Mah MTB, Škabrijel
Furam zase
Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Ride Loose Riders Freestyle Giant
23. decembra 2021

Ko predavaš, si pameten in drugim svetuješ le najboljše. Ko si raztresen, tudi sam pozabiš na kakšno “malenkost”. Tokrat sem se moral namesto z Garmini sprijazniti s fleti.

Pred dobrim mesecem sem kandidatom za turnokolesarske vodnike 2 predaval o opremi, ki jo potrebuje vodnik na zahtevnejših turah. Toplo sem jim priporočil, naj imajo na večdnevnih kolesarjenih s seboj v kovčku tudi rezervne ploske pedale. Na vodeno turo mi je že prišel kolesar z zlomljenim pedalom. Na srečo sem pri preverjanju koles to opazil in mu za turo privil svoje. Drugi je doma pozabil SPD čevlje. Zagato smo rešili tako, da sem mu njegove pedale zamenjal s ploskimi in brez težav je z nami kolesaril v športnih čevljih. V “crocsih” mu tega seveda ne bi dovolil.

Na Škabriel sem zbrcal s fleti

To soboto sem na mentorskem posvetu vodnikov PZS na Yetija še jaz privil ploske pedale. V Solkan sem prišel brez čevljev SPD in Škabrijel odvozil tako kot vsi ostali – na flete. Sproščena tura po primorskem soncu je bila uvod v resnejše popoldne. Konec vsakega leta se zbremo mentorji kandidatov za turnokolesarske vodnike (TKV), da zaključimo cikel njihovega usposabljanja. Spomladansko izobraževanje zaključijo z izpitom, trimesečno obdobje pripravništva pa z razpisom in kasnejšo izvedbo samostojne vodene ture. Na njej je prisoten tudi mentor kandidata za TKV. Po turi kandidat napiše poročilo, mentor pa doda svoje mnenje.

Mentorske obveznosti in kar pritiče zraven

Na posvetu mentorji izpolnimo naše obveznosti do pripravnikov. Pregledamo poročila, vsak še enkrat pove svoje mnenje o izvedbi ture, nato pa kandidata potrdimo (včasih tudi ne) za vodnike. Ker je usposabljanje TKV dinamičen proces, ki se prilagaja zakonskim in praktičnim spremembam vodenja, smo se letos lotili tudi prilagajanja strukture usposabljanja. Pregledali smo predmetnik obveznih in posebnih vsebin, pripravili seznam predavateljev in uskladili terminski plan.

Naslednje leto se bo usposabljanje za TKV1 začelo 4. in 5. junija v Kočevju in nadaljevalo konec meseca (to še ni potrjeno) na Valvazorjevem domu pod Stolom. Iz naših brihtnih buč so seveda letele tudi ideje in predlogi za izboljšave. Enka pravzaprav ne potrebuje velikih sprememb. Več dela bo z dvojko. To smo novembra šele zagnali in je v letu 2022 ne bomo izvajali.

V Solkanu je bila že tema. Megla se je začela malo za Postojno. Fleti so me še kar žulili. No, saj jih nisem vozil prvič, a vedno sem jih privil z dobrim razlogom. Tokrat sem moral z Yetija odviti pedale Garmin Rally. Ja, te bi vozil prvič.

Fotografije Matej Hartman, www.mahmtb.com

Preberi še

V Rabac po nove vodnike

Furam zase
Freestyle Giant Wheelbase Ride Loose Riders Oglaševanje na mtb.si
Sledite nam