Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
30. novembra 2009

Jazbec odgovarja na vaša vprašanja – redno v reviji Bicikel, potem pa občasno odgovore prilepimo tudi semle. Tokrat so na vrsti odgovori iz septembrske in novembrske številke. Zastavi mu vprašanje tudi ti!

ilustracija Matjaž Dekleva

ilustracija Matjaž Dekleva

Jazbec odgovarja na vaša vprašanja – redno v reviji Bicikel, potem pa občasno odgovore prilepimo tudi semle. Tokrat so na vrsti odgovori iz septembrske in novembrske številke. Zastavi mu vprašanje tudi ti!

 

Živjo Jazbec,
prijateljice so mi za rojstni dan kupile kolesarski dres z napisom “Rada kolesarim – še rajši imam kolesarje”. Menda z namenom, da se mi bo tudi kakšen manj pogumen (nisem vedela, da taki kolesarji sploh obstajajo?!) upal približati in me povabiti na pijačo. No, saj ne da je meni problem povabiti fanta na pijačo, ampak je včasih težko uloviti kakšnega luškanega kolesarja na specialki …
Torej, kaj misliš o tem, je preveč neposredno?
Lepo se imej,
Eva, po e-pošti

Draga Eva,
zanimivo, po svoje dobro da še nisem srečal tebe ali kakšne somišljenice v takšni majčki, gotovo bi zinil kakšno traparijo. Čeprav nisem prepričan, da imaš rada tudi kolesarje – jazbece. Napis se mi ne zdi preveč neposreden, je simpatično vabilo k pogovoru.
Za past za tahitre pa je bistveno, da je napis na hrbtu. Le tako jih ustavi, če te ujamejo in poskušajo prehiteti. Če napisa tam ni, dres hitro reklamiraj ali dotiskaj. Tapočasni, ki jih prehitevaš ti, te pa tako ali tako ne zanimajo …
Nehote pa odpiraš dosti širšo in bolj zapleteno temo: ali kolesarke res hočejo imeti doma kolesarje (ki bodo vedno imeli boljša kolesa in hoteli biti vedno hitrejši); ali kolesarji želijo imeti doma kolesarke (ki bodo morda vzdržljivejše, ki bodo dodatno pustošile družinski proračun, ki bodo bodo tratile čas na kolesu); ali bo treba ob vseh kolesih kupiti še tandem, da ne govorimo o neskončnem številu koles za otroke … in tako dalje. Da ne izzvenim negativno – kolesarkam in kolesarjem nam je skupaj večino časa luštno!
Saj morda ga pa sploh nočeš za domov …


Spoštovani Jazbec!
Mene pa zanima, če raztrgam plašč, ali se lahko peljem kar po feltni in če se da, ali je grip pri spustih (tudi kakšen skok) v tem primeru boljši ali slabši? In ker sem s tem olajšan teže gum, ali bom s tem kaj hitrejši pri vzponih?
Mountajnbajker, s foruma Tabla

Vprašanje sploh ni tako butasto, kot je sprva videti. Saj ne, da bi kdo nalašč hotel voziti po obroču, ampak včasih preprosto ni druge rešitve. Lahko se zgodi, da ne užge več nobena improvizacija popravila zračnice ali plašča.
Da, tudi po obroču gre. Bistvena pa sta dva dejavnika: ali gre za prednjega ali za zadnjega ter kakšna je podlaga. Z golim prednjim obročem bo težje krmariti, z zadnjim pa bo težje poganjati, jasno. Če ti do cilja ne preostane le spust, bo slednje gotovo bolj zoprno – poganjanje po skoraj vseh podlagah bo zaradi slabega oprijema težko že po ravnini, kaj šele v vzponu. Po drugi strani bo po robovih prednjega obroča šlo čisto solidno po vseh podlagah razen po asfaltu in skali. Moj urednik je tako enkrat v prejšnjem tisočletju prevozil polovico trnovskega maratona. Obroč se je napolnil s kamni in pravi, da je šlo po gozdu super, po makadamu čisto solidno, na kratkih asfaltnih delih pa izključno naravnost.
Ker imaš pod seboj trden in oster rob, bo bočni oprijem na mehki podlagi zares lahko celo boljši kot z gumo. Na mehki podlagi si lahko privoščiš tudi skakanje. Kakšno hitrejše vzpenjanje pa ti težko obljubim.
Na cilju je obroč seveda za v kanto, tako da naj si pred takšnim dejanjem vsak sam izračuna, če ni pametneje pešačiti. Celo profi, ki ga v boksu čaka mehanik s kupom rezervnih obročnikov, bo ponavadi moral pojasniti, kaj je bilo tega treba.


Dragi Jazbec,
tu sem prebral že nekaj koristnih modnih nasvetov. Meni je sicer vseeno, a očitno se je kolesarski svet v zadnjem letu razdelil na dva pola – na tiste, ki nosijo samo še dolge nogavice do meč, in na tiste, ki se jim že ob pogledu na njih vzdiguje zadnji obrok. Je to res tako pomembno?
Mitja, po e-pošti

Dragi Mitja,
spet nekaj, kar je zakrivil Lance, kajne? Morda je res edini, ki si lahko privošči visoke črne nogavice na specialki in je videti kul. Pa še to je stvar okusa in nekateri bodo trdili, da je to le zarota proizvajalca Nike, da bi kolesarji čim hitreje napolnili svoje predale z novimi nogavicami.
Na široke mtb hlače čez koleno so videti odlično na vse vrste čevljev, s ščitniki ali brez. Tudi na XC uniformo sedejo, naprimer na nogo Seamusa McGratha ali Luka Mezgeca. Zanimivo bo videti, če bo slednji navado prenesel na cesto.
Pravzaprav so nogavice do meč povsem neopazne, odkar so nekateri začeli kolesariti v kompresijskih dokolenkah …
Obuj, kar ti paše. Ultra nizke, nizke, visoke, dokolenke, kompresijske, gamaše; črne, kariraste, roza. Če se ne moreš odločit, obuj eno nizko in eno visoko. Le bose noge ne tlači v čevlje. K dlakavi nogi pa gotovo bolj pristoji visoka nogavica.


Ali je za vožnjo po snegu in mestoma po ledu bolje, da so gume bolj napumpane ali je bolje da so bolj “mehke”?
Grampy, s foruma bicikel.com

Dragi Grampy,
normalen ali višji pritisk bi priporočal le za vožnjo po utrjenem snegu (naprimer smučišču ali shojeni stezi), kjer bi do izraza prišle tudi gume za blatno podlago, kot je Maxxis Wet Scream. Po mehkem snegu je pritisk precej nepomemben, zato pa bo odločilen, ko zapelješ na led. Nižji pritisk v gumi ti bo nudil večjo površino oprijema, zato bo možnost zdrsa manjša.
Kaj pa ob kombinaciji utrejenega snega in ledu, boš seveda vprašal. Nekaj nižji pritisk od običajnega (saj je tudi možnosti za presekanje zračnice manj kot v kopnem) ter po možnosti mehka mešanica gume, ki se ob nizkih temperaturah ne spremeni v plastiko. V nekaterih dražjih tekmovalnih gumah dober oprijem zagotavlja enaka snov kot v avtomobilskih zimskih gumah – silika.
Predvsem pa bodi tako kot v vseh drsečih razmerah nežen z zavorami in pametno izbiraj mesto za spremembo smeri, pa bo šlo.


Dragi Jazbec,
moj prijatelj ima kolo Cannondale z vilico Lefty. Res me čudi, da se lahko pelje naravnost, čeprav on pravi, da kolo drži smer tako kot vsako drugo. Me baše ali to res deluje?
Tomi po e-pošti

Dragi Tomi,
kot je eden najbolj strupenih slovenskih kolesarskih mehanikov nekoč odgovoril na podobno vprašanje stranke: “Ali tebe tudi kaj zanaša v desno, ker ti ne dela polovica možganov?”
Takšne vilice izdelujejo že desetletje, pa se ljudje še vedno čudijo. Saj je bil to tudi eden izmed namenov …


Jazbecu lahko vprašanje zastaviš v temi na Tabli, mu pošlješ email ali pa se pofočkaš na njegovi facebook strani.

Njegovo modrost (glej sliko) lahko nosiš tudi na majici iz trgovine mtb.si.

Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam