4endurance sis 1
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
13. avgusta 2012

Nova kolesa za novo sezono: Giant, Intense, Orbea, Kona, Cube in KTM … na plaščih premera 29, 27,5 in 26 palcev.

Giant
Če je Danny Hart zaslužen za izboljšave na novem Gloryu, potem je bil za novega Trance X 29er najbolj zaslužen Adam Craig. Poleg kopice inženirjev, seveda. Popolnoma nov okvir, narejen okoli 29-palčnih obročnikov, kot krmilne cevi je 69-stopinjski, sedežna cev pa je pod 73 stopinjskim naklonom. Kolo ponuja 13 centimetrov hoda. Prav tako na novo je oblikovana tudi zadnja nihajka, ki je krajša in zaradi manjše razdalje med gonilno osjo in osjo zadnjega obročnika zagotavlja lažje vodenje kolesa. Sistem vzmetenja še vedno ostaja Maestro.
www.giant-bicycles.com

Intense
Na domačem pragu tovarne v kalifornijski Temeculi se je poleg klasika in 29erja znašel še en Tracer. To je 275. 650b-jevec je nastal pod budnim očesom Jeffa Stebra. Tracer ponuja nastavljiv hod na zadnji nihajki in sicer med 14 in 15 centimetri, kratke, 43 centimeterske verižne cevi, napeljavo za bovden potopne sedežne opore, zamenljive nosilce zadnje osi G1 ter 67 stopinjski kot krmilne cevi. Na voljo bo od oktobra dalje. Do takrat imate čas, da izbirate med številnimi standardnimi barvami, ali pa si naročite takšnega po svojem barvnem okusu.
www.intensecycles.com

Orbea
Po klasičnem, 26-palčnem Occamu je za naslednjo sezono na vrsti tudi 29-palčna različica. Vendar samo po imenu. Prototip je bil predstavljen že lani, v zadnjega pol leta so ga še nekoliko dodelali. Španci so za 29-palčnika razvili čisto novo platformo z daljšo zgornjo cevjo in krajšo krmilno oporo (za boljši položaj na kolesu), ji dodali krajše verižne cevi (44,5 centimetra), hod spredaj in zadaj znaša 10 centimetrov, opcijsko tudi s 120 milimetri hoda spredaj, kar mu bo iz klasičnih 70 stopinj kot krmilne cevi spremenilo za stopinjo (69 stopinj). Kolo pa bo na voljo v aluminijasti in karbonski izvedbi.
www.orbea.com

Cube
Tudi za naslednjo sezono se nam obeta nekaj novih/prenovljenih igračk nemškega proizvajalca, nekaj pa novosti pa bomo pustili še za bližajoči se Friedrichshafen. Stereo prihaja z dvema dimenzijama obročnikov. 29er s 14 centimetri hoda – pri proizvajalcu so prepričani, da je to zgornja meja hoda za tovrstno velikost obročnikov – in 650b s 16 centimetri hoda. Elite Super HPC prihaja kot najmočnejše karbonsko orožje med 29erji, namenjenimi krosu in ljubiteljem trdakov (teža okvirja okoli kilograma), prav tako pa prihaja 29er polnovzmetenec za ljubitelje 10 centimetrov hoda. AMS Super HPC ima bolj malo skupnega s klasičnimi modeli iz družine MAS, saj ima na novo oblikovan in dodobra shujšan okvir (1.900 gramov skupaj z blažilcem).
www.cube.eu

Kona
Kitsune oziroma lisica po japonsko je nova trail/vsegorska igrača na 26-palčnih obročnikih. 13 centimetrov hoda spredaj in 12 zadaj ter sistem vzmetenja Swing Link, ki so ga predstavili lani na modelu Satori. Lani Honzo, letos Taro. Gre za aluminijasto različico Honza, se pravi gre za zabavnega trdaka s kratkimi verižnimi cevmi, položnim, 68 stopinjskim kotom stožčaste krmilne cevi ter 12 centimetri hoda. Tako kot Honzo je tudi Taro 29er opremljen z le enim verižnikom spredaj, ščitnikom verige ter 9-rednim zobnikom zadaj. Pri Koni pa imajo še eno novo zver, to je vsegorski Process, s 15 centimetri hoda zadaj in 16 spredaj, aluminijastim (6061) okvirjem, prestavnim sistemom 2×10 in potopno sedežno oporo. Sicer pa je Kona kot običajno že objavila vse novosti na svoji spletni strani.
www.konaworld.com

KTM
Tudi avstrijski KTM je predstavil svojo linijo koles za 2013, v njej je znova veliko novih in prenovljenih gorskih koles. Med novostmi vsekakor ne gre prezreti Lycana z obročniki premera 650b, modela Scrap z 10 centimetri hoda spredaj in zadaj, karbonskim okvirjem ter 29-palčnimi obročniki ter Barka, vsegorca s 15 centimetri hoda, ki so mu dodali notranjo napeljavo kablov, potopno sedežno oporo ter ga pustili na 26-palčnih obročnikih. Kot zanimivost velja omeniti, da bodo kolesa 2013 sestavljena skoraj izključno s Shimanovimi komponentami.
www.ktm-bikes.at

4endurance sis 2
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam