Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
11. aprila 2016

Prvi požirek je vedno najbolj ogaben. Če imaš srečo, so ostanki pijače včerajšnji, bognedaj od prejšnjega tedna.

Prvi požirek je vedno najbolj ogaben. Če imaš srečo, so ostanki pijače včerajšnji, bognedaj od prejšnjega tedna.

Naslednji požirek je že boljši. Okus ni več mešanica polvrelega mošta, šebese in postanega pira. Takrat že veš, kateri okus si si pripravil za ta dan.

Na kolesarski turi je hidracija (vnos tekočin) zelo pomembna. Seveda govorimo o vodi in izotoničnih napitkih, za pivo bo dovolj časa kasneje. Že manjša dehidracija povzroči znižanje psihofizičnih sposobnosti in poveča možnost krčev. Kolesar pri solidni aktivnosti izgubi približno 1 liter vode na uro. Zato naj bi jo v enaki meri telesu tudi vrnil. Seveda ne cel liter naenkrat, ampak postopoma. Če kolesariš le s pollitrskim bidonom, boš temu pravilu težko zadostil. Z vodnim mehom v nahrbtniku boš tej nalogi lažje kos.

{loadposition inside}

Meh

Vodni meh je super iznajdba! Cevka, speljana ob naramnici nahrbtnika, ti je vedno pri roki in z lahkoto zagrizeš v ustnik. Pitje iz meha ne moti kolesarjeve koncentracije toliko, kot iskanje in vračanje bidona nekam globoko v okvir kolesa. Bidon, včasih dva, se lahko skrijeta pred mogočnim trilitrskim mehom.

Tudi v vročem poletnem dnevu pijača ni izpostavljena direktni sončni svetlobi. In na mokri enoslednici je ustnik meha skrit blatu, ki ga v bidon meče prednja guma. Pogosto nimam prav, a meni je najbolj všeč tak meh, ki se na vrhu odpre po vsej širini. Vanj lažje nasujem izotonični prašek, lažje natočim vodo in ga po turi lažje operem ter posušim.

Novince je včasih strah, da jim meh ne bo tesnil. Jaz sem ga testiral tako, da sem na polnega stopil z vsemi svojimi 60 kilogrami. Ni počil, ni puščal in zdaj je moj.

Vzdrževanje super iznajdbe

Mikrobiolog bo v starem mehu navdušeno odkrival gojišča mikroorganizmov. Veselje do raziskav mu pokvariš tako, da po turi meh splakneš s toplo vodo, iz cevi in ustnika spihaš zastalo tekočino in ga pustiš odprtega, da se čim bolje posuši. A počasi se bo vseeno zapacal. Vogali bodo postali črni, cevka bo spremenila barvo in v ustniku se bo nabrala gošča. Takrat bo čas za resnejši poseg.

V meh nasuj sodo bikarbono, dotoči vodo in pusti stati čez noč. Potem meh dobro speri. Naš sodelavec, njegovega imena ne bom zapisal, to naredi kar z visokotlačnim čistilcem (štrajfiksom). Snemi cevko za pitje in vanjo zarini tanko namensko krtačko na dolgem, gibkem držalu. Boš videl, kaj bo priteklo iz cevke. FUJ!

Na koncu se loti še ustnika. S plastičnega nastavka snemi silikonsko kapico in vse skupaj dobro operi. Dele posuši, sestavi meh in preveri njegovo vodotesnost.

Potem si vzemi čas za pivo iz začetka zgodbe!

Jazbec o tem že pred leti
Modrost iz jazbine, 18ič

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam