31. januarja 2013

Osnove o tem, kar potrebuje tvoje telo. Poleg kolesarjenja oziroma pred in med njim. Pa ne govorimo o pivu.

Kako lahko pridemo do zastavljenega cilja? Vedno imamo na voljo večjo izbiro možnosti. Ne glede na to, katero izberemo, bomo po vsej verjetnosti vedno prišli do cilja. Nekateri bodo potrebovali dlje časa, drugi manj. Dolgočasenje ob vedno enakem doseženem cilju ni smiselno početje. Potrebno si je namreč postavljati nove cilje, ki bodo od nas zahtevali več truda, motivacije ter energije.  Zato je zaželeno, da smo pred začetkom novega cilja, v tem primeru kolesarskega podviga, spočiti, sveži in polni energije, če le želimo maksimalno uživati in priti varno na cilj.

V članku se bomo dotaknili nekaterih najpogostejših in najuporabnejših prijemov, ki preizkušeno delujejo ter telesu nudijo kakovostno podporo pri obnovi, dovajanju energije, hidraciji in podpori imunskemu sistemu.

1. Zajtrk
Od zadnjega obroka po prespani noči mine sedem ali več ur. V tem času je telo brez hrane oz. goriva, ki mu ga moramo zagotoviti s kakovostno sestavljenim zajtrkom. Ta mora vsebovati vsa glavna makro hranila; kompleksne ter enostavne ogljikove hidrate, puste vire beljakovin in nenasičene maščobne kisline. Za lažje razumevanje, zakaj je zajtrk nujno potreben, si velja zapomniti sledeče: raven sladkorja v krvi določa nivo počutja in energije. V primeru nizke ravni se počutimo nejevoljni, težko se skoncentriramo in še težje se lotimo psihične, kaj šele fizične aktivnosti Odgovornost temu, da imamo dovolj energije, gre pripisati jetrnim ter mišičnim zalogam, ki jim pravimo “glikogenske zaloge”.  Brez njih ni možno normalno funkcionirati. Torej ne začnite dneva brez okusnega, polnovrednega in zdravega zajtrka!

2. Hidracija ter pitje tekočine
Telo je sestavljeno iz več kot 70 odstotkov vode. Že 1-odstotna izguba tekočine na račun dehidracije organizma lahko povzroči zmanjšanje psihofizičnih aktivnosti. Da bi se temu izognili, je potrebno dnevno zaužiti vsaj dva litra tekočine oz. najboljše navadne vode. Pitje tekočine ima poleg hidracijskega učinka mnogo pomembnih funkcij. Od tega, da čisti telo, še posebej ledvice, tudi preprečuje nastajanje mišičnih krčev, gasi žejo (takrat je že prepozno, ste že dehidrirani), pospešuje delovanje metabolizma ter pripomore k boljši izrabi hranil, zaužitih s hrano!
In še najpomembnejše! V času športne aktivnosti je nujno piti tekočino. Če je aktivnost krajša od ene ure, bo voda dovolj. Če je daljša, pa le posezite po izotoničnih ali energijskih napitkih. S tem si boste naredili medvedjo uslugo. Ne le, da bo izvedba aktivnosti lažja, temveč bo tudi veliko bolj kakovostna in varna, saj ravno na račun dehidracije tvegamo različne poškodbe. Od mišičnih krčev ter nepotrebnih padcev, ki so posledica zmanjšane sposobnosti koncentracije, ki je za kolesarje še kako pomembna!

3. Beljakovine
Beljakovine so poleg maščob ter ogljikovih hidratov najbolj pomembna hranila, ki jih telo in večina organov ter notranjih delov nujno potrebo za normalno delovanje. Tako kot brez vode ni življenja, lahko enako trdimo za beljakovine. Kakšno vlogo imajo beljakovine pri kolesarjih? Pomembno! Preden se lotim krajše razlage, opažam, da imajo beljakovine oz. njihova angleška različica pomena “proteini” negativen predznak. Kajti največ govora o “proteinih” slišimo s strani bodybuilderjev ter s strani ljubiteljev fitnes “scene”. Slišimo vse od tega, da so na eni strani beljakovine dobre, da jih  moramo dnevno pojesti v neizmernih količinah ter na drugi strani, kako škodujejo, da redijo, zakisajo organizem in še bi lahko našteval!
Kot prvo, vi niste “bodybuilderji”, kot drugo, beljakovine so za vse aktivne športnike zelo pomembne! So sestavni deli vseh telesnih tkiv, organov, las, nohtov, kože, ter še kako potrebnih mišic. Beljakovine so potrebne za rast in obnovo vseh telesnih tkiv, so sestavni deli protiteles, ki ščitijo organizem pred boleznimi, so sestavni deli vseh hormonov in encimov, sodelujejo pri sintezi vitaminov ter pripomorejo k hitrejši obnovi in rasti mišic! Seveda, tako kot pri vsaki stvari, tudi pri beljakovinah velja pravilo zmernosti in zdrave kmečke pameti!

4. Maščobne kisline omega 3
Maščobe so poleg ogljikovih hidratov in beljakovin tretje pomembnejše makro hranilo, od katerih ima telo in organizem veliko koristi. Gledano z energijskega vidika maščobe vsebujejo največ kalorij na 1 g živila. Glede na to, da ločimo zdravju prijazne in zdravju neprijazne maščobe, se je potrebno zavedati, da telo potrebuje obe vrsti. V največji meri bi morali telesu priskrbeti vire maščob, ki koristijo zdravju. Med te vrste sodijo nenasičene maščobe kisline. Pri nenasičenih maščobnih kislinah pa nadalje ločimo tiste, ki jih telo lahko samo proizvede, in tiste, ki jih telo ne more. Tako pridemo do omega 3 maščob (ki sodijo v skupino esencialnih maščob, ki jih moramo vnesti s hrano), o katerih ste verjetno prebrali že mnogo koristnih informacij. Omega 3 maščobne kisline se nahajajo v rastlinskih ter živalskih virih: laneno ter svetlinovo olje so viri rastlinskega izvora, ter lososu, tunah ter postrvih, ki spadajo med vire živalskega izvora. Daleč najbolj učinkoviti omega 3 maščobni kislini prihajata iz virov rib oz. ribjega olja.
In še koristi omega 3 maščob: teh je veliko, najbolj koristna lastnost za kolesarje je, da pomagajo pri optimalnejši regeneraciji telesa kot tudi, da zmanjšujejo utrujenost telesa!

5. Zeleni čaj
Zeleni čaj je izvrstni vir antioksidantov, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom. Najbolj enostavna razlaga prostih radikalov je, da imajo negativne posledice na organizem, celice ter mišice v smeri njihovega razkroja. V nasprotju z njimi so antioksidanti  bojevniki, ki zmanjšujejo njihovo negativno delovanje. K nastanku povečanega delovanja prostih radikalov poleg onesnaženega zraka, smoga, nezdravega prehranjevanja, pripomore tudi športna aktivnost. Polifenoli, ki jih vsebuje zeleni čaj, sodijo v skupino najmočnejših oblik antioksidantov. Poleg tega pitje zelenega čaja pospešuje metabolizem, pripomore k dvigu energije in kot najzanimivejše, omogoča izkoristek vira energije iz samih maščob!

6. Magnezij
Magnezij, poznan kot upornik proti mišičnim krčem, sodi v skupino mineralov, nujno potrebnih za življenje. Pomemben je za normalno strukturo kosti ter vpliva na delovanje več kot 300 encimov, ki so udeleženi v biokemičnih reakcijah v organizmu. Pomaga pri sintezi beljakovin, presnovi ogljikovih hidratov in maščob. Prav tako sodi med pomembne dele pri prenosu impulzov na živčno-mišičnem spoju. Veliko kakovostnih športnih napitkov vsebuje vire magnezija, kajti le ta, kot smo povedali, pomaga proti mišičnim krčem, ki nastanejo kot posledica dehidracije in izgube magnezija! Najbogatejši viri magnezija se nahajajo v temnolistnati zelenjavi, nepredelanih žitih, sončničnih ter bučnih semenih, mleku ter mlečnih izdelkov, lešnikih, orehih ter pravem kakavu.

Uvodna fotografija: Shutterstock

Sledite nam