30. januarja 2022

Češki proizvajalec koles je že predstavil svojo ponudbo modelov tako za leto 2022, kot za 2023. Delno je to odziv na pandemijo in velike spremembe na trgu, delno pa želijo olajšati poslovanje in prodajo svojim partnerjem na evropskih trgih.

Proizvajalci koles in opreme svoje modele načrtujejo vnaprej, da lahko pravočasno pripravijo proizvodnjo in distribucijo na trgovih po vseh Evropi in vsem svetu. Superior je šel v času pandemije še korak naprej in objavil ne le modele za tekoče leto 2022 temveč tudi za 2023.

Inovacije za 2022: Polnovzmeteni trail model iz aluminija in karbona

Superior je kategorijo karbonskih polnovzmetenih koles XF-TR preoblikoval tako, da so zdaj še primernejša za trail vožnjo. Enako velja tudi za linijo XP, cenovno dostopnejša polnovzmetena trail kolesa z okvirji iz aluminija. Modeli XP za leto 2022 so po geometriji skoraj povsem enaki tistim iz karbona. Nove oblike aluminijastih okvirjev niso edina novost, saj je Superior za leto 2022 za svoje najbolj priljubljene aluminijaste polnovzmetene modele XP 979, 969 in 929 pripravil tudi nove barvne sheme.

Ugodni aluminijasti hardtail modeli za 2022

Modele iz XC linije so povsem na novo oblikovali že za 2021, zato za 2022 ostanejo skoraj nespremenjeni. Linijo so razširili s še eno opcijo barve. Prvič so vključili tudi model z le enim prednjim verižnikom. To je model 899 s pogonom 1×11, ki se po tem razlikuje od modela 889, slednji se še drži tradicionalnega pogona 2×11.

Video: Superior XC 899

X-Road: Vse bolj priljubljena kategorija gravel koles

Superiorova kategorija X-Road združuje cestna in makadamska (gravel) kolesa podobnih geometrij, a različnih namenov. Modeli za makadam se od cestnih vse bolj razlikujejo ne le po komponentah temveč tudi po grafiki. Skupno so jim naravne, umirjene barve in minimalistično pojavljanje logotipa, kot se pri gravel kolesih spodobi.

Velika novost sta dva povsem nova Superiorjeva gravel modela. Team Issue GR je vrhunski karbonski model s komponentami Shimano GRX Di2. Poleg tega modela na trg prihaja tudi dostopnejši aluminijasti model X-Road Comp GR s sodobnim pogonom 1x in plašči širine 40 mm.

Trendi za 2023 in naprej

Svetovni trendi v kolesarski industriji, ki jim sledijo sodobni proizvajalci, so jasno vidni. Glavni trend ostaja vse večja dominacija e-mobilnosti, na kar vplivajo enaki trendi kot na razvoj standardnih modelov koles. Integracija, večje udobje in izboljšana učinkovitost kolesarjenja so glavni dejavniki razvoja. Varnost postaja vse pomembnejša pri zasnovi mestnih koles kot tudi koles za vožnjo po terenu.

Čist in integriran kokpit

V zadnjih letih je opazen trend integracije vse večjega števila komponent, ki tako v kombinaciji z okvirjem dobivajo skladno celostno podobo. Napeljave več ne tolčejo po okvirju in krmilu. Integracija kokpita je pri cestnih kolesih že standardna, v naslednjih letih pa se bo širila tudi v druge razrede. Na to kaže tudi intenziven razvoj prestavnih in zavornih ročic.

E-mobilnost in vse močnejše baterije

Zaradi uporabe novih komponent znamke Bosch so aktualni osnovni e-modeli v vseh razredih potrebovali novo obliko. Modela eXF in eXP so tako oblikovali za združljivost z motorjem in baterijo Bosch CX. Baterija ima največjo kapaciteto 750Wh, kar je za alpske regije ena od osnovnih zahtev.

Video: Superior eXF 9049 R

Modela eXC in e-XR Touring bosta združljiva z vsemi vrstami Boschevim motorjev. V ponudbi bodo tudi modeli z močnim motorjem CX, vstopni oziroma cenovno najugodnejši modeli pa bodo opremljeni z motorji Active Plus. Pri teh modelih bo kapaciteta baterij 650 ali 500 Wh.

Ponudbo in cene novih modelov koles Superior preveri na ciklo-centar.hr

Foto: Superior Bikes

Sledite nam