xc kamnik, tanja žakelj, yana belomoina, giaca specia, vita movrin
23. maja 2022

V centru Kamnika je to nedeljo potekal 24. kamniški kros kategorije UCI C1, druga dirka serije SloXcup, kjer sta zmagi med člani osvojila Ukrajinka Jana Belomojna in Italijan Daniele Braidot. Tanja Žakelj je ciljno črto prevozila na tretjem mestu, najboljši Slovenec je bil Rok Naglič na osmem.

Na prašni dirki se je pomerilo nekaj manj kot 340 kolesarjev iz trinajstih držav, tokrat tudi iz Italije, Nemčije, Avstrije, Poljske, Ukrajine, Hrvaške, Nove Zelandije, Avstralije, Madžarske, Hrvaške in Mehike, seveda pa so bili najštevilčnejši slovenski tekmovalci. Kljub visokim temperaturam se je ob progi zbralo veliko število gledalcev, ki so spodbujali tako najmlajše kot tudi starejše kategorije.

xc kamnik
Mladinci na delu z Žanom Pahorjem na čelu

V jutranjih urah so se pomeril mlajši tekmovalci, nato članice in mlajše članice, ki so prevozile pet krogov skupaj z moškimi in ženskami amaterskimi in veteranskimi kategorijami ter ženskimi kategorijami U19 in U17. Kot zadnji so na sedmih krogih nastopili člani in mlajši člani ter moške kategorije U19 na petih in U17 na štirih krogih.

Člani: Italijana ušla Novozelandcu in Ukrajincu

daniele braidot, kamnik
Zmagovalec Daniele Braidot

“Nisem vedel, kaj pričakovati, vedel sem, da je konkurenca dobra. Prejšnji teden na svetovnem pokalu mi ni šlo čisto nič po načrtih. V dneh do kamniškega krosa sem se iz dneva v dan bolje počutil. Dirko sem odpeljal, kot sem želel. Manjka mi pikica na i, da bom v formi, ki jo želim. Mislim, da bodo rezultati šli samo navzgor. Vedno moraš vztrajati, ko ne gre,”

je povedal najboljši Slovenec med člani, ki je za zmagovalcem zaostal za dobrih šest minut.
rok naglič, kamnik
Rok Naglič v cilj

Matic Kranjec Žagar (Calcit Bike Team) je bil s petim mestom med mlajšimi člani in skupno 13. mestom drugi najboljši Slovenec. Dolgo časa se je vozil na desetem mestu, v zadnjem krogu mu je zmanjkalo moči za še boljši rezultat. Na 16. mestu je kot tretji domači kolesar dirko zaključil Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh).

matic kranjec žagar, kamnik
Matic Kranjec Žagar
xc kamnik 2022
Najhitrejši člani

Najhitreje je štartal Novozelandec Ben Oliver (MITOQ- NZ Cycling Project), a že v drugem krogu vodstvo prevzel Daniele Braidot (C.S. Carabinieri), ki je v ospredju vozil s klubskim kolegom Filippom Fontano. Po nekaj menjavah vodstva je bil pred kolegom v zaključku močnejši Braidot. Tretje mesto je osvojil Ukrajinec Oleksandr Hudima (CST PostNL Bafang MTB Racing Team).

Članice: Tanja izpadla iz troboja

xc kamnik
Članice na startu

Med članicami je tri kroge vodila Tanja Žakelj, a sta bili kasneje močnejši Ukrajinka in Italijanka Giada Specia (Wilier – Pirelli Factory Team XCO).

“V četrtem krogu sem poskusila s pobegom na delih, ki jih poznam, a nikjer nisem uspela narediti razlike, obe tekmovalki pred mano sta bili močnejši. V četrtem krogu sem naredila še napako na koreninah, zato se je razlika še povečala. To mi je vzelo nekaj motiva, a končnega rezultata verjetno ne bi spremenilo,”

je po dirki povedala Tanja.

Med mladinci je suvereno od starta do cilja vodil Žan Pahor (Energijateam.com), ki je bil za slabo minuto hitrejši od prvih zasledovalcev. Drugi je bil član ukrajinske reprezentance Bohdan Činčik in tretji Avstrijec Dominik Hödlmoser (Union MTB Club Koppl).
Med mladinkami je prvih pet mest šlo v tujino, Daša Mlakar (MBK Črni Vrh) je v cilj prišla na šestem mestu kot najboljša Slovenka.

V kategoriji do 17 let je po vodstvu Gašperja Štajnerja (Calcit Bike Team) borbo dobil Tine Terpin (MBK Črni Vrh), ki je v cilj pripeljal z dobro minuto prednosti. Tretji je bil član kamniškega kluba Nik Golob. Med mlajšimi mladinkami do 17 let pa je suvereno s skoraj 8-minutno prednostjo zmagala Maruša Tereza Šerkezi (Rajd Ljubljana).

V amaterski kategoriji so bila tokrat vodilna mesta rezervirana za tuje tekmovalce, brez presenečenj pa je potekala borba v veteranskih kategorijah, kjer je bil najhitrejši Mitja Tancik (Energijateam.com).

Vsi vrstni redi

Poročilo na Prijavim.se, kmalu tudi fotogalerija

Naslednja dirka serije SloXcup bo že ta konec tedna. To bo XC Kočevje, prav tako dirka prve kategorije UCI. To je edina slovenska dvodnevna dirka v krosu z dirkami mladih v soboto in kategorij UCI ter veteranov in amaterjev v nedeljo. Podrobnosti na xckocevje.com

www.sloxcup.com

Fotografije prijavim.se
Na naslovni fotografiji vodilne štiri članice: Tanja Žakelj, Jana Belomojna, Giada Specia in Vita Movrin.

Preberi še

Po progi Kamniškega krosa z Maticem Kranjcem Žagarjem
Tanja Žakelj in Nadir Colledani zmagovalca XCO Vrtojba

Sledite nam