14. maja 2016

Druga izvedba vikenda druženja in izmenjave izkušenj na področju načrtovanja, izgradnje in legalizacije gorskokolesarskih poti je 7. in 8. maja 2016 gostovala v Robidišču.

V tej najzahodnejši vasi v Sloveniji, med Posočjem na vzhodu in Beneško Slovenijo na zahodu, danes stalno živi zgolj 6 prebivalcev. Za razliko od 30. let prejšnjega stoletja, ko so jih ob popisu prebivalstva prešteli dobrih 210. Od tistih časov sta pospešena industrializacija in deloma agrarna prenaseljenost botrovali k izseljevanju. To pa se je z nastankom meje med Jugoslavijo in Italijo po 2. sv. vojni le še okrepilo. Pravijo, da naj bi se jih v eni noči odselilo kar 50. Furlanski potres pred 40 leti je dodobra uničil tudi Robidišče in le še dodal k razlogom za odseljevanje. Vendar se je ta proces pred 15 leti morda pričel zaustavljati. Nekateri izseljeni domačini in njihove družine se vračajo in vdihujejo naselju novo dušo. Z obnavljanjem objektov in dejavnostmi kot sta kmetijstvo in turizem. “Ljudje, kamen, les – VAS!” je napis na lesenem totemu ob vstopu v vas z Nadiške strani. Bo že nekaj na tem.

Tudi v tem letu smo sledili sedaj že preizkušenemu receptu lanskega leta: uvodni dopoldan s teoretično-debatnim delom, popoldansko delo na terenu, večerno druženje, dopoldansko delo na terenu, preizkus narejenega. Ožjo vsebinsko-organizacijsko-izvedbeno ekipo so polega naju z “Lunijem” gonili še Pero Novak, Anže Bizjak in Igor Kaligarič. In po svoje vsi ostali udeleženci. Rastemo. Gostili so nas na Počitniški domačiji Škvor. Hvala Simon, Staša, Janez in Nataša Dana – za super gostoljublje.

Če smo lansko leto sumili, letošnjo leto vemo. Trejl bilding vikend prerašča osnovno idejo in postaja neke vrste skupnostni dogodek z močnim pridihom udarništva. In kaže, kaj se da narediti z minimalnimi napori in skupno željo. Kako bi sicer drugače pojasnili, da je v zgolj 6 urah, a z 28 pari rok (drugi dan nekoliko manj), in ne zgolj moških, nastalo okoli 600 m enoslednice? Pa še mimogrede smo v praksi (nekateri) izvedeli, (nekateri) izmenjali, (nekateri) dopolnili znanje kako, zakaj, kje, na kak način … skopati, pograbiti, poravnati, založiti, prestaviti …

Ni kaj, za Trejl bilding vikend 2016 smo izbrali pravšnjo lokacijo. Zagnanost in delo za skupno dobro, kar se zdi, da preveva ljudi, ki se trudijo Robidišču dajati nov zagon, je bila tista, ki smo jo s seboj v veliki prinesli in/ali odnesli tudi udeleženci Trejl bilding vikenda.

Lansko leto smo bili na severu, letos na zahodu, naslednje leto pa …

www.trejlbildingvikend.si

Tekst: Peter Zajc

Fotografije v galerijo spodaj so prispevali Marko Majhen, Maša Čas Zajc in Peter Zajc.


Spodaj testna vožnja po novi enoslednici v Robidišču skozi objektiv Primoža Ravnika – Figara.

Sledite nam