Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
23. oktobra 2016

Ponovno se bliža tisti čas v letu, ko so zamrznjene roke in škrtanje z zobmi nekaj vsakdanjega.

Ponovno se bliža tisti čas v letu, ko so zamrznjene roke in škrtanje z zobmi nekaj vsakdanjega Za nas kolesarje so temperature nekoliko manj prijetne za vožnjo, a se lahko s primernimi oblačili in nekaj triki brez težav vozimo tudi v hladnejših dneh. Nekaj nasvetov, kako se obleči, da z vožnje ne boš prišel kot ledena sveča.

Čebula

Verjetno si že slišal, da je bolj primerno obleči več tanjših oblačil, ki jih lahko med vožnjo slečeš ter tako ohraniš ravnovesje med prekomernim potenjem in ohranjanjem prave temperature. Priporočam, da z oblačenjem začneš s primerno ‘švic’ majico, katere debelino ter dolžino rokavov prilagodiš temperaturam.

Sledijo hlače, ki so lahko dolge oz. kratke v kombinaciji z nogavčki (hlačnicami). Zimske hlače so po navadi nekoliko podložene, spredaj pa imajo dodatno zaščito pred vetrom, s čimer noge ohranimo tople dlje časa. Če (še) nisi uporabnik širokih hlač, si jih morda omisli za vožnjo pozimi, saj le-te še dodatno služijo kot zaščita pred pršenjem vode izpod gume in direktnim prepihom nog.

Na zgornji del telesa nadeni čez ‘švic’ majico še dolg termo dres oz. kratkega v kombinaciji z rokavčki, glede na temperature pa naj kot dodatna zaščita služi še windstopper brezrokavnik oz. jakna.

Kritične točke

Večino kolesarjev začne najprej zebsti v stopala, dlani ter glavo. Zato si pod čelado nadeni podkapo oz. ‘buff’, ki ga lahko v hladnih dneh namestiš tudi okoli vratu. Dlani si zaščiti z dolgimi rokavicami, ki naj bodo za kolesarjenje v hladnejšem nekoliko bolj podložene. S tem boš verjetno imel slabši občutek na ročajih in ročicah zavor, a še vedno boljšega kot z zmrznjenimi prsti. Stopala naj si lastijo tople zimske nogavice, čez čevlje pa lahko povezneš dodatne galoše.

Vožnja v dežju

Če se ne misliš kolesu v hladnem odreči niti ko dežuje, razmisli o nakupu kvalitetnih dežnih hlač in anoraka. Omogočala bosta, da bo telo ostalo suho kar se da dolgo. Čez noge si namesti dežne galoše, rokavice pa naj bodo v tem primeru nepremočljive.

Manjši trik, kako ohraniti suho še glavo, je da čez čelado povezneš plavalno kapo oz. kar tisto, ki se jo dobi za tuširanje v hotelih. S tem ne boš ravno pridobil laskavega naziva na lepotnem tekmovanju, boš pa ostal nepremočen praktično od glave do pete.

Triki

Ko se odpraviš na kolo, naj te nikoli ne zebe. Če te bo, je velika verjetnost, da se v hladnem ne boš več ogrel. Izpostavljene dele, kot so noge in stopala, si lahko namažeš z ogrevalno kremo, ki bo dala občutek toplote. Kot je bilo omenjeno že pri vožnji v dežju, je kapa za tuširanje tudi dober trik, kako preprečiš, da ti ne piha direktno v glavo skozi ventilacijske luknje na čeladi.

Če te začne zebsti med vožnjo v stopala in dlani, si lahko pomagaš s plastičnimi vrečkami, ki jih obuješ med nogavice in čevlje, na bencinski črpalki pa si lahko ‘sposodiš’ plastične rokavice, ki jih nadeneš pod svoje običajne. Omenjeni rešitvi nista ravno najbolj higienični, saj koža pod plastiko ne diha, bosta pa pripomogli do toplejše poti domov.

Zaključek

Od vsakega kolesarja posebej je odvisno, koliko je občutljiv na mraz, zato univerzalne metode za oblačenje ni. Če te skrbi, da te bo na vožnji zeblo, si raje nadeni nekoliko več, nato pa si po občutku postopoma odstrani odvečna oblačila. V kolikor se odpraviš na daljšo vožnjo, pa s seboj vzemi še nahrbtnik, kjer naj se skriva še dodaten kos ali dva suhih oblačil.

Foto Matej Hartman

Preberi še:
Pero svetuje: Kaj vzeti s seboj na dirko
Pero svetuje: Drobne pridobitve

Petra na njegovi športni poti podpirajo:

 

Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam