Luka Borse
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
27. oktobra 2020

Gorenjski dirt letalec, tisti, ki hitro obrne kakšen premet nazaj, je v svoji delavnici izdelal vzletišče, ki ga lahko z avtom prepelje do … doskočišča!

28-letnik z Bleda, ki na zemlji in snegu počne marsikaj, pravi, da ima najraje kolo. Trgal je že na Red Bull Wild Ride (leta 2013 je bil član zmagovalne dvojice), Dirt pokalu, na Ljubljana MTB vikendu je odnesel najboljši trik … Pa tudi v seriji Na verigi je že bil.

Ljubljana MTB vikend
Na “big line sešnu” Ljubljana MTB vikenda v Bike parku Ljubljana, foto Grega Stopar

Luka rad tudi ustvarja. “Vedno sem si želel imeti znanje in svojo malo delavnico, kjer lahko poservisiram kolesa, izdelam auspuh za subija ali pa zvarim svoj snowtrike – o njem lahko drugič,” pravi. “Po nekih dobrih desetih letih nabiranja orodja, znanja ter varčevanja za ‘manjšo’ mašinerijo, varilnika itd., je prostor že kar pošteno uporaben.”

Skakalnica, ki gre s teboj

Kot marsikdo je imel Luka več časa. Takole opiše projekt, ki se ga je lotil: “V korona čakanju na delo sem si za projekt in vajo varjenja (sicer imam certifikat) zastavil modularen skok, ki sem ga pravzaprav en večer zrisal kot idejo, nato pa izdelal, da nam je pomagal pri skakanju na zračno blazino. Za prvo izvedbo sem se odločil za uporabo običajnega železa, predvsem zaradi cene, ter debelejše cevi in pretiran varnostni faktor. Želja je bila izdelati skok, ki ga lahko razstavim in pospravim v prtljažnik ter je modularen, se pravi omogoča več različnih načinov, kotov in radiusov. Pri trenutni izvedbi, se lahko za različen radij zamenja leseni del, ter z izdelavo tretjega dela še dodatno poveča skok. Lahko se tudi pretvori v quarter-pipe.”

Luka Borse
Mini jump

Zaenkrat je Luka izdelal prva dva modula z radijem 2,75 m. Prvi modul je lahko samostojen mini jump, ki ga drugi modul dopolni v mali dirt skok s skupno višino 1,25 m ter dolžino 2,5 m. V tem primeru je kot vzletišča nastavljen na 60 stopinj. “To je majhen skok, bolj primeren za dirt kolesa in bmx, a preverjeno dopušča tudi večje cole in bicikle,” pravi Luka.

“Izdelava je zahtevala nekaj natančnosti, česar v mlajših letih nisem imel, in sem res zadovoljen, ko vidim, da se kosi in vijaki med seboj lepo prilegajo,” dodaja. Še naprej si želi izdelovati vsestransko uporabne kose, “kot smo lahko tudi mi,” pravi. “Ampak prej je treba pripravit konjičke na zimo. 😉 Če ne bomo v karanteni seveda … Lep pozdrav!”

Tako, predvsem za vpogled v delavnico in kaj Luku dogaja. Če bi kdo imel kaj podobnega ali bi rad uresničil kako drugo zamisel, pa mu Luka gotovo lahko pomaga. Marsikaj zna – naslednja skakalnica bo tako lažja, iz aluminija, saj obvlada TIG varjenje.

Sledi mu na @lukaborse

Preberi še

Na verigi: Luka Borse

Valamar SI 2021
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam