Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
30. aprila 2015

Otroški Gardaland je na jugu, kolesarski pa na severu Gardskega jezera. A preden odrineš, preveri kako pretegnjeno verigo imaš na kolesu!

Otroški Gardaland je na jugu, kolesarski pa na severu Gardskega jezera. A preden odrineš, preveri kako pretegnjeno verigo imaš na kolesu!

Veriga se pretegne čisto potiho, skoraj sama od sebe. Ne boli, ne ščipa, ne grize. Čeprav mnogi mislijo, da se veriga pretegne zaradi pedaliranja, je dejanski vzrok diagonalni zamik verige med sprednjim in zadnjim zobnikom. Kombinacija malega sprednjega in malega zadnjega (ali velikega/velikega) zobnika je strup za ketno. Vsaj na kolesu, pri psu ali ženi je morda drugače.

Kako dolgo zdrži veriga? Odvisno od njene uporabe in zlorabe. Izkušeni imate za to že filing in v škatli z orodjem namenski merilnik, drugače se dvakrat letno zapelji do tvojega serviserja. Z veseljem bo pomeril verigo, saj obstaja precejšnja verjetnost, da ti bo prodal še novo.

Veriga je raztegnjena že, ko se merilnik ustavi pri 0,6 %. Vsaj do 0,8 % jo moraš zamenjati. Lahko pa jo uporabljaš še naprej, dokler ne začne preskakovati na zadnjem ali se navijati na sprednjem zobniku. Potem boš pač menjal vse zobnike in verigo. Običajno ima veriga 100 + nekaj členov in raztegnjena za 1 % je za več kot dolžino člena daljša od nove. Če jo pravočasno menjaš, zobniki zdržijo vsaj nekaj verig.

Zanimiv je način kolobarjenja verig. Verigo zamenjaj z novo, ko je ta nekje na 0,5 % pretegnjenosti. Staro shrani in novo spet zamenjaj na polovici njene življenjske dobe. Ko tako zbereš 3 ali 4 “polrabljene” verige, pri naslednjih menjavah uporabi te in jih pretegni do konca. Zobniki pravijo, da jim je ta način zelo všeč.

Če menjaš verigo, ki ni speta s sponko golden link, potrebuješ orodje za razdiranje verige. Oglej si potek verige na zadnjem menjalniku, potem se je loti. Ko jo snameš, dvakrat preštej njene člene. Z orodjem  skrajšaj novo in jo napelji med zobnike. Shimano za združitev verige ponuja poseben zatič, sam pa priporočam zlati člen, ki je enostavnejši za uporabo. Le enkrat sem uporabil shimanov “pin”. Ker sem ga šlampasto stisnil, mi je med vožnjo odletel in golden link iz nahrbtnika me je rešil pešačenja domov.

{loadposition inside}
Gardaland za tavelike

Otroški  je na jugu, kolesarji pa imamo svoj GardaLAND na severu Gardskega jezera. Tam, kjer v jezero priteče reka Sarca in so čisto skupaj očarljiva mesteca Riva del Garda, Torbole in Arco. In prav od tam vam zdaj pišem.

Kolesarskih tur je tu v izobilju in so seveda primerne za vse; tako družine, kot tiste najbolj nabrušene. Samo poznati jih je treba. Ene navduši že kičast vzpon skozi tunelčke in v skalo vsekano pot do Pregasine, drugi potegnemo naprej in nas obrne šele sneg na zadnjem tunelu pod Tremalzom. Ker leži jezero le 65 m nad morjem, se do tam nabere precej višincev. Po turi nas razveseli sladoledna mavrica v gelateriji Eta Beta. In nekaj obratov kolesa naprej Meckijev najdaljši… in njegova f…ing  perfect kolekcija. Vsega je dovolj nad in ob jezeru.

Vsega, razen miru.

Od 1. do 3. maja se namreč v Rivi dogaja tradicionalni “must be there” mtb festival. Sejem koles, najnovejše opreme in oblačil je seveda paša za oči. Testni bicikli, nagradne igre, trail show, enduro tekma, nočni eliminator in veliki maraton vlečejo rdečo nit dogajanj. Višek bo seveda “Open Night Party”!  Tam nikoli ne manjkamo. In ob vsem tem naj človek še kolesari?

Pozdrav z Garde, MahMTB!

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam