Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
27. aprila 2020

Cenovni kompromis na okvirju iz aluminija, v akciji za dobra 2 jurja in pol. Za vse, ki menite, da 29 ni čisto prava družba za na žur.

Kolo: Trek Remedy 8 (2020), velikost L

Značilnosti

Polnovzmeteno vsegorsko/enduro kolo z okvirjem iz aluminija, 150 mm hoda zadaj in 160 mm na vilicah. Na 27,5-palčnih obročnikih.

Romantično razmerje

Veliki proizvajalci lahko kupcu ponudijo marsikaj, česar majhni ne morejo. Naprimer takšnole racionalno opremljeno polnovzmeteno kolo z okvirjem iz aluminija, zmogljivo, zabavno, a za normalen znesek.

Priložnost za furanje

Dobil sem ga malo pred ukrepi, je pa to prvo džojrad kolo za več mesecev, do jeseni! Že v začetku sem ga parkrat lokalno pofural, nato v izolaciji zmerno, ampak včasih vendarle. V mesecu in pol bi ga sicer gotovo več, pa še v kakšni bolj divji in številčnejši družbi in na več različnih progah.

Vtisi

Začnimo pri tem, zakaj zlomka po vsem hvaljenju 29-palčnikov zdaj kolo z “malimi” kolesi, ko pa sem imel prvič priložnost dobiti posojeno kolo za vso sezono. Trekov Slash je prava enduro mrcina na 29 palcih, a se mi je zdela preveč za vsak dan. Fuel EX, njihovo turno kolo z vse več hoda, mi je v 29-palčni inačici gotovo pisan na kožo. A kaj bi se zgodilo? Trpela bi rubrika Džojrajd, saj bi verjetno predobro zadovoljeval moje potrebe. Remedy pa je ravno pravi žur, sprememba od mojih siceršnjih preferenc in rutine, izziv.

Po svoje hec, da v Trekovi ponudbi Remedy ostaja 27,5-palčnik. Ampak po drugi strani logično. Tako ne konkurira Slashu, od spodaj se mu je po hodu približal Fuel (EX), pri katerem lahko 27,5 dobiš le pri najmanjših velikostih. Hkrati Remedy cilja na čisto svojo publiko: bolj agresivne kolesarje, ki radi dvigujejo zemljo v zavojih, hitro spreminjajo smer in odrivajo na vsem, od česar se da poleteti. Trg 27,5-palčnikov se zmanjšuje, a ne bo izginil.

Ne, s tem kolesom ne bi šel dirkat endura. Sem grem pa z njim zelo rad zabavat na razgibane stezice. To ugotavljam po nekaj sezonah čaščenja 29-palčnikov. Ti so me prepričali takoj, ko so se proizvajalci začeli približevati pravim geometrijam. Samozavest, stabilnost pri hitrosti, držanje linije, vožnja kot po tračnicah v dolgih zavojih … Mogoče se da 95 odstotkov situacij z 29 palci odpeljati bolj tekoče. Žur pa je na manjših kolesih za marsikogar lahko večji. Odvisno od sloga vožnje.

Pozor, kolo je kratko. Pri velikosti L, ki naj bi služila kolesarjem med 177 in 188 cm višine, to pomeni dolžino zgornje cevi 62,4 cm in “reach” okoli 46 cm (odvisno od nastavitev). Zame super za premetavanje po linijah, pri hitrosti pa bi si zaželel daljšega kolesa, XL, kdo bi si mislil.

Tudi koti niso ekstremni – glede na nastavitev se krmilni kot pomika med 65,6 in 66,1 stopinjami.

Glej ceno spodaj. Glede na to opremljenost mora biti kompromisna. A ni prehudo, zaenkrat vse deluje dobro, le vilice in zavore v naslednjih dneh, po kakšnih deset furah, že čaka nekaj vzdrževanja. RockShox Lyric Select+ in štiribatni Guide R, poznavalci si že predstavljate …

Masivni Bontragerjevi plači širine 2,6 palca služijo, v prahu pač drsijo kot vse drugo. Ob snemanju prednjega kolesa za v avto pa me vedno znova navduši izvirna rešitev, ročica za os Bontrager Switch, ki z magnetom sicer tiči v zadnji osi, a jo v trenutku snameš in uporabiš na prednji.

Takle Remedy tehta nekaj čez 14 kg. Vzpenja se zelo dobro, pač ne kot 29-palčnik, kar se tiče kotaljenja in oprijema, a tudi manjša kolesa imajo kakšno prednost, naprimer nižjo težo. Zapiranje blažilca na srednjo možnost ni odveč. Navzdol pač žur, igra, vijuganje, odrivanje … in zaenkrat ne najboljši občutek za drvenje po odprtih odsekih. Morda pa kaj bolje nastavimo, a koti nikdar ne bodo bolj položni in okvir daljši.

Barvni opciji sta dve. Seveda sem dobil opcijo “skobčevka”, saj je prepoznavna, zadnje čase značilna za marsikateri Trekov vrhunski model in hkrati za cenejšo repliko. Druga je črna in siva, dosti bližje moji duši in oblačilom.

Zaključek: super paket! Nekaj Semenukove duše bi znalo biti v njem. Ob vsej razdvojenosti je mogoče čas, da poskusim “mulleta” z 29 spredaj in 27,5 zadaj …

Na jetra

Skobčevko sem ponotranjil, pristoji mu. In konec koncev vsa moja črna oblačila pašejo zraven. Čez mesece bom lahko napisal kaj o vzdržljivosti komponent, čeprav kolo ne bo ves čas v uporabi, so še hišna in drugi Džojrajdi.

Nikoli nisem skrival, da nisem ljubitelj Sramovih zavor, nižji rang še dodaja k občutku, da se ne bom pravočasno ustavil. Če bom po prvem odzračevanju kmalu spet pri tem, da ročico v paniki stiskam do krmila, bom pač napisal, da so Guide R jajca. Upam, da me vseeno pozitivno presenetijo, saj želim le zmanjševati hitrost pred zavoji in kužki, brez nekih modrovanj o moči in občutku na ročici.

Za koga

Na splošno je Remedy za kolesarja, ki ve, zakaj želi prav 27,5-palčna kolesa. Opremska različica 8 pa za tistega, ki ob tem nima fetiša na neke super duper sijoče komponente oziroma za njih ne bi plačeval, niti ne čuti potrebe po karbonu.

Cena 2.999 €, v akciji za 2.549,15 € (-15 %)

Remedyjev je kar nekaj, od še cenejšega modela 7 do karbonskega 9.9 za še enkrat toliko, kot stane tale.

Džojrajd omogočil Kolesarski ceter Funsports, funsports.si

Več o kolesu na trekbikes.com

Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam