3. julija 2018

Rabac, hotelska veriga Valamar, Manuel Fumić in Phil Dixon = popoln užitek na kolesu in po kolesarjenju.

Gorskokolesarski kamp v organizaciji hotelskega podjetja Valamar in v sodelovanju z Manuelom Fumičem je bil zadetek v polno. Manuel in njegov trener Phil Dixon sta absolutna strokovnjaka, ki znata trening in družabno naravo gorskega kolesarstva predstaviti poljudno in razumljivo prav vsem.

Dva dni z Manuelom sta vredna precej več kot cel teden samostojnega kolesarjenja brez pravega cilja. Manuel si je Rabac izbral za svoj trening pred nadaljevanjem svetovnega pokala naslednji vikend v Val di Sole.

Manuel pravi:

 “Rabac je idealen za mojo pripravo zaradi odlične konfiguracije terena in nadmorske višine ter ponuja kombinacijo odličnih nastanitev z najvišjimi standardi prehrane za profesionalne kolesarje in odlične storitve na splošno. Tukaj se pripravljam že drugo sezono zapored in želim priporočiti Rabac in Valamar, kjer vsakdo najde prostor za profesionalno pripravo ali rekreativno uživanje na dveh kolesih.“


Fumićevi nasveti.

Prvi dan

Po srečanju in osebnem predstavljanju v petek smo se odpravili na okoliške poti Rabca. Vožnja je minila v otipavanju udeležencev in njihovih sposobnosti in v zmernem tempu smo v dobrih dveh urah opravili zložnih 500 višincev. Manuel je potrpežljivo spregovoril prav z vsakim in pomagal pri motivaciji, ko je videl, da gre malo težje. Prav tako je z nasveti pomagal Phil. Predvsem pri prilagajanju nastavitev in položaja na kolesu in marsikateri udeleženec mu je bil zelo hvaležen za minimalne popravke, ki pa so vožnjo spremenili v užitek.

Po koncu vožnje je sledil pogovor ob kavi. Pričakoval sem par vprašanj in odhod na kosilo. A temu ni bilo tako. Tečajniki so prišli pripravljeni in vprašanja o treningu prehrani in življenjskem ritmu vrhunskega športnika so se vrstila kot po tekočem traku. Svoje je dodal tudi trener Dixon in ura in pol je minila v trenutku, tečajniki pa so se že veselili sobote.


Četica raznovrstnih koles. Ni pomembno kaj voziš, ampak v čigavi družbi si.

Drugi dan

Sobota je prinesla vrhunce. Glede na opazovanja prejšnjega dne sta Manuel in Phil izbrala nekoliko bolj zahtevno traso. Po kolesarskem parku Rabac, ki se nezadržno razvija in podaljšuje in je sedaj primeren prav za vse, smo se odpravili po nekaj odsekih dirke Terra Magica. Nekaj več enoslednic je tečajnike razveselilo, pa čeprav so nekateri prišli do meje svojega znanja. A prisotnost Manuela Fumića je bila dovolj, da so se vsi počutili varno in svoje tehnično znanje prenesli tudi v vožnjo. Seveda sta Manuel in Phil pomagala z nasveti in ponovitvami, če je bilo potrebno, in tudi z menjavo pnevmatike, ko smo imeli edini defekt v dveh dneh.


Poti okoli Rabca so vredne obiska.

Skoraj 700 višincev in spet dve uri sta povsem zadostovali, da smo na kavo in prigrizek v staro jedro Labina prišli prijetno utrujeni, a nasmejani do ušes. Spet so sledila rafalna vprašanja, tokrat predvsem mlajših, ki so do potankosti secirali režim treninga in nasploh priprav vrhunskega športnika. Phil Dixon je bil svetilnik, ki je vse to usmeril v realnost in predvsem poudarjal veselje do gorskega kolesarstva in druženje, ki sta osnovni komponenti, ki nato lahko, ali pa tudi ne, privedeta do vrhunskega športa.


Klepet ob soku, vodi kavi in prigrizkih.

Po prigrizku je Phil vsakega tečajnika pozval naj deli svoje vtise o kampu z vsemi ostalimi. Poleg zahval za lep vikend je bilo tudi veliko izjav o zadovoljstvu s svojo vožnjo in pridobljenem zaupanju v svoje sposobnosti, ki so prišli do izraza v družbi, ki ti da motivacijo in občutek varnosti, da se lahko pretipaš do meje svojih sposobnosti in greš tudi malenkost preko ter tako izboljšaš svoje znanje in zaupanje vase.

Nato je za polovico “pogumnejših“ sledil malo bolj tehničen spust preko Teleferike v Rabac, ostali pa so po cesti odšli do cilja, kjer smo se spet dobili skupaj in klepetali in izmenjavali zgodbe še v pozno popoldne. Ko smo se poslavljali od Manuela in Phila, je bil največkrat izrečen stavek: “Vidimo se na naslednjem kampu sredi julija, če ne pa v oktobru.“


Debata dveh prekaljenih gorskokolesarskih mačkov Petra Vesela in Manuela Fumića.

Foto Aleš Boben

Preberi še:
Kolesarski kamp z Manuelom Fumićem

Sledite nam