Casio GShock
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
17. aprila 2013

Malo drugačno poročilo z malo drugačnega prvenstva. Slovenija je imela najverjetneje prvič udeleženca na evropskem singlespeed prvenstvu.

Motivacijsko branje za vse, ki razmišljate o le eni prestavi, o nastopu na letošnjem singlespeed SP v Italiji ali morda le o tem, da bi kolesarili preoblečeni v nasprotni spol. Poroča edini (po našem vedenju prvi) slovenski udeleženec evropskega singlespeed prvenstva Šimen Tomori:

Letošnje evropsko prvenstvo v singlespeedu je potekalo od 12. do 14. aprila v zaspani vasici St. Gregori v Kataloniji blizu mesta Girona, kjer je tudi letališče z odlično povezavo s Trstom. Letošnjo tekmo sta zaznamovala sončno vreme in odlična organizacija katalonske ekipe.

Najprej pa nekaj pravil: dovoljena so kolesa brez prestav, pa naj bo to CX kolo, fat bike, karbonska ali titan eksotika ali zdelano 26-colsko mestno kolo. Štart poteka v slogu dirke za 24 ur Le Mansa, kjer tekmovalci tečejo do svojih koles (seveda jih organizator pred tem skrije po bližnjem travniku ali obesi na drevesa) in odpeljejo največ 5 krogov. Največ? Da, saj je tekma v singlespeedu najbolj netekmovalna tekma, kar sem se jih udeležil. Vsak odpelje kolikor krogov hoče, vmes klepet, zabava, nova poznanstva, pit stop, kjer točijo alkohol in v tem slogu naprej.

Največja atrakcija tekme pa so tekmovalci sami. Običaj je, da se tekmovalci našemijo in v takih opravah tudi tekmujejo. Tako je mogoče videti piščance, volkove, jazbece ter čudake vseh sort, celo nek pristaš FC Barcelona se je pojavil …

Krog je bil dolg slabih 9 km z 240 višinci, na njem je bilo nekaj peščenih vzponov, večina pa lepe potke, prečenja potokov, nekaj strmih pasaž, blatnih lukenj in hitrih enoslednic. Ob navijanju “Messi, Messi” sem v prvem krogu še prehiteval, potem pa se je število tekmovalcev precej zmanjšalo – vročina in hladno pivo sta bila dober izgovor za dolge postanke na koncu kroga. Odpeljal sem 4 kroge in bil z vožnjo zadovoljen. Brez priprav enostavno ne gre, a očitno je bilo, da je bila zima dolga tudi drugod po Evropi. Sledilo je kosilo in dodatne resne aktivnosti, kot naprimer met kolesa in podobno. Zvečer pa razglasitev rezultatov in zabava do jutra. Nedeljska skupinska tura je imela bolj malo udeležencev …

Evropsko prvenstvo bo prihodnje leto na Severnem Irskem v mestecu Castlewellan, datum še ni znan, vsekakor pa enkrat spomladi. Če se komu ne da čakati, pa je od 5. do 7. septembra letos v Italiji svetovno prvenstvo. Lycro pa prosim pustite doma.

ssec13.blogspot.com

Na uvodni fotografiji jutranje scena v taboru. Malo drugače kot na “tapravem” SP. Vse foto Team Tomori.


Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam