Specialized turbo
Freestyle Giant Human Fish Gravel Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
5. oktobra 2019

Anja in Barbara se nahajata v Peruju in odkrivata neokrnjeno naravo. Vmes sta se povzpeli še na Machu Picchu in se s kolesi podali na 80 kilometrov dolg spust.

24. oktobra lani sta se Anja in Barbara z ljubljanskega letališča prek Amsterdama odpravili do Buenos Airesa in za konec čisto na jug Argentine, do Ushuaie. Tam je bil start njune bikepacking avanture, ki ju sedaj vodi vse do Mehike!

Minilo je že 11 mesecev bikepackinga. No, z Anjo smo se zadnjič pogovarjali in je dejala, da je njun bikepacking bolj bike touring. Kaj zanimivega sta doživeli v mesecu septembru? Spoznavanje Peruja, 80 kilometrov dolg spust z Manuelom iz Perubybike, laguna Huyapo in vožnja s kajakom, petdnevni Salkantay treking s poslastico, imenovano Machu Picchu.

Na poti

Takole pravita dekleti:

“Bližali sva se nekoč glavnemu Inkovskemu mestu Cusco. Še prej sva se odločili malce zaviti s poti in se s praznimi kolesi iz vasi Pitumarce (3400 m nadmorske višine) povzpeli do mavrične gore, ki se nahaja na 5040 metrih nad morjem. Dan je bil zaradi vzpona precej naporen, a hkrati čudovit, saj je bila okolica pravljična in poganjati pedale po njej je bilo naravnost fantastično.

Nato sva prispeli v turistično zelo obiskano mesto Cusco. Sprejel naju je Manuel, kolega najinih kolegov, in nama prijazno odstopil prenočišče. Manuel je ravnokar odprl svojo lastno turistično agencijo, imenovano Perubybike, kjer bo turiste vodil na razno razne kolesarske ture po Peruju. In tako se je prijazno ponudil in tudi naju odpeljal na kar oddaljeno kolesarsko turo. Skupaj smo se odpravili do nacionalnega parka Manu, kjer smo opravili 80 kilometrski spust s polnovzmetenimi kolesi po makadamski cesti v džunglo. Začeli smo na 3600 metrih nad morjem in končali na 600 višinskih metrih. Razlika v temperaturi, kot si lahko predstavljate, je bila kar velika. Če smo začeli v dolgih oblačilih, smo spust končali v kratkih.

Manuel naju je prav tako odpeljal do lagune Huaypo, ki se nahaja v okolici Cusca. Tam je postavil počitniške hiške, da bodo lahko turisti oziroma kolesarji tudi kakšen dan tam prespali. Imeli sva priložnost s kajakom voziti po sami laguni, malo pa sva v okolici še preiskušali njegova polnovzmetena kolesa.

Če se boste potepali v Peruju in si želite kakšne dobre kolesarske ture z vodičem, potem kontaktirajte Manuela preko njegovega profila na facebooku. Najdete ga pod imenom PERUBYBIKE.

Nato sva se prestavili v Cusco in v novo rezidenco. Tokrat naju je gostila zelo prijazna družina, zahvala pa gre Nadi, bivši kolegici s faksa, ki naju je spravila v kontakt z njimi. Trenutno se še vedno nahajava tu.

Med najinim bivanjem v Cuscu smo se s kolegico s Švedske, ki prav tako kolesari, v lastni režiji odpravile na petdnevni treking, imenovan Salkantay, ki nas je popeljal do znamenite gore Machu Picchu.

Ta treking je bil za vse tri res psihična in fizična prezkušnja, saj smo s seboj tovorile težke nahrbtnike (vso kamping opremo) in nekaj hrane. Na dan smo hodile med 10 in 11 ur in naredile okoli 20 kilometrov. Skoraj vsak dan smo šle za 1000 višinskih metrov dol in potem za 1000 gor. Res naporno. Narava pa seveda čudovita in po dolgem času zopet zelena.

Je Machu Picchu vreden ogleda? Zagotovo. Je nekaj čisto odštekanega, čudovitega in zgodovinskega in kljub vsakodnevni množici turistov, če ste kje blizu, vreden obiska.

Po vrnitvi nazaj v Cusco sva potrebovali nekaj dni, da sva se sestavili nazaj. Zopet je bilo potrebno poservisirati kolesi, nastaviti oba menjalnika in menjati kompletno sprednjo zavoro na Barbarinem kolesu, saj je olje ves čas puščalo.

Kolesi sta tako pripravljeni za nadaljno pot, perilo oprano, midve pa se tudi počasi skupaj sestavljava, tako da kmalu odrineva iz Cusca in sicer v smeri Huaraza.
Peru bova namreč prečkali skozi center oziroma gorovje, saj naj bi bila obala precej puščavska in dolgočasna, pa tudi malce bolj nevarna. Tako da je pred nama zagotovo najtežji del poti. Na dnevnem redu bodo konstantni vzponi in spusti.”

Perubybike

{gallery}2019/191005_wanderers{/gallery}

Machu Picchu

{gallery}2019/191005_bikewanderers{/gallery}
Anjo in Barbaro lahko spremljaš na facebooku in instagramu pod imenom The Bike Wanderers.

Vse fotografije so njuno delo

Preberi še
The Bike Wanderers: Iz Bolivije v Peru
The Bike Wanderers: Devet mesecev na poti in še kar v Boliviji

The Bike Wanderers: Lepote Bolivije
The Bike Wanderers: Iz Argentine v Bolivijo
The Bike Wanderers: Po pol leta se je nabralo dobrih 5000 kilometrov!
The Bike Wanderers: 5 mesecev na poti po Južni Ameriki
The Bike Wanderers: 4 mesece na poti po Južni Ameriki
The Bike Wanderers: Južnoameriški popotnici se javljata že tretjič
The Bike Wanderers: Drugo javljanje južnoameriških kolesarskih popotnic
The Bike Wanderers: Prvo javljanje južnoameriških kolesarskih popotnic
The Bike Wanderers: Odkrivanje Južne in Srednje Amerike s kolesom

4endurance sis 1
Freestyle Giant Human Fish Gravel Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam