Loose Cycles Leatt akcija
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
26. aprila 2012

Nova znamka gorskih koles Open, sistem polnjenja plaščev med vožnjo Adaptrac, vodilo verige proizvajalca Bionicon, BMCjev 29er, Giantov ženski polnovzmeteni 29er ter Cannondalovo testiranje novih 29er obročnikov Mavic.

Open
Kaj se zgodi, če se povežeta Cervelov soustanovitelj Gerard Vroomen in bivši prodajni manager pri znamkah BMC in Cervelo Andy Kessler? Nastane nova znamka koles. To je Open. Projekt, ki je začel nastajati pred letom dni, prvič pa je bil predstavljen na lanskem sejmu Eurobike. Gre za karbonskega 29erja, katerega okvir naj bi bil trenutno najlažji na trgu (900 gramov pri velikosti L).”Trdak” O-1.0 je glede na Cervelov sloves narejen iz najboljših, najtrdnejših in visoko modularnih vlaken. Okvir je po zagotovilih proizvajalca dovršen do popolnosti, s točno odmerjenimi deli z večjo trdnostjo, natančno obdelavo vsakega centimetra površine in zelo velikim poudarkom na spodnji cevi okvirja, ki je ključnega pomena pri togosti in trdnosti prednjega dela. Veliko so se ukvarjali tudi z vodljivostjo in uravnoteženostjo kolesa, saj želijo ustvariti popolno obvladljivo kolo. Open kot znamka najbrž obeta zelo veliko in glede na to, da nič ni prepuščeno naključju, pričakujemo popoln izdelek.
www.opencycle.com

Adaptrac
Nič več ustavljanja pred spusti in spuščanja zraka iz pnevmatik? Morda res. Podjetje Adaptrac razvija istoimenski sistem (Adaptrac = Adjustable Traction Control System for Mountain Bikes), kjer bo kolesar kar preko ročic na krmilu uravnaval pritisk zraka v prednjem ali zadnjem plašču. Tlačilka/bombica s C02 je, oziroma bo, nameščena na mestu, kjer je prostor za držalo plastenke. Kabli za dovod do pnevmatik pa bodo speljani do osi in potem preko pesta do ventilčka. Prednje pesto je 15-milimetrsko, zadnje pa 142×12. Sistem se upravlja preko dveh ročic, pritrjenih bodisi na krmilo ali pa krmilno oporo, poleg pa sta še dva manometra za spremljanje tlaka v plaščih. Cena še ni znana, prav tako tudi ne datum začetka serijske izdelave.
www.adaptrac.com

Bionicon
Za letošnjo sezono so prenovili vodilo verige C.guide. Nova zasnova vodila je dobila tudi končnico v.02. Prednosti novega izdelka se zagotovo skrivajo v izredno nizki teži (pod 20 gramov) in deljeni konstrukciji. Vodilo je sestavljeno iz dveh delov. S tem so močno olajšali namestitev, saj ni več potrebno razstavljanje verige. C.2 lahko namestimo na bovden zadnjega menjalnika, če je le ta speljan pod verižno cevjo, ali pa neposredno na verižno cev. Širina tekalne površine verige je dovolj široka, da C.2 normalno deluje tako pri dveh kot tudi pri treh prednjih verižnikih. Na voljo je v šestih barvnih različicah, napovedujejo pa še širitev barvne palete. Novi C.guide je že na voljo v trgovini pod pohorsko vzpenjačo.
www.bionicon.com, www.sb-shop.si

BMC
Švicarska natančnost odslej tudi v razredu karbonskih 29erjev. Za sezono 2013 so predstavili prednjevzmetenca z oznako teamelite TE01 29. Gre za 990-gramski (velikost M) okvir z dokaj kratko verižno cevjo (429 milimetrov) in 70-stopinjsko krmilno cevjo. Sredina je postavljena nekoliko nižje kot pri 26-palčnih prednjevzmetencih BMC, prav tako naj bi bila trdnost okvirja okoli sredine povsem enaka 26-palčnemu okvirju. TE01 29 bo opremljen s skupino Sram X0 in z vilicami Fox F32 Float (letnik 2013).
www.bmc-racing.com

Giant
Hkrati s karbonsko različico 29erja Anthem je Giant predstavil tudi žensko verzijo polnovmetenega maraton/trail kolesa – Anthem X 29er W. Od moškega modela se razlikuje predvsem po nekoliko krajši zgornji cevi ter malenkost bolj pokončima kotoma krmilne ter sedežne cevi. Velikosti okvirjev bodo v razponu od XS do L (pri moških okvirjih je običajno med S in XL). Zaenkrat sta pedvidena dva modela in sicer dražji Anthem X 29er 0 W, z mešanico Sramovih X7 in X9 komponent ter RockShoxovo Rebo, ter cenejši Anthem X s končnico 4, opremo Shimano Deore in vilicami RockShox Recon Silver. Na festivalu Sea Otter je Giant predstavil tudi novo serijo obročnikov.
www.giant-bycicles.si

Mavic
Že pred časom smo na kratko pisali o novih obročnikih Mavic za 29erje. Tokrat pa vam ponujamo kratek video testa ekipe Cannondale (Fumić in Fontana), ki je skupaj z inženirji francoskega proizvajalca iskala najustreznejšo različico prihajajočih obročnikov SLR.

Loose Cycles Leatt akcija
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam