Valamar SI 2021
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
11. septembra 2015

Pred poročili s sejma Eurobike še o novostih med kolesi in opremo znamke Specialized, ki je imela svoj “sejem pred sejmom”. Vau, za kolesarke čelade za čop in hlače za priročno lulanje!

Preden skočimo na Eurobike, smo vam dolžini še reportažo s predstavitve koles in opreme Specialized, ki je potekala ločeno, pred sejmom. Specialized ima v kolekciji “MY16” veliko modelov 6Fattie, nove polnovzmetene platforme, še več ponudbe za ženske ter ogromno nove opreme. Novost so tudi električna gorska kolesa.

Specialized ima kot vedno preveč novosti, da bi se lahko posvetili čisto vsem, zato jih bo nekaj deležne samo omembe s sliko, kakšno bomo celo ignorirali. Predstavili pa vam bomo nekatere glavne novosti, ne toliko po posameznih modelih, kot po skupinah in novih sistemih/tehnologijah. Začnemo s “pol-debeluhi.”

Plašči in obročniki 6Fattie

To, kar je drugje 27.5+ ali 27plus, je pri Specializedu 6Fattie. Svoje ime so izbrali zaradi prepoznavnosti in nestrinjanja z uporabo oznake “27,5”; sami namreč uporabljajo izraz 650b. Kateri je bolj pravilen, niti ni pomembno, važno je da veste, da uporabljajo plašče 650b x 3,0”. Torej srednji premer v širini treh palcev ali slabih 8 centimetrov. Razlogi za uporabo so enaki, kot smo letos slišali že neštetokrat – večja stična površina, manjši pritisk, boljši oprijem, le malenkost večja teža, večja odpornost …

Sistem je vsekakor zanimiv, nekje na pol poti med klasičnimi plašči in debeluhi, predvsem brez teže in okornosti slednjega. Sam sem se na Stumpjumperja FSR 6Fattie usedel z veliko mero skepticizma in prvi metri me niso navdušili. A hitro je šlo zelo hitro, tudi primerjava s Camberjem 29 pa je pokazala veliko boljši čas. Očitno bo teh širokih plaščev na kolesih vedno več in mnogim bodo zelo pisani na kožo, sam vidim še posebej veliko uporabnost na kolesih s prednjim vzmetenjem. V primeru Specializeda je to model Fuse, ki se dejansko vozi veliko hitreje in udobneje kot običajen “trdak”, korenine so enostavno manj boleče in zahrbtne. Plašči 6Fattie so nameščeni na 29 oz. 30 mm široke obroče, ki jih Specialized sicer uporablja tudi na številnih drugih modelih s standardnimi dimenzijami plaščev.

Sistem 6Fattie je na voljo na modelih Fuse, Ruze (ženski Fuse), Stumpjumper FSR in Rhyme (ženski Stumpy).

Povsem novi Stumpjumper FSR

Najstarejše izmed serijskih gorskih koles je dobilo novo različico, ki ne prinaša samo izboljšanega delovanja ampak tudi sistem SWAT Door. Pod nosilcem bidona na glavni cevi je predal za spravilo tlačilke ali CO2 bombic, zračnice, orodja in po želji še česa. Predal je presenetljivo prostoren, ropotanje opreme pa so preprečili z neoprenskimi “srajčkami” za opremo. Ta sistem je na voljo tudi na novem Camberju in Rhymu (samo v karbonskih različicah).

Stumpy FSR je sicer na voljo v karbonski ali aluminijasti različici ter s plašči premera 29 palcev (135 mm hoda), 650b (150 mm) ali 6Fattie (135 mm). Modelov EVO ni več, zdaj so zares vsi izdelani z agresivnejšo geometrijo, predvsem s položnim kotom vilic in kratkimi cevmi ob verigi ter serijsko opremljeni s potopnimi sedežnimi oporami in širokimi plašči.

Stumpjumper FSR in tudi drugi modeli imajo sedaj amortizerje z oznako Rx, kar pomeni “recommended experience” oz. priporočena izkušnja. Amortizer je v sodelovanju s proizvajalcem (Fox, RockShox) prilagojen za točno določen stil vožnje in ne samo velikost oz. težo. Seveda je vsepovsod prisoten tudi ventil AUTOSAG za enostavno nastavitev poseda. Samo vzmetenje je sicer ohranilo konstrukcijo FSR, je pa nov nihajni vzvod ter še bolj neposredno vpetje amortizerja.

Pri tem kolesu bomo omenili še novo potopno sedežno oporo Command Post IRcc, katere posebnost je 10 stopenj nastavitve hoda v zgornji polovici potopa, od polovice do najnižje točke pa sledi ena sama stopnja.

Še več ponudbe za ženske

Morda je Hellga tisto kolo, ki najbolj kaže na predanost Specializeda k izdelavi specifičnih izdelkov za ženske. Hellga je ženski fat bike. Aluminijast, v dveh cenovnih razredih, enkrat črn, drugič roza. V obeh primerih pa s prilagojeno geometrijo in plašči 26 x 4,6”. Tudi Ruze ima širše plašče, a “le” širine 6Fattie; to je aluminijasto kolo s prednjim vzmetenjem, ženska različica modela Fuse.

Rhyme je tisto novo žensko kolo, ki smo ga uvrstili tudi na uvodno sliko in bo zagotovo razveselilo vse ljubiteljice trail kolesarjenja, ki se ne zadovoljijo z moškimi modeli. Rhyme je enostavno povedano ženski Stumpjumper FSR in to z vsemi tehnologijami vzmetenja, hodom, izdelave okvirja in opremo. Le za 29-palčno različico so ga prikrajšali, izbirate lahko med plašči 650b in 6Fattie. Na voljo so karbonski in aluminijasti modeli.

29-palčne plašče je vsaj za evropski trg izgubil tudi model Rumor, ki so ga sedaj postavili na plašče premera 650b in tudi s tem geometrijo še bolj prilagodili ženskam.

Veliko večja je tudi ponudba oblačil in opreme. Splošna značilnost moških in ženskih oblačil je njihovo oblikovanje in krojenje glede na določen namen ter skladnost s čeladami, rokavicami, obutvijo in tudi kolesi. Tehnična posebnost ženskih oblačil je magnetna zaponka na hlačah z naramnicami, ki omogoča enostavno opravljanje male potrebe. Izpostaviti velja še kolekcijo fitnes oblačil, ki niso nujno namenjena le kolesarjenju, ampak nasploh aktivnemu preživljanju časa. Prav na vse ženske čelade pa so namestili sistem Hairport, ki omogoča enostavno namestitev čelade tudi v primeru dolgih las. Čop se enostavno vstavi v za to predvideno odprtino, dober stranski učinek tega pa je, da lasje niso na vratu in je zato hlajenje boljše.

Tudi pri opremi je veliko novosti, nekaj najbolj zanimivih novih izdelkov je predstavljenih v galeriji. Sicer pa tudi s kolesi še nismo zaključili, v bližnji prihodnosti sledi še en članek o električnih gorskih kolesih Specialized.

www.specialized.com

Foto Grega Stopar in proizvajalec

 

Freestyle zaposluje 2
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam