GShock
Freestyle Giant Wheelbase Trgovina Ride Devil's trails
31. maja 2020

Prestave menjaš s šifterjem. Na pošejpanem trejlu ti feder požira vse džampe. A včasih moraš kaj tudi zapisati in takrat zna biti slovenščina kar trd oreh.

Prestave menjaš š šifterjem. Na pošejpanem trejlu ti feder požira vse džampe. Ko poči špica, jo zamenjaš in scentriraš feltno. In na vzponu ti stara ketna že preskakuje čez znucan zobnik. Ko pa se boš ustavil in zamenjal pretegnjeno verigo, se spomni, da le ta teče preko verižnika. Gorsko kolo pač nima (veliko) zobnikov.

Po domače ali slovnično pravilno?

Med furo je vsem v klapi jasno, o čem govoriš. A včasih moraš kaj tudi zapisati in takrat zna biti slovenščina kar trd oreh. Kolo je seveda srednjega spola, dve kolesi sta dvojina, pa tudi pri sklanjanju kolesa se včasih zalomi. Prešeren sicer ni bil bogvekaj kolesarja, a se je že pred dvesto leti spraševal: “Al prav se piše kaša ali kasha …?”

Pridevniki, priredja, podredja in zloženke

Podobno vprašanje se pojavlja tudi pri pridevniku “gorskokolesarski”. Se piše skupaj, narazen ali z vezajem? Naše fake raziskovalno novinarstvo je potrdilo, da se “gorskokolesarski” piše skupaj. Gre za pridevnik, ki je motiviran iz samostalnika: zimskošportni sejem, turnosmučarska oprema in, nenazadnje, gorskokolesarske hlače. Pogosto na ta način poimenujemo tudi poklicno dejavnost, na primer športnomedicinski strokovnjak ali kulturnoumetniški poznavalec.

V vseh teh primerih gre za podredno zloženko. Ena izmed vsaj dveh besed je vodilna, druga je odvisna. V našem primeru je pridevnik “gorskokolesarski” sestavljen iz dveh besed: gorsko in kolesarjenje. “Kolesarjenje” je samostalnik, ki bi lahko stal tudi samostojno, “gorsko” pa pridevnik, ki pojasnjuje zvrst kolesarjenja in je zato podrejen samostalniku.

Poleg podrednih pridevnikov poznamo tudi priredno zložene pridevnike. Ti vsebujejo enakovredna pridevnika, zato se pišejo z levo in desno stičnim vezajem. V priredju lahko zamenjamo vrstni red sestavin. “Modro-zeleno” kolo je kolo, pobarvano z modro in zeleno barvo. Drugačno je “modrozeleno” kolo. To je pobarvano le z eno barvo, verjetno turkizno.

France je svojo pesem zaključil z mislio, da se možje pravdajo za oslovo senco. Mi smo malo bolj resni, kajne? In še vprašanje za konec: kako bi pa ti v slovenščini poimenoval “trail”?

Foto Matej Hartman

GShock
Wheelbase Devil's trails Trgovina Ride Freestyle Giant
Sledite nam