Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
20. novembra 2014

Tanja Žakelj, Robi Kordež in Primož Gams so se udeležili naporne, a odlične dvodnevne enduro avanture na atlantskem otoku.

15. in 16. novembra se je na idiličnem otoku Madeira odvijala mednarodna dirka v enduru v organizaciji gorskokolesarskih entuziastov Bikulture iz mesteca Prazeres. Vulkanski otok Madeira, znan po razgibanem reliefu, različnih tipih vegetacije in prijaznih ljudeh, je vsekakor obiska vredna destinacija za vsakega gorskega kolesarja, saj se neskončne možnosti vožnje po različnih gorskokolesarskih poteh dopolnjujejo s prečudovitim razgledom na morje.

Dvodnevno tekmovanje z desetimi hitrostnimi preizkušnjami, po petimi v soboto in v nedeljo, je v absolutni konkurenci najhitreje prevozil Francoz Nicolas Vouilloz (Lapierre), 2. mesto si je prislužil prav tako Francoz Nico Quéré (Commencal), 3. mesto pa je pripadlo domačinu Emanuelu Pombu (GT). V ženski konkurenci je slavila nemška državna prvakinja Ines Thoma (Canyon Factory Enduro Team), 2. mesto si je priborila slovenska državna prvakinja v tej disciplini Tanja Žakelj (Unior Tools Team), 3. pa je bila naša zahodna soseda Valentina Macheda (Life Cycle).

Tanja pravi: “Sandokan je bila res avantura, odkrivanje novih delov sveta. Uživala sem, vse je bilo tako sproščeno, rezultat mi ni bil pomemben, proge so bile super in nikjer prezahtevne, najboljši pa sta bili ‘Secret stage’ in ‘Red line’, ki bi jih lahko kar naprej vozila. V spominu mi bodo najbolj ostali prijazni domačini in upam, da se z njimi še kdaj vidimo.”

Da je mesec november na otoku znan po svojem izredno hitro spremenljivem vremenu, se je okusilo tudi na tekmi. Izjemno lepi in topli soboti je sledila meglena in deževna nedelja. Robert Kordež se je odlično odrezal v takšnih razmerah in zasedel odlično 7. mesto. Po tekmi je povedal: “Zelo sproščena dirka, bilo je več poudarka na druženju, pravi enduro spirit. Traili so bili epski, še posebej ‘Red line’ in ‘Hunters’. Z rezultatom sem zadovoljen, smo konkurenčni. Z največjim veseljem bi se na takšno dirko še kdaj vrnil.”

Primož Gams je končal na 15. mestu: “Z rezultatom sem zadovoljen, v soboto je bila res super dirka, v nedeljo pa sem se zaradi dežja malo preveč ‘jajcal’. Avantura je bila nepozabna, zgodbe z Madeire bodo zagotovo poslušali še vnuki.”

Na vprašanje, kaj se mu je najbolj vtisnilo v spomin, pa je odgovoril: “Zagotovo sem salve smeha požel kar sam, ko sem na treningu v petek padel naravnost v … zaključite sami, naj pa povem, da se ob trailih prosto sprehajajo krave. Toliko za hec, najboljši del dirke je bil poseben ‘Secret stage’, ki smo ga brez treninga prvič odvozili šele na dirki.”

Organizatorji so se s tekmo res potrudili, tekmovalcem so poleg prevozov nudili tudi prenočišča ter ohranjali dobro vzdušje med vsemi. Tedensko kolesarsko dogodivščino je tako zaznamovalo vsakodnevno raziskovanje poti, uživanje v osupljivem razgledu, malice ob obali, vremenska nepredvidljivost in za konec tudi odlično izpeljana dirka.

www.bikulture.com
Vrstni redi

Na uvodni fotografiji slovenska posadka, besedilo in foto Jana Dretnik, dodatne fotografije Primož Gams/GoPro.

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam