Freestyle zaposluje
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
21. avgusta 2017

Peter Zupančič se vrača. Tokrat se je poglobil v prestavne sisteme in bo skušal razložiti, kaj gre skupaj in kaj ne.

Prestavni mehanizem je v zadnjih nekaj letih napredoval za kar nekaj dodatnih zob. Velikana, kot sta SRAM in Shimano (na cesti tudi Campagnolo), nenehno spreminjata svojo ponudbo, ki jo ljudje z veseljem financirajo. V svojih specifikacijah navajajo, da navkrižna kombinacija komponent različnih firm, oziroma kombiniranje med komponentami istega proizvajalca, naj ne bi bila možno. Vendar praksa pokaže drugače!

Ročice, verige in verižniki

Način prestavljanja je v splošnem dokaj preprost, menjalnik se premakne za točno toliko, kolikor mu to omogoči mehanizem pri premiku prestavne ročice. Le-ta je omejena s številom in razmakom med samimi zobmi v sistemu, ki premika pletenico. Prednji menjalniki, ki vedno bolj izumirajo, so lahko v večini med seboj kombinirani v mnogo variacijah.

Razlika se dela predvsem na zadnjem menjalniku. Če pogledamo število prestav, nam je hitro jasno, da na primer 9-redna ročica ne bo delovala z 10-rednim verižnikom. To moramo vzeti v zakup, zato mora biti vsaj zadnja kaseta in (desna) prestavna ročica namenjena enakemu številu prestav. Manj je to nujno pri verigi, saj bo ožja veriga načeloma prestavljala na širšem sistemu (kot primer – 9-redna veriga na 8-rednem zobniku), nekoliko slabše bo ravno obratno (osmica na devetici).


Zmeda komponent, kar pa ni nujno, da niso med seboj združljive.

Kaj pa zadnji menjalnik in prestavna ročica?

Tudi ta sta prav tako omejena s potegom pletenice (tako imenovani pull ratio). Da nazorno predstavim, kaj naj bi to bilo: če vzamemo za primer stare menjalnike Shimano (do 9-rednega prestavnega sistema), so imeli pull ratio 1,7. Torej za vsak milimeter premika pletenice se menjalnik zamakne za 1,7 milimetra. S tem lahko vidimo, da samo prestavljanje ni več omejeno na proizvajalca, ampak na sam način delovanja mehanizma. Težava nastane, ker sta bila “velikana” pri tem vedno navzkriž. Pri večanju števila prestav na zadnjem zobniku se je spreminjal tudi način potega menjalnika, zato je v zadnjem času nastalo kar nekaj variacij, ki bi lahko medsebojno delovale v določenem prestavnem območju. Če zopet podam primer: 10-redna ročica dyna-sys Shimano bo delovala z 9-rednim menjalnikom SRAM.

Če pogledamo celotno tabelo načinov prestavnih mehanizmov, lahko med seboj opazimo kar nekaj križnih kombinacij: 

Vrsta menjalnika

Poteg ročice

Razmerje menjalnika

Shimano 6

3,2

1,7

Shimano 7

2,9

1,7

Shimano 8

2,8

1,7

Shimano 9

2,5

1,7

Shimano 10 cesta

2,3

1,7

Shimano 10 MTB

3,4

1,2

Shimano 11 cesta

2,7

1,4

Shimano 11 MTB

3,6

1,1

Campagnolo 8

3,5

1,4

Campagnolo 9

3,0

1,5

Campagnolo 10

2,8

1,5

Campagnolo 11

2,6

1,5

SRAM 7 MTB

4,5

1,1

SRAM 8 MTB

4,3

1,1

SRAM 9 MTB

4,0

1,1

SRAM 10 

3,1

1,3

SRAM 11 cesta

3,1

1,3

SRAM 11 MTB

3,5

1,1

Zakaj bi ti to prišlo prav?

Namen tega pisanja ni, da si sedaj sestaviš kolo s prestavnim mehanizmom neštetih kombinacij. Ti pa lahko pride prav, če se odločiš porabiti dele, ki ti morda nehote ostajajo doma po omarah. Ali pa če ti po sili razmer odpove kašen del opreme na kolesu, identičnega kosa pa v dani situaciji žal ni mogoče dobiti. Na koncu je važno, da lahko opraviš sproščujočo vožnjo s kolesom in ne da čakaš na potrebni kos opreme!


Najlepše je, da so vse komponente istega proizvajalca, iz iste družine, a različnih letnikov.

Tabela je povzeta po blog.artscyclery.com

Foto Peter Zupančič

Petra na njegovi športni poti podpirajo:


Casio GShock
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam