4endurance sis 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Human Fish Gravel SloEnduro
5. aprila 2020

Pisalo se je 1997. Slovenski kros je bil v vzponu, svetovni tudi. Spust je postajal vedno bolj atraktivna disciplina, tehnologija pa se je razvijala s svetlobno hitrostjo.

Še eno leto je okoli. 1997 je zaznamovala odlična uvrstitev mladinca Roka Drašlerja na svetovnem prvenstvu v Švici, v svetovnem pokalu pa so na skoraj vseh vodilnih mestih Evropejci izrinili Američane. Mladi avstralski as Cadel Evans si je tlakoval pot med najboljše. Mali Mig je pometal s konkurenco v članski kategoriji olimpijskega krosa. Nicolas Vouilloz že nekaj let ni slekel mavrične majice, in še in še se je dogajalo!

Svetovno prvenstvo

Tokrat je potekalo v Švici. V Château-d’Œx tudi s številčno slovensko odpravo. Najboljše se je odrezal Rok Drašler, ki je dobro izkoristil zadnjo sezono med mladinci in Sloveniji pridirkal 5. mesto! To je bil po Janezu Grašiču in njegovem odličnem rezultatu v spustu leta 1994 še en mejnik slovenskega gorskega kolesarstva na svetovni ravni.

V članski kategoriji je država gostiteljica ostala brez odličij, naslov svetovnega prvaka pa je romal v Italijo. Najboljši kolesar na svetu je postal Hubert Pallhuber. Na drugo mesto se je uvrstil trikratni svetovni prvak Danec Henrik Djernis, bron pa je pripadel še enemu Italijanu, to je bil Luca Bramatti.

Med ženskami je slavila Italijanka Paola Pezzo in naslovu olimpijske prvakinje iz Atlante in svojo zbirko odličij dopolnila še z zlatom s svetovnega prvenstva. Na drugo mesto se je uvrstila njena rojakinja Nadia De Negri (evropska podprvakinja iz leta 1996), tretje mesto je pripadlo Španki Margariti Fullana.

V kategoriji do 23 let je svoj prvi naslov osvojil Francoz Miguel Martinez, na drugo mesto se je uvrstil Avstralec Cadel Evans, tretje mesto je pripadlo Italijanu Dariu Acquaroliju. V bistvu so si najboljši trije le zamenjali pozicije na zmagovalnem odru, saj je leto prej Acquaroli slavil, Martinez je bil drugi, Evans pa tretji.

V mladinski kategoriji je naslov odšel v Švico. Osvojil ga je Franz Kehl. Naslov najboljšega je osvojil še leto kasneje, potem pa poniknil s tekmovališč. Rok Drašler je osvojil 5. mesto. Po skoraj dveh urah dirkanja mu je do brona zmanjkala le minuta!

V spustu je do tretjega zaporednega članskega naslova prišel Francoz Nicolas Vouilloz. Svetovni podprvak je postal legendarni Američan John Tomac in bil po svetovnem prvenstvu 1991 v Il Cioccu zopet na zmagovalnem odru. Bron je pripadel Vouillozovemu rojaku Cedricu Gracii. To je bila prva Francozova sezona v članski kategoriji.

Naslov mladinskega prvaka je tudi romal v Francijo. Prvo mesto je osvojil Mickael Pascal. Na drugo mesto se je uvrstil Španec David Vazquez, danes tehnični delegat pri Mednarodni kolesarski zvezi UCI (gost Andreja Dekleve v rubriki #mtbsiLIVE: V živo z Lošinja s Hrvojem Šepićem in Davidom Vazquezom), bron pa je romal na Švedsko k Tobiasu Westmanu.

Med ženskami brez presenečenj. Še en naslov za Francozinjo Anne-Caroline Chausson. Srebro je viselo okoli vratu Marielle Saner, bron je osvojila Finka Katja Repo.

Med mladinkami se je zlata veselila domačinka Sara Stieger, srebrno medaljo je osvojila Britanka Tracy Moseley, ena tistih, ki so kasneje začele krojiti vrh spusta tudi v članski kategoriji. Tretje mesto je pripadlo Francozinji Sabrini Jonnier. Tudi o slednji se je v novejši zgodovini spusta kar veliko pisalo.

Svetovni pokal Grundig

V članski kategoriji, pa čeprav je štel šele 21 let, je do skupne zmage v svetovnem pokalu prišel Miguel Martinez. Na drugo mesto se je uvrstil Cristophe Dupouey, tretji je bil Cadel Evans.

Pri ženskah je sanjsko sezono na prvem mestu zaključila Paola Pezzo, druga je bila zmagovalka pokala Grundig 1996 Kanadčanka Alison Sydor, tretje mesto je pripadlo Švicarki Chantal Daucourt.

Mladi Cadel Evans prikolesari do svoje prve zmage v svetovnem pokalu. Wellington, Nova Zelandija:


Spustaško krono najboljšega si je nadel Italijan Corrado Herin, drugo mesto je osvojil Nemec Jürgen Beneke in izenačil svojo najboljšo uvrstitev iz leta 1994. Na tretjo stopničko je, tako kot leta 1996, stopil Španec Thomas Misser.

Med ženskami je na koncu sezone 1997 obveljal enak vrstni red kot v letu 1996: Američanka Missy Giove, Francozinja Anne-Caroline Chausson in Američanka Leigh Donovan.

Budimpešta je bila kar nekaj časa eno izmed evropskih prizorišč svetovnega pokala v olimpijskem krosu. Leta 1997 je na Madžarskem slavil Cristoph Dopouey:

Bajk film leta

To je bil Chainspotting. Film z Robom Warnerjem, Willom Longdenom, Stevom Peatom, Matynom Ashtonom in mnogimi drugimi britanskimi MTB facami:

Bicikl iz tistega leta

Scott Endorphin. Ultimativno XC orožje tistega časa. Kar nekaj se jih je vozilo tudi v Sloveniji.


Na naslovni fotografiji francoski čudežni deček Miguel Martinez, ki je vozil za ekipo Sunn Nike. Mali Mig je dolgo časa vozil s trdimi vilicami (vse zaradi nižje teže kolesa) in na obročnikih Spinergy, ki so bili takrat nekaj najdražjega, kar si je gorski kolesar lahko privoščil! Foto cyclephotos.co.uk. 

Preberi še
Prvoborci: 1996 in prvič na OI
Prvoborci: Pisalo se leto 1995
Prvoborci: Grašič v Vailu postavi prvi mejnik slovenskega spusta

4endurance sis 2
Freestyle Giant Human Fish Gravel Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam