Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
10. februarja 2016

Jan Porič je v zadnjem letu dokumentiral sestavljanje in rehabilitacijo svojega razsutega kolena, nastal je tale video.


Trganje sprednjih križnih kolenskih vezi ni ravno na vrhu seznama tipičnih kolesarskih poškodb. Še med spustaši ne. Janu Poriču je že pred časom vendarle uspelo in to na obeh kolenih. Eno je v zadnjem letu s posegom ortopeda in delavnosti pri rehabilitaciji uspel lepo popraviti. Drugo pride na vrsto, do takrat pa si poglejmo filmček o prvem. Kot marljiv filmski ustvarjalec ga je Porno preprosto moral posneti. Brez strahu: ni krvi, pa tudi nekaj kolesarjenja je.

Za vse, ki naokoli šepate brez kolenskih vezi ali pa se morda tovrstne poškodbe šele nadejate, Jan pove še naslednje:

“Ko sem slišal, da je čas okrevanja okvirno 9 mesecev, se za operacijo nisem takoj odločil. Od nastanka poškodbe je minilo kar nekaj let, ampak lansko leto sem se končno odločil za poseg.

Po veliko razgovorih, povpraševanjih naokoli ter obiskih pri raznih specialistih sem se na koncu odločil za operacijo v UKC-ju v Ljubljani pri dr. Marku Macuri. 9. februarja 2015 sem imel rekonstrukcijo sprednje križne vezi in uredili so mi meniskus. Koleno je bilo kar otečeno, za to sem moral dalj časa ostati v bolnišnici.”


“Nadaljeval sem s fizioterapijo v Inštitutu za medicinsko rehabilitacijo (IMR), kjer sem povečeval gibljivost kolena ter počasi zmanjševal oteklino. Napredek je bil kmalu viden, saj sem vajam za koleno namenil 4-5 ur dnevno. Najtežje se mi je bilo ponovno naučiti pravilno hoditi, saj sem prej šepal. Po približno dveh mesecih sem nadaljeval fizioterapijo v Termah Čatež, kjer smo cele dneve delali na pridobivanju mišične mase in moči. V Ljubljani sem treniral v funkcionalnem centru Fitzone, pomagal pa sem si tudi z elektro stimulatorjem Sport Elect.

Poleti sem se začel voziti s kolesom, kar je bilo super. Nekje po petih mesecih sem imel testiranje kolena v Termah Čatež, kjer smo ugotovili, da moram še delati na moči, saj koleno še ni bilo pripravljeno za večje podvige. Sam pri sebi sem imel občutek, da je koleno dovolj močno in sem se čutil sposobnega, vendar je test pokazal drugače. Zato sem v naslednjem mesecu več poudarka ponovno namenil specifičnim treningom za koleno.

Težko mi je ob misli, da bom v roku dveh mesecev ponovno začel celoten postopek, saj mi bodo rekonstruirali še vez v levem kolenu. Ampak ker je desno koleno sedaj v dosti boljšem stanju kot pred operacijo, sem vesel, da sem se odločil za poseg.”

Facebook: www.facebook.com/jan.poric
Instagram: www.instagram.com/janporic
www.janporic.si

 

Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam