Loose Cycles Leatt akcija
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
23. decembra 2016

S karbonskimi komponentami je kolesarski svet postal lažji. Ampak, ali je z lažjimi komponentami tudi lažje kolesariti?

V dobi karbona se je teža koles občutno znižala. Proizvajalci iz leta v leto konstruirajo lažje in bolj vzdržljive komponente. Čeprav je znano, da bo lahko kolo pri vožnji na klanec najverjetneje hitrejše, pa generalno gledano ni vedno tako. V prvi vrsti je za zmago na tekmi le-to potrebno dokončati, zato je včasih potrebno s sestavo kolesa tudi kompenzirati. 


Kolesarji zelo radi tehtajo svoja kolesa in raje kot prištevajo grame, jih odštevajo.

Vzdržljivost

Komponente, ki gredo z minimalistično težo v ekstreme, imajo pogosto tudi krajšo dobo trajanja. Si se kdaj vprašal, zakaj so naprimer prednji jekleni zobniki zdržali mnogo več kot lažji aluminijasti? Ali ti ob spremljanju tekme ni bilo jasno, kako lahko tekmovalec tako zlahka zlomi sedežno oporo (primer: Fontana na OI London 2012)?

Prav to je razlog, da se je teža XC koles v zadnjih letih celo malenkost dvignila. Proge so tehnično bolj zahtevne, material pa mnogo bolj obremenjen. Marsikateri tekmovalec raje poseže po težjih pnevmatikah in ostalih komponentah, ki ga bodo, kljub nekaj gramov več, pripeljale do cilja brez vmesnih postankov v tehnični coni.


Kateri verižnik je bolj vzdržljiv? 126 ali 58 gramski? 

“Čungalunga”

Težava nekaterih lahkih komponent ni le vzdržljivost, ampak tudi občutek pri vožnji. Lažje krmilo ali okvir ne pomenita nujno, da bo vožnja zaradi tega hitrejša. Če se bo vložena energija prenašala tudi v zvijanje materiala, bo prenos sile na podlago slabši, lažja komponenta pa na koncu ne bo prinesla želenih prednosti. Istočasno je priporočljivo, da bodo komponente pomagale pri neravninah na terenu, zato je še toliko bolj zahtevno ujeti idealno razmerje togost/teža, ki bo za določen stil vožnje zagotavljalo najboljše vozne lastnosti.


Razmerje togost/teža. Aluminijasto in nekoliko težje ali karbonsko in lažje krmilo?

Velikost

Če bi pretiraval in rekel, da je vse v teži kolesa, bi najverjetneje vsi vozili najmanjše okvirje, ker so ti najlažji. A žal ni tako preprosto. Komponente morajo v prvi vrsti ustrezati kolesarju. Tako po obliki, kot tudi velikosti. Širši sedež in krmilo sicer nista lažja od ožje različice, a bosta zaradi svojih dimenzij in oblike bolj ustrezala določenemu kolesarju. Prav tako lahko razliko v voznih lastnostih spremenimo tudi s širino obročev ter pnevmatik, saj se načeloma širši modeli bolje peljejo na spustu, kar lahko prinese prednost dodatnih sekund in to kljub malenkost počasnejši vožnji navkreber.


Prava velikost kolesa je pomembna, prav tako tudi širina in dolžina ostalih komponent. Kako bi bila videti šampionka Dahlejeva na premajhnem kolesu?

Cena

Vzdržljivo ali ne, na koncu je vedno pomemben dejavnik še cena. Lažje in boljše komponente preprosto stanejo več, zato se mnogi odločijo za cenejše in s tem težje različice. Kolo se bo kljub temu še vedno peljalo odlično, razlika v gramih pa ima pogosto večji učinek v glavi, kot pa v realnosti.

Fotografije Peter Zupančič

Preberi še:
Pero svetuje: Drobne pridobitve
Pero svetuje: Potopna sedežna opora na kolesu za kros

Petra na njegovi športni poti podpirajo:

Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam