Enve MOG
26. februarja 2023

Si ljubitelj znamke Enve? So ti všeč njihove komponente? Če je odgovor da, potem moraš nujno imeti tudi okvir za makadamkanje, imenovan MOG.

Po dveh okvirjih za cestne kolesarje – Enve Custom Road in Melee – se je ameriški proizvajalec karbonskih komponent odločil zajadrati še v najbolj vroč kolesarski segment ta hip – v makadamkanje. Nastal je MOG (Mother of Gravel). Okvir, ki bo ljubitelje neskončnih makadamov in slabih cest popeljal v nepozabne bikepacking avanture.

Karbonski okvir je zasnovan za uporabo z obročniki 700c in lahko sprejme pnevmatike do šiine 50 milimetrov (enako 29×2,1″), priporočljiva najmanjša širina pnevmatike pa je 35 milimetrov. S tem so se pri Enve izognili prilagajanju okvirja na obročnike standarda 650b, ki je v svetu makadamkanja priročen takrat, ko kolesar želi uporabiti širše in višje pnevmatike.

Na kratko

Popolna integracija kablovja pri proizvajalcih karbonskih okvirjev postaja že stalnica in nič drugače ni niti pri Enveju.

Doseg se glede na velikost okvirja, teh je šest, giblje med 367 in 415 milimetrov, kar prinaša dokaj pokončno držo kolesarja. Kot krmilne cevi je pri najmanjših številkah 71-stopinjski, v sredini velikostne lestvice znaša 71,25, pri največjih številkah pa 71,5 stopinj. Kot podsedežne cevi je najstrmejši pri najmanjši velikosti (49) in znaša 74,5 stopinj, pri največji velikosti (60) je kot 72,75 stopinje. Gonilni ležaj je pri velikosti 49 postavljen 77 milimetrov pod osema obročnikov, pri velikosti 60 pa štiri milimetre manj. Oddaljenost najnižjega dela okvirja od tal bo odvisna od uporabe pnevmatik. Najboljše je, če pokukaš na enve.com in narediš svoj izračun.

MOG ni združljiv z mehanskim prestavnim sistemom Sram 2x, je pa združljiv s sistemom Shimano GRX 2x in pa z brezžičnimi prestavnimi sistemi 2x ter seveda z vsemi prestavnimi sistemi, ki imajo spredaj le en verižnik.

MOG (Mother Of Gravel)

MOG je na voljo le kot okvir s pripadajočimi komponentami, kot so vilice, krmilo, krmilna in sedežna opora. Neke vrste “frame set”. Kupec ima na izbiro vilice s tremi različnimi offseti (odmik vilice) in sicer 53, 55 in 57 milimetrov. Teža okvirja pri velikosti 56 znaša 950 gramov, na voljo pa je v velikostih 49, 52, 54, 56, 58 in 60. Barve? Zaenkrat le predstavljena, vendar je možno izbirati različne barve napisov. Okvir MOG, vključno s krmilnima oporama in krmilom, za evropski trg vrednotijo na 5995 evrov.

Odlagalni predal v spodnji cevi je postal že standard in tudi MOG ga ima. Poimenovali so ga Cargo Bay, njegov volumen znaša 0,6 litra. Za prave bikepackerje so poskrbeli tudi s številnimi mesti za pritrdišča nosilcev plastenk in nosilcev prtljage. Pritrdišča so na zgornji cevi okvirja, pa na spodnji strani spodnje cevi okvirja in seveda na vilicah.

Več najdeš na enve.com.

Fotografije proizvajalec

Preberi še

Ultimate G2: Druga generacija makadamkarjev znamke Litespeed

Sledite nam