Marko Niemiz, Bikehanic 20Chocolate
Ride Loose Riders Wheelbase Furam zase Freestyle Giant
17. maja 2021

Prvi spustaš v seriji intervjujev, ki nastajajo v sodelovanju z Odborom za gorsko kolesarstvo Kolesarske zveze Slovenije.

Pred dnevi so predstavili njegovo na novo oblečeno in podprto ekipo Bikehanic – 20 Chocolate, pred njim je po vrsti uspehov v mlajših kategorijah prva sezona v članski kategoriji … Vse je videti odlično, razen tega, da so zaradi bolezni Markove priprave za nekaj časa zastale.

Osebna izkaznica

 • Starost: 19 let
 • Klub: KD Rajd, ekipa Bikehanic – 20Chocolate Team
 • Kraj: Vrhovlje pri Kožbani (Goriška Brda)
 • Višina: 175 cm
 • Teža: 65 kg
 • Max watti: /
 • Trener: /

Kolo

 • Znamka: Devinci
 • Model: Wilson 29 X01
 • Posebnosti: /
 • Teža: 16,8 kg
Marko Niemiz, Bikehanic 20Chocolate
Že v novem, “čokoladnem” dresu, foto Anže Furlan

Kako ti grejo priprave oziroma kako si začel sezono?

Marko: Letošnje priprave ne grejo prav dobro, moram priznati. Začel sem trenirati kot vsako leto in vse je šlo po planu do konca marca, ko sem zbolel za mononukleozo. Zaradi tega sem moral prenehati trenirati in čeprav sem se pozdravil, mi še vedno ni dovoljeno nadaljevati s treningom zaradi vranice. To je kar velik udarec mojim pripravam in upam, da bom kmalu lahko spet užival na kolesu.

Kakšni so tvoji cilji za naprej?

Moji cilji, glede na prejšnji odgovor, so zelo negotovi. Edino, kar je gotovo, je to, da hočem postati čim bolj popoln kolesar, hitrejši in konkurenčen in, kar je najbolj važno, uživati vsakič, ko sedem na kolo, naj bo to na dirki ali navadnemu treningu. Pomembno mi je tudi pridobiti čim več izkušenj iz moje prve sezone v eliti, tako da imam nek “benchmark” za naslednje sezone.

Kje se vidiš čez 3 leta?

Dobro vprašanje. Če sem iskren, ne vem, kje bom čez 3 leta, vse je odvisno od smeri, ki jo bom zbral, in sicer šola ali šport. Zelo zahtevno je dobiti čas za oboje in je res, da če hočeš kaj velikega doseči, moraš temu nameniti ves čas, ki je na zalogi. Seveda bom še zmeraj na kolesu, vprašanje je le kje in kako in na to še ne znam odgovoriti.

Katera je tvoja najljubša proga/dirka?

Moja najljubša proga je od nekdaj bila World Cup linija v Mariboru in mislim, da tudi ostaja. Takoj za to progo postavim pa IXS linijo v Špičaku na Češkem, to je proga, ki mi je do sedaj že veliko prinesla in storila. Na njej sem spoznal vse – od največjih padcev do največjih zmag. Poleg te mi bila je zelo všeč proga v Avčah, zelo pogrešam to dirko v slovenskem pokalu. In seveda “home trail”, to pa ne samo zaradi užitka med furanjem, ampak ker ga tudi sam urejam.

Marko Niemiz
V reprezentančnih barvah lani na SP v Leogangu, foto Rick Schubert

Na kakšnem terenu si najhitrejši? Prednosti in slabosti glede na teren oziroma razmere na progi?

Do sedaj sem mislil, da mi najbolj ustrezajo zelo hitre proge, kot na primer Maribor in Cerkno, in mislim, da bi rezultati lahko to dokazali, ampak tudi na bolj počasnih in tehničnih progah, kot je Špičak, mi sploh ne gre slabo glede na moje zmage v letih 2018 in 2019, tako da ne vem, ali se lahko določim, kaj mi bolj ustreza. Zelo uživam tudi, ko dežuje, tokrat ko teče po progi potok in je proga precej vodena. Najmanj uživam takrat, ko se proga začne sušit, ker je skoraj nemogoče prenašati hitrost, a mislim, da je to ista zgodba za skoraj vsakega.

Kateri element/sposobnost na kolesu bi rad še izboljšal?

Mislim, da je moja fizična priprava daleč od optimalne, tudi v primerjavi z najboljšimi spustaši v Sloveniji, tako da bi rad to izboljšal, da se lahko potem primerjam z najboljšimi pod enakimi pogoji. Še nekaj, kar bi rad pridobil, bolj z estetskega vidika, je več stila na kolesu, naučiti se kakšen trik več in izboljšati to, kar že znam.

Si se kdaj spogledoval s katero drugo disciplino?

Pred nekaj leti sem tekmoval v olimpijskem krosu in sem se udeležil nekaj cestnih in ciklokros dirk. Lani sem spoznal tudi enduro svet v Kočevju na državnem prvenstvu in moram priznati, da mi je bilo zelo všeč in sem zelo užival – ne samo v furanju.

S kom najraje treniraš? S kom bi se najraje peljal na furo?

Na žalost sem tam kjer živim, edini, ki tekmuje v kolesarskem svetu, tako da nimam drugih možnosti kot trenirati sam. Ko pa gremo v bikepark, najraje furam z mojim “učiteljem” Mihom Ivančičem. V njem vidim čisti talent in zelo mi je všeč njegov stil vožnje. Zabavno mu je slediti in obratno. Najraje bi fural z vsemi prijatelji, ki jih imam, mislim da bolj kot z njimi se ne bi dalo uživati in to je pri vsemu najbolj važno, kajne?

Koga bi najraje premagal?

Že od majhnega sovražim izgubljati. Vedno hočem biti najboljši. Tako da odgovor na to vprašanje bi bil: vse, hahah.

Kaj te motivira?

Nekaj, kar me zelo motivira, je muzika. Zame je na tekmah pomembno, da poslušam glasbo. Pred kvalifikacijami in finalom moram poslušati muziko. Ta mi pomaga odmisliti nepotrebne stvari pred spustom. Pomembno je tudi izbrati “pravilen” ritem muzike, saj to potem nekako vpliva v stilu vožnje. Motivira me tudi gledanje downhill filmov, kot so Earthed, Won’t back down, 3 Minute gaps … nekatere stvari v teh filmih so neverjetne in me zelo motivirajo.

Kaj počneš, ko nisi na kolesu?

Ko nisem na kolesu, sem verjetno v šoli ali bolan kot v trenutnem primeru, haha. Ker sem tudi velik ljubitelj motošporta, še posebno relija, F1, gorskohitrostnih dirk in superkrosa, zelo uživam v vožnji avta in včasih tudi motorja (enduro) ali triala. Pogosto vzamem avto in grem en krog po naših krajih; zame je to prava sprostitev.

Kje največ treniraš?

Največ treniram na home trailu in na Koradi, kjer živim. Večina trailov je bolj usmerjenih proti enduro kolesu, ampak so tudi traili, kjer se da dobro trenirati tudi z downhill kolesom, ti so daljši in bolj kamniti. Včasih grem trenirat tudi v Italijo, tam je veliko več prog, ampak tudi tam so bolj primerne za enduro kolo.

Imaš kakšne posebnosti pri treningu?

Brez posebnosti.

Imaš kakšne posebnosti pri prehrani?

Brez posebnosti.

Naslovna fotografija Anže Furlan

Preberi še

Peterica hitrih združena v Bikehanic – 20 Chocolate
10 minut do starta: Tilen Jagodič

Freestyle Giant Wheelbase Ride Loose Riders Furam zase
Sledite nam