej manj. Srednjo šolo sem končal, sedaj sem na faksu in študiram počasi in temeljito, tako da mislim da bom kakšno stvar 2x slišal.

Kakšne proge ti najbolj ustrezajo?
Najbolj mi ustrezajo tehnične oz. zelo tehnične proge, brez daljših klancev v kosu, včasih se tud ne branim kakšnega dežja, odgovarja mi pa bolj hladno kot vroče vreme.

UCI ima novo disciplino, imenovano bike eliminator. Se imaš mogoče namen v bljižni prihodnosti pomeriti v tej disciplini?
Bike eliminator, dobra stvar. Sem se je udeležil že letos na dirki v Italiji v Nallsu, kjer sem izpadel v polfinalu, in na svetovnem pokalu v Offenburgu, kjer sem zaradi napake izpadel v kvalifikacijah. Sigurno bom še kdaj nastopil, ampak specializirati se pa (še) ne mislim.

Imaš mogoče pred tekmovanjem kakšen poseben obred, kaki zacopran zajtrk?
Zacopranega recepta nimam. Kakšno dobro muziko, ki je odvisna od razpoloženja, testenine 3h pred štartom. Kakšen krajši sprehod zjutraj in včasih topla/hladna prha. To je pa v glavnem to.

Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Na domačih singlih s kakšnim hitrim voznikom/voznico, da ga ni treba preveč čakat, lahko so tudi drugi singli, samo da jih poznam, da sem lahko varno hiter.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Poležavanje, čas s punco, mogoče kakšen nogomet. Če je pa po koncu sezone, pa sigurno par krogov z motokrosom.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Verjetno bi se ukvarjal s kakšnim drugim športom – nogomet, kakšen borilni šport, dirkanje z motorji, ampak verjetno da če ne bi bilo kolesa, tudi motorjev ne bi bilo.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu?
Zaenkrat letošnji Torpado, ker se je dobro peljal, ampak se lahko to kmalu spremeni. Novega GT-ja še nisem tako navajen, ampak po prvih občutkih (ena vožnja) mislim, da bom tudi z GT-jem dobro sodeloval, ko se ga malo bolj navadim. Drugače bi pa imel še kolo za DH, 4X, kakšnega AM in tudi kakšnega BMXa, ampak za vse to bom še moral malo zrasti.

Tvoje prvo kolo?
Prvo kolo mislim da rogov BMX, prvo resno kolo rdeče-bel Lee Cougan, ki mi je bil kakšen centimeter prevelik (20″ okvir pri višini cca.145 cm), prvo resno in pravo kolo pa GT Zaskar team.

Tvoj vzornik?
Nekega specifičnega vzornika nimam, všeč mi je stil Hermide, Fumića in Fontane ter Kulhavya. Me je pa letos z vožnjo navdušil tudi Slavik v Val di Soleju in Hart v Champeryu.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Peter Zupančič, če bo zdržal, in pa koliko sem slišal in kolikor vem Tamara Sitar.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Skozi vsa ta leta je bilo kar nekaj nasvetov, ki sem jih dobil, mislim pa da je treba razmisliti o njih in jih “zdravo” uporabiti. Mislim pa da je treba tudi najboljše napasti brez pretiranega spoštovanja, seveda pa z neko zdravo borbo in fair playem.

Na uvodni fotografiji Urban ob postanku na treningu v Turčiji. Foto Nina Weiss.

Pravila verige Med jezdeci
“Intervjuvalec” in “intervjuvanec” se morata razlikovati v najmanj dveh od štirih lastnosti:
– starost (-10 ali +10 let)
– spol
– kraj bivanja (50 km in več narazen)
– slog ali disciplina furanja oziroma vloga v kolesarstvu (xco, dh, 4x, bmx, frirajd … trgovec, serviser, trener, vodnik, graditelj, legenda …)
Če gre veriga v tujino, se mora v naslednjem krogu vrniti v Slovenijo.
Pogovor se lahko opravi pisno, pred kamero, po Skypu (kopiraš besedilo ali zajameš video), z zvočnim posnetkom … improviziraj!

Freestyle zaposluje
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam