Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
27. marca 2012

Nova potopna opora bratov Crank, nova serija Magurinih vzmetnih vilic TS, Onzin 29-palčni plašč, zanimiva novost iz Ibisa in nekaj novosti iz Pietermaritzburga, prve postaje letošnjega svetovnega pokala.

Crank Brothers
Opora Joplin je dobila naslednika. Crank Brothers je predstavili novo mehansko potopno sedežno oporo Kronolog, ki je kar za 50 gramov lažja od Joplina, ima 125 milimetrov hoda ter seveda ročico za upravljane s krmila. Dolžina opore je 405 milimetrov, na voljo bo v dveh premerih: 30,9 in 31,6 milimetra. Zanimivost opore je predvsem v enostavnosti mehanizma in prilagajanju, saj si lahko s podložkami znižate hod opore v korakih po 20 milimetrov ali pa spremenite hitrost spuščanja in dviganja opore s spremembo tlaka (za slednjo nastavitev potrebujete le tlačilko za amortizerje, ventil pa se skriva v spodnjem delu opore). Tudi napeljava kabla ni več moteča, saj je postavljena na spodnji, ne potopni del opore.
www.crankbrothers.com

Magura
Nemški proizvajalec vzmetnih vilic, zavor in še česa počasi vstopa v svet 29erjev, hkrati pa se dovolj hitro bori za tržni delež v prihajajočem razredu 650b (27,5 palca). Za sezono 2013 predstavljajo novo linijo Magura TS (Team Suspension). Nova serija TS bo pokrivala tako 26-palčna kolesa, kot tudi 29erje in 650b. Pri 26-palčnih bodo na voljo vilice z razponom med 80 in 150 milimetri, s klasično in 15 milimetrsko osjo ter značilnim dvojnim lokom. Serija 29 bo imela razpon hoda med 80 in 120 milimetri in bo na voljo s 15-milimetrsko osjo ter klasično ali stožčasto obliko krmilne cevi. Modeli za prihajajoči razred 650b pa bodo na voljo s hodom med 120 in 150 milimetri. Izbira barve bo zaenkrat omejena na belo in črno, na trg pa naj bi prišle do meseca junija. Serija TS je razvita po konceptu SLE – “Stiffer, Lighter, Easier”.
www.magura.com

Onza
Z letošnjim letom so tudi pri Onzi poskrbeli za obutev 29erjev. Profil 26-palčnega kros/vsegorskega plašča Canis so prenesli na večjo dimenzijo ETRTO 57-622. Za razliko od 26-palčnega plašča je 29er na voljo le v eni širini in sicer 2,25 palca, izbirate pa lahko med žično in kevlarsko izvedbo.
www.onzatires.com

Ibis
Ripley 29er je ime najnovejšega Ibisovega izdelka, ki smo ga lahko videli že lani na sejmu Eurobike, a še brez veliko pravih informacij. Okvir je lep, kar je zagotovo velik plus. Izdelan je iz karbona, ima 120 mm hoda in vse tehnične in lepotne detajle, ki so vredne takšnega izdelka. Glavna posebnost je v vzmetenju DW-Link, a ob pogledu na sliko boste hitro opazili, da nikjer ni nobenih značilnih vzvodov tega sistema. Dave Weagle je namreč uspel uresničiti še eno izmed svojih velikih idej in celoten sistem DW-Link “stlačil” v dve vrtišči. Ti sta ekscentrični in sestavljeni na način, ki očitno prinaša enak učinek kot klasično zasnovano vzmetenje. Weagle in tudi Ibis lepo skrbita za svoj ugled in na trg zagotovo ne bi poslala izdelka, ki ni preverjen.
Celoten mehanizem je tudi opazno lažji, za kar 130 g, kar gre deloma tudi na račun zelo posebnih ležajev. V njih ne boste našli nobenih kroglic ali česa podobnega, ampak poseben obroček iz polimera Norglide, ki je vpet med kovinske dele. Ta super material je menda zelo drseč in super obstojen ter ravno prava zadeva za to kolo.
www.ibiscycles.com

Na hitro iz Južne Afrike
Jared Graves, najboljši 4krosist zadnjih let, se je po umiku te discipline iz svetovnega pokala posvetil spustu. Še vedno prisega na Yetija in bo v tej sezoni nastopal na novem 303 WC. Novi Yeti ima karbonski okvir in aluminijasto nihajko. V prednji del okvirja je vstavljena tudi zaščita pred udarcem vilic, napeljava kablov je deloma speljana po okvirju, enako velja tudi pri napeljavi pletenice zadnjega menjalnika skozi nihajko. 303 WC je opremljen s Foxovim blažilcem, ki omogoča 210 milimetrov hoda na zadnji osi. Tudi pri Scottu je padla kocka. Na prvo dirko so pripeljali novega Gamblerja. Popolnoma nova zasnova aluminijastega okvirja – s polno glavo in ne več pritrditvijo krmilne cevi spodaj in zgoraj. Drugačna postavitev zadnjega vzmetenja (še vedno enoležajec) z navidez komplicirano postavitvijo vodil je dokaj podobna spustaškemu okvirju Astrix. No, na prvi pogled je novi Scott Gambler 2013 videti prav besno. V dirki olimpijskega krosa pa je presenetil zmagovalec Nino Schurter s svojim ”hibridom”. Scalov okvir (zaenkrat prototip) so priredili obročnikom 650b, le te je prispeval švicarski DT, prav tako tudi vilice, plašči pa so bili tubularji Dugast. Videti je, da se pri Scottu zelo intenzivno pripravljajo na pohod tako imenovanih 27,5 palčnežev. Pri tovarniški ekipi Cannondala je bilo opaziti nekoliko prenovljeno legendarno vilico Lefty. Fontana, Fumić in Bishop so vozili 29-palčne Mavic obročnike SLR, kar nakazuje pohod Francozov na trg 29erjev tudi pri kompletnih obročnikih in ne samo obročih. Novosti izpod nog tekmovalcev bo letos zagotovo še veliko.
www.yeticycles.com
www.scott-sports.com
www.cannondale.com
www.mavic.com

Avtor fotografij iz Pietermartizburga je Anže Furlan.

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam