4endurance sis 1
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
6. aprila 2011

Predstavljamo prvi paket novosti Shimana za naslednjo sezono. Deore bo na voljo tudi z 10-rednim pogonom, zavore SLX pa so izboljšane s tehnologijo Ice, na voljo so tudi nova pedala.

V zadnjih tednih se je Shimano omenjal v kontekstih težav na Japonskem, a kot kaže je vsaj za njih ta zgodba mimo – po zares lepi donaciji Rdečemu križu se zdaj posvečaju svojemu bistvu, torej izdelavi komponent. V njihovih proizvodnjih halah  že nastajajo prvi kosi novih komponent, ki jih predstavljamo danes.

Deore Dyna-Sys
Tehnologija Dyna-Sys s pogonom 3×10 je bila predstaviljena lani s skupinami XTR, Deore XT in SLX. Obstoječe komponente so tako nadgradili z novo gonilko (42/32/24) in zadnjimi verižniki v kombinacijah 11-34 in 11-36. Seveda bo ob tem skupina dobila tudi novo verigo HG-X, prilagojen zadnji menjalnik in prestavne ročice Rapidfire Plus.
Deore dobi tudi izboljšane hidravlične diske M596 s servo tehnologijo in novim načinom napeljave olja (one way bleeding – krepko olajša odzračevanje); zavore so kompatibilne z obstoječimi rotorji RT64. Izboljšave zavor se bodo odražale v bolši modulaciji, večji zavorni moči in lažjem vzdrževanju. Sedanje komponente iz skupine Deore 3×9 ostajajo nespremenjene, nove komponente Dyna-Sys so le dopolnilo.

SLX s tehnologijo Ice
Še en sistem, ki je bil predstavljen na skupini XTR je sedaj na voljo na komponentah SLX. Zavore s hladilnimi rebri so se na testih zelo izkazale, zato bomo to tehnologijo zagotovo še videvali. Za začetek na zavorah SLX M666, ki so sedaj nadgrajene še z servo ročicami za boljšo modulacijo. Zavorne ploščice s hladilnimi rebri veliko bolje nadzirajo temperaturo v času zaviranja, zaradi česar se kvaliteta zaviranja ne zmanjša tekom vožnje. Za ta razred je to res zelo presenetljiva nadgradnja, bo pa pomenila tudi več stroškov ob nakupu zavornih ploščic (seveda so vam navadne še vedno na voljo).

Nova pedala
Tudi koncept pedal z lahko platformo se je najprej pojavil pri skupini XTR, t. i. trail pedala pa se že širijo v nižje razrede. Model PD-M530 pokriva razreda SLX in Deore in je na voljo v črni ali beli barvi. Teža para je 456 g.

Ob tem je vredno obiskati še stran Shimana, kjer so objavljeni rezultati testiranj zavor XTR s tehnologijo Ice. Test so opravili v inštitutu Velotech, novica pa je objavljena tukaj.

Še nekaj novosti predstavljamo v fotogaleriji.

cycle.shimano-eu.com

Foto: Shimano in Grega Stopar

4endurance sis 2
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam