Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
1. februarja 2016

Tako kot je pomembno učinkovito, predvsem pa pravočasno prestavljanje, je pomebno tudi dobro poznavanje kolesa in predvidevanje smeri pri spustih.

Dobro obvladovanje kolesa na spustih je vrlina, ki vam ne bo le prinesla zadovoljstva pri vožnji, ampak tudi zmanjšala možnost padcev ter s tem tudi poškodb.

Peter pravi:

Pri spuščanju na gorskem kolesu je pomembno da smo sproščeni. Le tako bomo lahko hitro reagirali na hitre spremembe poti pred seboj.

Pogled je pri spuščanju usmerjen naprej – vsaj nekaj metrov. To nam omogoča da si ogledamo linijo, ki jo bomo izbrali v naslednjem trenutku, ter hitro reagirali na spremembe podlage. Pri poziciji telesa nam bo v pomoč, če bodo kolena in komolci rahlo pokrčeni, pri pobiranju neravnin pa naj sodeluje celotno telo. S tem imam v mislih da nismo trdi kot kamen skozi celoten spust, ampak pri tem reagiramo na spremembe podlage, saj nas lahko v nasprotnem primeru odnese s poti.

Ko vidimo da se približujemo ovinku, predhodno primerno zmanjšamo oziroma prilagodimo hitrost, ki nam omogoča varno odpeljati ovinek. Pri tem smo pozorni, da je zunanja noga na spodnji strani gonilke oz. da so noge poravnane, če nam podlaga – zaradi možnosti, da zapnemo s pedali v kakšno korenino ali skalo – to onemogoča. Na bolj strmih spustih pomaknemo težišče telesa nekoliko bolj nazaj. Če imamo na kolesu potopno sedežno oporo, jo tu uporabimo. Če ne, poizkušamo postaviti zadnjico nekoliko bolj za sedež.

Pri zaviranju uporabljamo obe zavori hkrati, saj nam to omogoča najboljšo kontrolo nad kolesom.

Kaj pa pri višjih hitrostih?

Tehnika spuščanja pri višjih hitrostih se načeloma ne spremeni veliko. Potrebno je biti še nekoliko bolj zbran, saj je možnost, da spregledamo kakšno oviro, večja. Včasih pa je višja hitrost tudi bolj zaželena, saj se lahko na koreninskem ali bolj “razbitem” odseku zgodi, da se nam pri nižjih hitrostih kolesa zatikajo. V takšnih primerih si lahko pomagamo tudi z manjšimi skoki čez korenine oziroma mokre skale, saj se tako izognemo delu poti, ki bi bil potencialno nevaren, da bi nam odnesel sprednje ali zadnje kolo ter s tem povzročil padec.

Naslednjič: hupserji

Preberi še: Prestavljanje ali “šaltanje”

Na uvodni fotografiji kroskantrijaški šampijon in mojster spustov Nino Schurter, Val di Sole 2015.

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam