1. julija 2013

Tanja Žakelj je minuli konec tedna zasedla drugo mesto v krosu prve kategorije na Poljskem, še prej pa se je prvič poskusila v eliminatorju.

Tanja Žakelj, vodilna v svetovnem pokalu v olimpijskem krosu, je v nedeljo žal manjkala na domači dirki prve kategorije UCI v Kamniku, saj se je odzvala povabilu tekmice, nekdanje svetovne prvakinje Maje Wloszczowske. Ta svoje ime posoja dirki Jelenia Góra TROPHY Maja Włoszczowska MTB Race. Doma na Poljskem, seveda, na Jeleni Góri na jugozahodu države.

V nedeljskem krosu je Tanja osvojila drugo mesto za južnotirolsko kolesarko Evo Lechner in pred Švicarko Nathalie Schneitter, sledile so Poljakinje z gostiteljico Wloszczowsko na 7. mestu.

Že v petek pa se je pomerila v svojem prvem krosu na izpadanje. Uvrstila se je v finalno dirko, kjer je zasedla 4. mesto.

Pri moških je obe dirki dobil Marek Konwa.

Tanja o svojem vikendu: “Dirka na Poljskem je bila še ena lepših izkušenj v tej sezoni. Tokrat sem odpotovala tja sproščeno, brez večjih tekmovalnih ambicij. Z veseljem sem se na treningih in v prostem času pridružila dekletoma iz ekipe Colnago, s katerima sem se do sedaj srečevala izključno na tekmah. Spoznala sem tudi člane ekipe gostiteljice Maje Wloszczowsko. Prav tako smo z ekipo Unior Tools Team navezali stike s poljskimi distributerji. Enako sproščeno vzdušje je bilo med tekmo. Proga mi je bila izjemno všeč, gledalcev in navijačev je bilo kar lepo število. Presenetili so me z njihovim navdušenjem nad dogodkom, željo po fotografiranju, izjavah, podpisih in hkrati tudi poznavanju vseh nas tekmovalk.”

O eliminatorju pa: “Z zanimanjem sem pričakovala svojo prvo dirko v eliminatorju. Zelo mi je bila všeč že štafeta na evropskem prvenstvu, predvsem zaradi lokacije v mestu in samega vzdušja. Dirka je težka, hitro se zavleče in težko je ohraniti dovolj moči za finale, najpomembnejšo vožnjo v dnevu. Ravno v finalu mi je zmanjkalo moči za kaj več kot četrto mesto. Sicer pa bi dirke v eliminatorju raje videla na bolj tehničnem in naravnem terenu.”

Vrstni red kros
1. Eva Lechner (Ita, Colnago Farbe Suedtirol) 1;22:40
2. Tanja Žakelj (Slo, Unior Tools Team) +0:38
3. Nathalie Schneitter (Švi, Conlago Farbe Suedtirol) +0:54
4. Anna Szafraniec (Pol, Kross) +1:02
5. Katarzyna Solus-Miskowicz (Pol, Meble-Cyclo-Korona) +1:11
6. Aleksandra Dawidowicz (Pol, Bi&Esse) +4:17
7. Maja Włoszczowska (Pol, Giant Pro XC Team) +8:05

Vrstni red eliminator
1. Lechner
2. Schneitter
3. Dawidowicz
4. Žakelj

www.grandprixmtb.pl

Na uvodni fotografiji Tanja v svojem prvem eliminatorju. Balone imajo pa Poljaki res radi, je kdo gledal dirko po Poljski? Foto Unior Tools Team, Lukasz Kopaczynski in Szymon Gruchalski.

Sledite nam