Daša Mlakar
Freestyle zaposluje
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
25. maja 2021

Lanska zmagovalka skrajšanega pokala SloXcup v krosu med mlajšimi mladinkami je letos v konkurenci starejših mladink. V kateri kategoriji je v kleklanju, ne vemo, ampak tam je prvakinja.

Serijo intervjujev 10 min do starta pripravljamo v sodelovanju z Odborom za gorsko kolesarstvo Kolesarske zveze Slovenije.

Osebna izkaznica

 • Starost: 16 let
 • Klub: MBK Črni Vrh
 • Kraj: Zadlog
 • Višina: 173,5 cm
 • Teža: 63 kg
 • Max watti: 985 na sprintu
 • Trenerja: Matjaž Budin in Tadej Podgornik

Kolo

 • Znamka: Bianchi
 • Model: Methanol
 • Posebnosti: rdeče barve – netipično za Bianchi
 • Teža: 11,4 kg
Daša Mlakar

Kako ti gredo priprave oziroma kako si začela sezono?

Daša: Na kolo sem sedla v sredini januarja, saj je na naših koncih Slovenije ob takem času še veliko snega in možnosti za trening v gozdu praktično ni. Zaradi korone skupnih treningov v telovadnici ni bilo, zato sem sama delala vaje za moč in stabilizacijo, kar malo pripomore k boljši pripravljenosti. V marcu pa sem se začela pripravljati na prvo dirko, ki je potekala v Veroni.

Kakšni so tvoji cilji za naprej?

Letošnjo sezono sem prestopila med mladinke, zato si želim predvsem nabrati čim več izkušenj na domačih in mednarodnih dirkah v tujini. Cilj za letošnjo sezono je nastop na evropskem prvenstvu in kakšni dirki UCI Junior series (vmes je že nastopila v Novem Mestu! op. mtb.si).

Kje se vidiš čez 3 leta?

Svojo tekmovalno pot si želim nadaljevati, dokler bo želja in motivacija še dovolj prisotna in bom na kolesu uživala. Letos si želim nabiranja izkušenj, saj mi bodo te podlaga na tekmovanjih v prihodnosti. Tekmovalno kariero pa bom zaključila v slogu, od začetka do konca v mtb vodah.

Katera je tvoja najljubša proga/dirka?

Moja najljubša dirka je v domačem Črnem Vrhu nad Idrijo, najljubša proga pa v Pili, kjer poteka evropsko prvenstvo mladih (U15, U17).

Na kakšnem terenu si najhitrejša? Prednosti in slabosti glede na teren oziroma razmere na progi?

Najbolj mi ustrezajo suhe proge, s tehničnimi odseki in krajšimi klanci, dolgimi do maksimalno 3 minute. Rada imam tehnične spuste, z veliko ovinki, koreninami in skalami. Najmanj pa so mi pri srcu blatne dirke, kjer se ne znajdem najbolje. Zadnjih nekaj let pa se fokusiram tudi na daljše klance, na katerih največkrat izgubim kakšno mesto.

Kateri element/sposobnost na kolesu bi rada še izboljšala?

Rada bi izboljšala vzdržljivost na daljše klance, saj ti skozi leta napredujejo v pomemben element dirke. Želim si tudi več zaupanja vase na tehnično zahtevnejših odsekih, saj me vsak padec malo zaustavi in se naslednjič določenega odseka lotim preveč previdno.

Daša Mlakar

Si se kdaj spogledovala s katero drugo disciplino?

Nikoli, vendar imam že od vedno zelo rada spuste, zato si želim enkrat nastopiti tudi na kakšni enduro dirki.

S kom najraje treniraš? S kom bi se najraje peljala na furo?

Najraje treniram sama, ampak so treningi v skupini bolj učinkoviti. Od nekdaj si želim, da bi se na trening peljala z Jolando Neff.

Koga bi najraje premagala?

Cilj je premagati vse tekmovalke na dirki, včasih uspe, včasih ne.

Kaj te motivira?

Velika motivacija so mi dobri uspehi na dirkah in želja po odličjih. Velika motivacija na dirkah so tudi gledalci, ki močno navijajo zame.

Kaj počneš, ko nisi na kolesu?

V prostem času rada sprehajam psa, grem na pohod na okoliške griče in kar nekaj časa porabim za ustvarjanje čipk – klekljanje. Ravno tako kot v kolesarjenju sem prejela že veliko odlik, med njimi tudi naslov državne prvakinje v znanju klekljanja.

Kje največ treniraš?

Največ treniram v okolica doma, kjer ne manjka strmih klancev in tehničnih spustov. Ob prostih sončnih nedeljah se rada zapeljem v Baško grapo k svojemu nonotu.

Imaš kakšne posebnosti pri treningu?

Posebnosti na treningu nimam, vendar dobra družba in trener znata poskrbeti za raznolikost in popestritev vsakdana na kolesu.

Imaš kakšne posebnosti pri prehrani?

Pri prehrani nisem izbirčna in jem raznoliko hrano. Živim v kmečkem okolju, zato ne manjka domače zelenjave in mesnih izdelkov, uživam pa tudi veliko sadja.

Fotografije prijavim.se

Preberi še

10 minut do starta: Jakob Klemenčič
10 minut do starta: Tilen Jagodič

Freestyle zaposluje
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam