Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
7. septembra 2016

V okviru ajdovskega festivala na prenovljeni dirt liniji najbolje Fučka (BMX) in Borse (MTB), naj trik Žanu. Pa tudi Sara je letela.

Minulo soboto se je v sklopu kolesarskega festivala v Ajdovščini odvila tretja tekma za dirt pokal Slovenije. Organizatorji festivala, KK Črn trn, so po odlično izpeljani tekmi za DP v 4krosu pod žarometi pripravili še tekmo za dirt pokal.

Nočne dirt tekme so bile v zadnjih letih v Sloveniji redkost (spomnimo pa se časov Rajd pokala), letos pa smo bili priča že dvema, obema na Primorskem. V zadnjih dneh se je v Ajdovščini ogromno dogajalo, saj so poleg obnove tlačilne proge prenovili tudi dirt linijo, ki jo po novem sestavljata dva dirta in za zaključek dirt z mehkim pristankom.

Ob prihodu tekmovalcev in po parih vožnjah za ogrevanje se je šušljalo, da dirti ne bodo omogočali ne vem kako zahtevnih skokov. Linjo so sicer dokončali in testirali šele na predvečer tekmovanja, tako da je ista skrb dajala tudi organizatorje. Vendar pa se je, bolj kot se je mračilo in s prihodom več tekmovalcev, ozračje spreminjalo. Ob manjših popravkih na skokih je linija postala lepo tekoča in s tem tudi omogočila izvajanje zahtevnejših trikov.

S pričetkom tekmovanja je komentator Filip Flisar ogrel tako tekmovalce kot tudi obiskovalce. Tekmovali so po sistemu “sešn” in sicer v dolžini ene ure. Tekmovalci so vozili kar vsi skupaj, saj se jih kljub do sedaj največjemu številu v letošnji sezoni še vedno ni nabralo dovolj za ločevanje po kategorijah.

Kljub norim vožnjam skozi celotno tekmovanje se Filip v svojem značilnem slogu ni ustavil z vzpodbujanjem tekmovalcev. Tako jih je pripravil, da so pokazali tiste trike, ki so jih imeli skrite prav v zadnjih kotičkih svojih rokavov. Filip je k sodelovanju pri ocenjevanju povabil tudi publiko, ki je še izdatno motivirala tekmovalce in s tem poskrbela, da smo v izdihljajih tekmovanja videli res neverjetne trike.

Moramo omeniti, da smo že v začetku tekmovanja in to kar na prvem skoku videli backflip tailwhip Erika Kralja, proti koncu pa je domačin Jani Fučka pokazal double backflip, Domen Fekonja 360 backflip in Luka Borse 720 na MTB kolesu. Vse te trike v Sloveniji redko vidimo. Zmago za best trick pa si je priboril Matej Žan s 360 tailwhip to barspin, trikom, ki smo mu bili v Sloveniji priče prvič. Ne smemo pa pozabiti, da smo imeli Ajdovščini tudi žensko udeleženko, pridružila se nam je Italijanka Sara Canovi.

Ob nočni kulisi in odlični atmosferi so bili rezultati sledeči:

BMX
1. Jani Fučka
2. Matej Žan
3. Nicola Cortese
4. Domen Fekonja
5. Janez Štupica

MTB moški
1. Luka Borse
2. Erik Kralj
3. Gašper Dolinar
4. Jaka Hartman
5. Jaka Ravnik
6. Nik Rijavec

MTB ženske
1. Sara Canovi


Luka Borse

Tretja tekma za dirt pokal se je kljub ne najboljšemu začetnemu razpoloženju sprevrgla v noro tekmo, ki je z novo progo in lokacijo definitivno poskrbela za napredek dirta v Sloveniji. Hvala organizatorjem in tekmovalcem, ki si zagotovo želijo, da bo Ajdovščina tudi drugo leto na koledarju za dirt pokal Slovenije.

Naslednja tekma dirt pokala bo Den Devils dirt jump contest 17. septembra v Mariboru.

Preberi še
Državni prvak v 4krosu spet Rotnik
Slo dirt pokal: Lakeness Adrenalin Fest 2016

Na uvodni fotografiji Fučka obrača nazaj. Fotografije Klemen Bizjak, še nekaj jih je na klemenbizjak.com

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam