31. marca 2019

Sem ter tja zapelješ tudi na mino. Pregovorno seveda. Kje je meja dobrega okusa in seveda dobrote, posledično tudi koristi? Vsak naj presodi sam.

Prejšnji teden sem zapeljal na mino. V vodeno skupino sem dobil kolesarja, ki vanjo nikakor ni sodil. Prvo napako sem naredil jaz, saj novinca nisem preveril. Verjel sem njegovemu znancu, ki ga je na turo tudi prijavil. Vožnja se je malo zavlekla, a z nekaj več vloženega truda smo bili na koncu vsi zadovoljni.

In prav izguba zaupanja v besedo je bila kriva, da sem tri dni kasneje neznancu, ki me je prosil za treke, napisal takle odgovor:

“Čeprav sva si izmenjala že nekaj sporočil, se ne poznava. Ne vem, koliko si star. Jaz jih imam 50. Na facebooku sem videl, da si precej aktiven – hodiš v hribe, plezaš v skali in ledu, opazil sem te tudi z veslom na vodi. Nisem pa videl nobene fotografije s kolesom. Ne s cestnim, ne z gorskim. Ti pa me prosiš, da ti pošljem GPX sledi mojih kolesarskih tur. Si že kolesar ali boš to šele postal? To je pomembno vprašanje.

Deset let imam vodniško licenco in v tem času sem si nabral tudi nekaj malega izkušenj. Verjamem, da imaš veliko kondicije in toliko moči, da bi lahko gore premikal. A pri gorskem kolesarjenju je pomembno še nekaj – obvladanje kolesa in obvladovanje zahtevnega terena s kolesom (včasih pa tudi peš). Morda se motim, a mislim, da ti to še manjka. Naj ti pošljem GPX sled spusta iz Velega vrha na Krku v Punat? Na vsej trasi 4Islands je to z naskokom najzahtevnejši del. Strmina sicer ni velika, a si najbrž ne predstavljaš, po kakšnih skalah se tam voziš. Kaj, če bi tam padel in se poškodoval? Kot pri vsakem športu je tudi tukaj potrebna postopnost. Verjetno se tudi pri plezanju nisi takoj pognal v smer z oceno 7a in plezal kot prvi?

Že pred dnevi sem ti napisal, da si del plače zaslužim tudi z vodenjem gorskokolesarskih tur. GPX sledi, ki jih imamo vodniki, so za nas dragocene. Če so kvalitetne, nam omogočajo, da vodencem ponudimo nekaj več, kot poznajo in bi lahko odpeljali sami. Za ta ‘nekaj več’ nam običajno tudi plačajo. Treki, ki so se nam nabrali v letih kolesarjenja, so naše bogastvo in ga delimo z udeleženci naših tur. Jih pa le redko pošiljamo ‘neznancem’. Verjetno ima vsak od nas GPX sledi, ki so samo njegove, in take, ki jih brez zadržkov deli med ostale kolesarje. Napisal sem ti, da lahko dobiš slovenske sledi, tuje pa pošljem le redkim, ki jih poznam. Prav tako ne moreš pričakovati, da ti bom kar takoj poslal vse slovenske sledi. Če boš šel kolesarit v predel Slovenije, ki ga še ne poznaš, mi piši in poskusil ti bom pomagati. 

Ne vem, kje živiš. Jaz sem iz Škofje Loke. Loka je obdana s prijetnimi hribi: Osolnik, Ožbolt, Lubmnik, Križna Gora, Planica … Vsako sredo med majem in novembrom se ob 17:00 dobimo pri športni dvorani Poden in gremo na enega od njih. Tura ni dolga, visoka in hitra. Običajno naredimo dobrih 20 km in 500 do 700 višincev. Za medtedensko kolesarsko rundo je to dovolj. Vabim te, da greš kdaj z nami. Enostavno prideš in furaš. Ni potrebna prijava, ni nobene članarine, prispevka  ali kakšne druge obveznosti. Morda ne moreš priti zaradi družine ali službe. Le tega ne reci, da živiš predaleč – v Loko pridejo iz Radovljice, Dupelj, Kranja, Ljubljane, celo iz Novega mesta in Sežane so že prišli. Oni že vedo, zakaj.

Včasih sem tudi jaz plezal skalo in led, danes mi to enostavno ne znese več. Še vedno pa rad turno smučam. Turno smučanje in gorsko kolesarjenje sta si neverjetno podobna: z lastno močjo greš gor in se potem z užitkom spustiš dol. Igrišče je isto, le igrača je drugačna! Če imaš čas in željo, da se spoznava, me lahko pokličeš in greva skupaj. V nedeljo bom šel na Krk. Prevozil bom prvo etapo 4 Islands in ji dodal še nekaj lepih bonusov. Vsega skupaj bo približno 100 km in več kot 2.000 višincev. Lahko greš z menoj. Ne, ne bova vozila skupaj, dam pa ti GPX sled, ki bo primerna zate in traso prevoziš sam.

Ne bodi jezen, ker nisem ustregel tvoji prošnji in ti kar poslal GPX sledi. Morda sem ti s tem pismom naredil večjo uslugo. Razmisli 😉 !”

Foto Matej Hartman

{loadposition inside}

Sledite nam