4endurance sis 2
Freestyle Giant Human Fish Gravel Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
3. avgusta 2017

Čevlji Shimano ME7, namenjeni zapetim endurašem, so udobni in ob zaščiti presenetljivo zračni, sodelovanje s francoskim gumarjem pa je rodilo zanimiv podplat.

Če še kdo ni opazil – čevlji za enduro, pa naj bodo to ture ali dirkanje, je čisto svoj in pomemben segment v kolesarski čevljarski branži. So udobnejši od čevljev za kros, a morajo vseeno nuditi učinkovito poganjanje. Nudijo več zaščite, pa tudi podplati morajo služiti kakšni daljši in zahtevnejši hoji. So tudi udobnejši in zračnejši od klasičnih “gravitacijskih” čevljev za spust in nabijanje krogov v parkih.

Tako je Shimano za letošnjo sezono prvič predstavil družino ME – Mountain Enduro. Sprva sta jo sestavljala modela ME7 in ME5, pobliže smo se srečali z malce dražjim prvim (polno ime SH-ME7). Nedavno so dodali še osnovna ME3 in ME2. Vsi modeli so za tisti del plemena, ki je pripet na pedala.

Seveda japonski kolesarski velikan obljublja vse zgoraj naštete lastnosti. Poleg robustnega spodnjega dela je z neoprenom zaščiten tudi gleženj. Čevelj s 375 grami vendarle ni težak. Veliko pozornosti so posvetili podplatu – tu je njihova tehnologija Torbal, ki omogoča stransko zvijanje petnega dela, kar bojda omogoča boljši občutek za tekočo terensko vožnjo (flow). Prvič pa so združili moči s francoskim proizvajalcem pnevmatik Michelinom, razvili gumo dveh trdot in profil iz nje. Mišelinček na podplatu je kar smešen dodatek 🙂

Zapenjanje je z zategovanjem z najlonsko vrvico, ki jo pokrijemo z veliko zaplato z velcrom, čez pa zapnemo še trden pašček s sponko.

V uporabi

Če v ME7 stopiš naravnost iz trdih čevljev za kros, so sumljivo mehki, udobni, skoraj kot športni, rolkarski, pozerski … Udobje hitro zamešamo z neučinkovitostjo za agresivno pedaliranje, a se čevlji izkažejo tudi tam. Morda ne za dirkanje v krosu ali spustu ali za čisto vrhunske dosežke v svetovni enduro seriji. Ne bi se čudil, če kakšen shimanov profi v enduru uporablja čevlje za kros ali za spust, a za večino zemljanov bo par čevljev ME7 dovolj učinkovit.

Najbolj sem bil navdušen nad zračnostjo čevljev. Moji dosedanji enduro čevlji so sicer odlični, a zaradi dobre zaščite so v poletni vročini prava mučilna naprava. Tu so za zračnost poskrbeli z luknjasto peno nad prsti, ob straneh in nad opetnikom. Čez velike luknje v peni je le še mreža, razen na strani gonilke, kjer čevelj diha skozi luknje v umetnem usnju.

Hoja je solidna, kolikor je pač s trdim podplatom lahko, oprijem gume pa dober tudi denimo na mokrih skalah, kar je zaradi davne hude in bizarne poškodbe še vedno moja travma.

Udobje pri hoji in zračnost sta dovolj, da mi je bilo žal, da nisem ME7 izbral za Black Hole maraton … Vroče je bilo, v zadnji uri pa sem se tudi malo sprehodil v klance, tako da bi mi mišelinček prišel prav. Pa še ob divjem spuščanju me ne bi bolela stopala, kot so me v zategnjenih “šprintarcah”.

Le dve zameri. Saj čevelj že zaradi zračnosti ni ravno za v mokre razmere, hitro bomo mokri od zgoraj, a ob prvem sestopu še prej od spodaj. Shimanov klasični sistem zapiranja luknje za pritrditev ploščice za vpenjanje v pedala s priloženo nalepko je leta 2017 že kar smešen. Moja je nalepljena na rebrasto školjko podplata v kratkem času povsem razpadla in nogavice sem imel mokre tako rekoč v trenutku, ko je mišelinček zagledal prvo mokro travo. Zdaj to rešuje plast srebrnega lepilnega traku pod vložkom.

Pa še manjša, lepotna: zaplata, ki prekriva vezalko, se pretepa s plastičnim pasom za zapenjanje, ne moreta se odločiti, kdo bo zgoraj. Če bi zaplata sedla malo višje ali malo nižje, bi bil mir.

Aja, pa mimogrede te kdo vpraša, če je MET poleg čelad začel izdelovati še čevlje! Napis je malo podoben …

Sorodniki in sosedje

ME7 je na voljo v črni barvi z modrimi detajli ali v sivi. Nekako četrtino cenejši ME5 nima mišelinčka in neoprenske manšete, namesto zategovanja z vrvico pa ima dva velcro traka.

Del plemena, ki se gre enduro s ploskimi pedali, pa mora gledati v gravitacijsko družino, k modeloma GR7 in GR9.

Priporočena maloprodajna cena SH-ME7 je 199,95 €.

Čevlje so priskrbeli pri CS Eurotrade
Več o čevlju na strani proizvajalca www.shimano-lifestylegear.com

Fotografije AD (uvodna) in proizvajalec

Specialized turbo
Freestyle Giant Human Fish Gravel Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam