28. maja 2017

Pravi mali triler pri dekletih in zmaga Nina Schurterja pri moških. Tanja: “Nimam si česa očitati.”

Suha in predvsem vroča dirka na nekoliko prenovljeni progi v Albstadtu je zopet postregla z zanimivimi boji in še enkrat več dokazala, da je konkurenca iz dirke v dirko bolj izenačena. Tako pri moških, kot pri dekletih. Nova imena in narekovanje peklenskega ritma že takoj od štarta delajo dirke v olimpijskem krosu atraktivne in še zanimivejše.

Danes so usodo krojile tudi visoke temperature in suha ter zelo hitra proga. Fantje so morali prevoziti sedem polnih in prej štartni krog, dekleta enega manj.

Dekleta

Eksploziven štart Sabine Spitz (WiaWis Bikes Pro Team), drugouvrščene iz Novega Mesta, v narekovanju tempa se ji je pridružila vodilna v svetovnem pokalu Danka Annika Langvad (Specialized Racing), nato je vajeti v svoje roke vzela nekdanja svetovna prvakinja Poljakinja Maja Wloszczowska (Kross Racing Team), čisto blizu je bila tudi Švicarka Linda Indergand (Focus XC Team). Tudi Tanja Žakelj (Unior Tools Team) je dirko začela zelo dobro in se vozila med peim in sedmim mestom. Nato je začela nekoliko popuščati.

V ospredju pa je Langvadova padla in Wloszczowska je imela odprto pot. Narekovala je oster ritem, iz ozadja pa sta se počasi začeli prebijati Ukrajinka Jana Belomojna (CST Sand America Eagle MTB Racing) in Švicarka Jolanda Neff (Kross Racing).

Prve tri so vozile svojo dirko, Indergandova je počasi začela izgubljati priključek, postopma pa je mesta pridobivala Avstralka Rebecca Henderson.

Proti koncu je napadla Jana Belomojna in Wloszczowska ni našla pravega odgovora. Niti odlični spusti Neffove niso bili dovolj za odgovor na super vzpenjanje Belomojne. In tako je šla prva zmaga v svetovnem pokalu v Ukrajino. Jana Belomojna je uspela zadržati razliko 16 sekund pred Majo in 23 pred Jolando. Belomojna je po smoli Langvadove, ki je dirko končala na 16. mestu, prevzela tudi vodstvo v svetovnem pokalu. Tanja je končala mesto za Langvadovo.

Tanja po dirki: “V štartnem krogu sem bila zraven, kasneje pa nisem imela več pravih nog. Nimam si kaj očitati, lahko celo rečem da sem dala v dirko več kot pred tednom dni v Novem Mestu na Moravskem, in s tem moram biti zadovoljna. Očitno je, da smo zelo izenačene. Vozim se na boljših in slabših pozicijah, okoli mene pa nova dekleta. Glede na okoliščine in specifike proge se imena menjajo, pa tudi z leti ne morejo biti samo ena in ista imena vedno v vrhu. To dela naš šport zanimiv. Motivirana sem, vem da sem lahko zraven. V Novem Mestu sem pokazala super dirko in dober rezultat. Danes sem pokazala, da sem lahko tudi že po štartu zraven. Iz tega bom potegnila same pozitivne stvari in delala na tem da na enem izmed prihodnjih svetovnih pokalov sestavim res vrhunsko dirko!”

Tanja o zmagi Belomojne: “Zelo vesela sem za Jano, veliko sva dirkali skupaj, kar mi pove, da sem že pozimi delala dobro. Res ji privoščim, prejšnji teden je bila prvič na odru za zmagovalce, danes pa je že kar zmagala.”

Moški

Odvijala se je prava dirka v dirki. Najhitreje je začel mladi Nizozemec Mathieu Van Der Poel, njegovemu silovitemu tempu sta na začetku slahko sledila le Nino Schurter (Scott – Sram MTB Racing) in Mathias Flueckinger (Radon Factory XC). Že takoj na začetku so si privozili nekaj prednosti pred zasledovalci, ki so izenačeno tvorili skupinico med četrtim in trinajstim mestom. Ritem prve trojice je bil peklenski in Van Der Poel je dirko vozil odlično, Schurter je kot se za prekaljenega mačka in zmagovalca lanskega Albstadta spodobi, čakal na svojo priložnost.

Flueckinger je bil edini, ki je še držal peklenski tempo, a je na enem izmed hitrih spustov izgubil nadzor nad kolesom in spektakularno zletel iz proge, se vrnil v dirko, a potem odstopil. V ozadju Julien Absalon (BMC MTB Racing Team) ni imel pravega odgovora, sta pa nase z zelo dobro predstavo opozorila Novozelandec Anton Cooper (Trek Factory Racing) in drugouvrščeni iz prve dirke svetovnega pokala David Valero Serrano (MMR Factory Racing).

V zadnjih krogih je nadzor nad dirko prevzel Nino Schurter in si privozil 26 sekund prednosti pred Van Der Poelom. Tretje mesto je z 49 sekundami zaostanka zasedel mladi Cooper. Julien Absalon je na koncu zasedel sedmo mesto. Nino Schurter je danes osvojil že 22. zmago v svetovnem pokalu, z drugo zmago v sezoni pa si je le še utrdil položaj vodilnega v skupni razvrstitvi svetovnega pokala.

Dekleta do 23 let

Zmaga je odšla v Veliko Britanijo k Evie Richards, ki je za skoraj minuto ugnala Američanko Kate Courtney (Specialized Racing). Na tretje mesto se je zavihtela Švicarka Sina Frei (JB Brunex Felt Team) z minuto in 46 sekundami zaostanka.

Vrstni redi

Posnetek dirke si lahko ogledaš na redbull.tv.

Foto Grega Stopar

Sledi še fotogalerija ženskega krosa …

Preberi še:
Svetovni pokal Albstadt: Uspeh Roka Nagliča
Svetovni pokal Nove Mesto: Med elito zmaga Schurterja
Svetovni pokal Nove Mesto: Zmaga Langvadove, 12. za Tanjo

Sledite nam