21. januarja 2011

Jazbečevi odgovori iz lanske septembrske številke revije Bicikel. V januarski/februarski številki (izide v ponedeljek) Jazbec debitira z dvema stranema vaših vprašanj in svojih odgovorov.
Jazbečevi odgovori iz lanske septembrske številke revije Bicikel. V januarski/februarski številki (izide v ponedeljek) Jazbec debitira z dvema stranema vaših vprašanj in svojih odgovorov.

Dragi Jazbec,
ker imam tak števec, ki mi ne kaže porabe kalorij, mi pa kaže recimo povprečni pulz, me zanima, ali bi si lahko na podlagi pulza izračunal porabo kalorij. Verjetno polarji ipd. računajo kalorije na način:
– povprečni pulz
– čas vožnje
– teža v kg
Se pravi, da verjetno obstaja kakšna formula?
aljaz143, s foruma Bicikel.com

Dragi aljaz143,
formule za izračun čarobnih številk seveda obstajajo. A kaj nam te številke dejansko povedo? So prave, so izračunane neposredno ali posredno na podlagi povprečja populacije? Kako številke uporabiti? Si morda privoščim eno frutabelo več? Številke so največkrat le številke. Za najbolj zagrizene obstajajo spletne strani za izračune (www.bikecalculator.com, www.analyticcycling.com ipd), ki se res ne ukvarjajo veliko s kalorijami.
Konec koncev srčni utrip in poraba kalorij nista neposredno povezana. Računalniček pač računa, da ti na kolesu ni dolgčas. Če želiš več stevilk, je pravi odgovor merilec moči (priporočam dobrega SRM ali cenejšega PowerTap). Če treniraš tako zares, je pomembneje biti natančen tudi v svojem športnem zivljenju (prehrana, trening, spanje). Gozdne zverinice še vedno prisegamo na dobro počutje in nekoliko manj kompliciranja.


Ali je res, da je bil Steven Seagal v mladosti perspektiven gorski kolesar, ali so to le sanje?
kanta, s foruma Tabla

Dragi kanta,
Steven Seagal je poleg skuliranega filmskega pretepača in producenta res še marsikaj: mojster aikida, kitarist in občasni policist. Ima svoj energijski napitek in vodico za po britju. Raziskavo, če ima kaj skupnega z gorskim kolesarstvom, sem seveda opravil na spletu. Zadetkov je kar nekaj, v glavnem takšnih, kjer se njegovo ime uporablja kot prispodoba za herojska dejanja (kot pri nas radi uporabljamo Chucka Norrisa). Najbližja neposredna povezava z mtb je, da se je nekdo na neko dirko prijavil kot član ekipe “Team Steven Seagal”. Ob teh izsledkih in ob dejstvu, da se je iz Kalifornije že kot najstnik (preden so tam začeli furat klunkerje) preselil na Japonsko, kjer se je na polno šel aikido, bom zaključil: res maš hude sanje!


Dragi Jazbec,
s kolesom se veliko vozim po gričkih nad mestom. Ker sicer veliko časa preživim v službi, zvečer pa ne hodim veliko ven, bi bilo priročno, če bi lahko med kolesarjenjem spoznal kakšno simpatično dekle. Pa imajo zadnje čase skoraj vsa, ki kolesarijo, tekajo ali sprehajajo pse, v ušesih slušalke! Saj je še pozdraviti ne morem?! Kako bi ti pristopil k tej težavi?
Miki, po e-pošti

Dragi Miki,
se bojim, da tega ne moreš rešiti sam. Združiti moramo moči in izvesti vseslovensko akcijo proti poslušanju glasbe v glavi pri dejavnostih v naravi. Vsak, ki to bere, naj ravna po naslednjih navodilih: Ko vidiš dekle, ki teče ali kolesari s slušalkami (če sprehaja psa, poskusi presoditi, če je popadljiv), se ji približaj. Idealno je, če jo ujameš s hrbtne strani. Tik za njo zmanjšal hitrost in jo počasi začni prehitevati. Ko boš ob njej, v trenutku, ko se pojaviš v njenem vidnem polju, glasno zarjuj. Verjetno ne bo navdušena, čeprav sem od poskusnega primerka po prvem kriku groze, skoku v zrak in mahanju z rokami dobil celo nasmešek. Počasi bodo pogruntale namig in opustile to nedružabno razvado.

Miki je bil za vprašanje meseca nagrajen z majico mtb.si


Do naslednjič, vaš Jazbec

Jazbecu lahko vprašanje zastaviš v forumih bicikel.com in tabla.mtb.si ali po e-pošti. Za najbolj domiselno vprašanje, objavljeno v posamezni številki revije, Jazbec podari majico mtb.si.
Jazbec si pridržuje pravico, da skrajša vprašanja.
Jazbec ne odgovarja najraje na vprašanja, na katera ti na forumu v petih minutah odgovori nek tehnični frik. Raje vprašaj kaj življenjskega.

Sledite nam