Ride Loose Riders Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar
11. decembra 2014

Klepet z našima fantoma, prijavljenima na januarsko zimsko etapno preizkušnjo v Švici. Na tolstih kolesih seveda.

Nekaj malega smo o etapni dirki v osrčju švicarskih Alp že pisali. In če je na slovitem ABSA Cape Epicu v zadnjih letih nastopilo že kar nekaj Slovencev s Petrom Veselom na čelu, je prav, da prva izvedba Snow Epica ne mine brez slovenskih predstavnikov. Za enkrat sta na seznamu prijavljenih dva, Danijel Kovačič in Uroš Ložar.

Snow Epic na kratko: tri dni zabave na snegu, pet raznolikih etap – 2x vzpon, po enkrat spust, kros in paralelni slalom, vse seveda po snegu in vse na fat bike oziroma tolstih kolesih in to med 14. in 18. januarjem 2015.

Kdo sta Danijel in Uroš?
Danijel je eden prvih “fat bikerjev” pri nas, zaljubljenec v gorsko kolesarstvo, eksotična kolesa in zaprisežen singlespidaš. Udeleženec enega evropskega in dveh svetovnih prvenstev v singlespeedu, kolesarski avanturist, ki se je s kolesom odpravil tudi v Himalajo.
Uroš pa je sodelavec mtb.si, bivši urednik revije Sokol, bivši tekmovalec v krosu in spustu iz začetka devetdesetih let, ki se je po osemnajstih letih letos zopet vrnil v tekmovalne vrste, občasni izdelovalec koles in od lani tudi sam enoprestavniški navdušenec.

Nekaj vprašanj okoli dirke in njune obsedenosti smo jima zastavili tudi v uredništvu mtb.si:

Kako to, da ravno Snow Epic?
Uroš: z Danijem sva se že nekaj časa pogovarjala o kakšni epski preizkušnji, potem pa naju je nakuril kar Andrej Dekleva, ko je povezavo do dirke objavil na facebooku. Od tistega dne dalje pa … Snow Epic in nič drugega.
Danijel: Zadnji dve leti sem preživel izključno na fatbiku. Moja dolgoletna želja je tudi kolesarjenje po smučarskih strminah. Snow epic predstavlja izvrstno priložnost za uresničitev teh sanj, poleg tega pa še druženje z mednarodno fatbike skupnostjo.

Snow Epic je prva tovrstna dirka na tem delu sveta. Se veselita, da bosta lahko prva Slovenca, ki nastopata na tej dirki?
Uroš: Biti na premierni dirki je vsekakor nekaj posebnega, vendar mi največji izziv predstavlja sneg, saj po snežni podlagi s tolstežem še nisem vozil.
Danijel: Predvsem se veselim vožnje po smučišču. Snow Epic bo moja prva dirka na snegu.

Baje se na dirko podajata s kolesi brez prestav. Ali ni to malo preveč ekstremno?
Uroš: Lani sem se popolnoma predal singlespeed vožnji in tudi letos sem vse dirke odpeljal brez prestav, tako da malce mazohizma na snegu ne škodi. Res pa je, da tovrstna podlaga ni tako prijazna kot pa enoslednice, po katerih se vozim običajno.
Danijel: Filozofijo singlespeeda lahko razume samo tisti, ki jo je izkusil na lastni koži. 😉

Ampak singlespeed in fat bike, ali ni to skoraj ubijalska kombinacija?
Uroš: Še ne vem, ker sem si kolo sestavil šele pred kratkim in imam s to kombinacijo zelo malo izkušenj, oziroma skoraj nič.
Danijel: Pričakujem, da bo Snow Epic fizično izredno težavna preizkušnja. Singlespeed zahteva veliko vožnje stoje. Po drugi strani pa je vožnja po snegu neprimerno lažja, če sedimo, saj s tem omogočimo boljšo razporeditev teže in boljši stik zadnjega kolesa s podlago, posledično je manj zdrsavanja. Ključna bosta smiseln izbor prestavnega razmerja in pa ustrezen tlak v pnevmatikah. Že majhna razlika v tlaku lahko loči kolesarjenje od hoje. Seveda pa je veliko odvisno tudi od vrste podlage (snega), ki nas čaka na prizorišču.

Kako pa kaj priprave na epsko dogodivščino?
Uroš: Do pred treh tednov je bilo vse odlično, potem pa sem si poškodoval hrbet in trenutno še ne treniram temveč zgolj obiskujem fizioterapevta. S tem se mi sanje o dobri uvrstitvi najbrž rahlo oddaljujejo, a mislim, da se tudi v zadnjih nekaj tednih lahko pripravim vsaj tako dobro, da dirko končam.
Danijel: Snow Epic je vsekakor vzpodbuda za več prevoženih kilometrov, kot bi jih sicer nabral v tem delu leta. Kolesarjenje pa je zame v prvi vrsti užitek, ne obveznost. Želim, da tako tudi ostane.

Veljata za gonilni sili neformalnega singlespeed združenja na naših tleh in upravljata s facebook profilom SSS-Singlespeed Slovenia. Kakšna je ta scena pri nas?
Uroš: Facebook profil smo odprli pred nastopom na evropskem prvenstvu na Severnem Irskem aprila letos. Bolj kot na nekakšno enoprestavniško sceno pri nas smo ciljali na enako misleče širom Evrope in nam je največ služil za nova poznanstva. Po prihodu domov pa smo se odločili, da preko profila pokažemo tudi lepote Slovenije.
Danijel: Singlespeed scena je v tujini vsekakor veliko bolj razvita kot pri nas. Skoraj vse kolesarsko razvite države imajo tudi nacionalna singlespeed tekmovanja (srečanja). Naš cilj je, da v bližnji prihodnosti organiziramo singlespeed dogodek mednarodnih razsežnosti na naših tleh. S tem bomo dobili priliko to na prvi pogled deviantno zvrst kolesarjenja približati tudi lokalni skupnosti. Konec koncev je nekaj naših singlespeerjev prav zaradi tega sploh pričelo kolesarit.

Baje naj bi Snow Epic služil kot odskočna deska za Cape Epic. Ali je na tem kaj resnice?
Uroš: V meni vsekakor želja nastopiti na slovitem ABSA Cape Epicu tli že nekaj časa. In to v dokaj nenavadni obliki – brez prestav in na tolstežu. To je to. Letos je Mannie Heymans kot prvi tekmovalec odpeljal Cape Epic s tolstežem, že leta 2007 pa je ameriški dvojec kot prvi prepeljal dirko brez prestav. Se pravi, rad bi združil oboje, a prej kot leta 2016 to ne bo mogoče, saj imava z Danijem še nekaj ciljev, ki jih nameravava uresničiti.
Danijel: Sam sem že imel priložnost kolesarit po afriškem soncu in prahu, zato si znam predstavljat, kako zelo fizično in psihično naporna dirka je Cape Epic. Bolj relevanten odgovor na to vprašanje bom lahko podal po zaključku Snow Epica.

In kakšni so ti načrti?
Uroš: Odpeljati 24-urno dirko v solo kategoriji, prirediti evropsko prvenstvo v singlespeedu ter se morda podati tudi na zloglasni Iditarod.
Danijel: V 2015 vsekakor udeležba na singlespeed svetovnem prvenstvu na Japonskem, še pred tem pa na evropskem na Siciliji. V 2016 in dalje pa vsekakor organizacija evropskega, morda nekoč tudi svetovnega singlespeed prvenstva …

Se pravi težje kot je, bolj vaju mika?
Uroš: Saj ni tako težko, se navadiš, potem pa uživaš.
Danijel: Singlespeed prvenstva so mi všeč ravno zato, ker so naporna ravno toliko, kot želi vsak posameznik. Gre namreč za zelo sproščeno mešanico vrhunsko pripravljenih tekmovalcev in vikend kolesarjev. Dogodki potekajo v izjemno prijateljskem in zabavnem vzdušju.

Lahko pričakujemo kakšno javljanje s prizorišča?
Uroš: Vsekakor, dnevno, če le ne bomo preveč utrujeni. Zna pa biti, da naredimo tudi kakšen filmček.
Danijel: Prepričan sem, da bo Uroš poskrbel za primerno medijsko pokritost dogodka. Spremljajte dogajanje, zagotovo bo pestro!

Vso srečo in čim bolj urezano smučino, pardon kolesnice ☺

Uroš in Dani sta si prislužila tudi predstavitev na uradni strani organizatorja snow-epic.com

Preberi še
Prihaja Snow Epic

Na uvodni fotografiji prikaz, kako se naredi moštveno fotografiranje v svetu brez prestav. Uroš levo, Dani desno.

Casio G-Shock
Ride Loose Riders Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam