Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
4. decembra 2018

Aluminijasti enduro za vsakogar? S ceno malo pod štirimi jurji, z več kot dovolj hoda spredaj in zadaj, odlično rešenim zadnjim vzmetenjem ter posrečeno geometrijo.

Kolo: Scott Ransom 720 (2019), velikost M

Značilnosti

Po letih obujen model Ransom. Naj vsak sam presodi, če je manjkal v Scottovi paleti. Polnovzmeteno kolo za enduro in druge velike podvige, 170 mm hoda spredaj in zadaj. V tej inačici okvir iz aluminija in 27,5-palčni obročniki. Kot morda že veš, številka 9 spredaj pomeni 29-palčna, 10 ali 00 v nadaljevanju pa še okvir iz karbona.

Romantično razmerje

Scott mi do tega kolesa še vedno ni bila znamka, ob kateri se mi prebudijo hormoni. Ampak vsak je imel tisto malo manj kul sošolko (sošolca), ki ga je bilo treba bolje spoznati … Starega Geniusa je pomagal razviti naš DH šampion Janez Grašič, tako da je pri novem obetala že stara zgodba.

Priložnost za furanje

Par lokalnih fur, končno sem si spet našel eno kratko “referenčno”, na kateri primerjam kolesa. Tudi dve daljši, ena epska polhograjska s Supersnurfom in ena ledena golovška na 930 s svetovno prvakinjo Nathalie Schneitter.

Vtisi

Začnimo kar z “malenkostmi”. Lahko še enkrat pohvalim kombinacijo Sramovega pogona iz Shimanovih zavor? Le Prolocovega mehaničnega guruja Matjaža sem malo užalostil s tem mnenjem. Zavore so nove štiribatne MT520, moči polna kapa.

Prvič sem upravljal z novo ročico TwinLoc za upravljanje z obema Foxovima amortizerjema. Po obliki in uporabnosti je velik skok naprej od stare nad krmilom, ki sem jo nekoč opisal kot ročico za kosilnico.

Na istem nosilcu pri levem ročaju je tudi ročica za upravljanje s potopno sedežno oporo Syncros. Ker je TwinLoc pod krmilom, mora biti ta “po starem”, pravokotno na krmilo. Ročici sta res malo blizu skupaj, zato mora biti pletenica potopne opore dobro napeta, da se ne srečata.

In še enkrat hvala bogu, da smo prerasli prednje menjalnike, ker za to ročico res ni več prostora. Tudi sedem kablov nočeš videti na krmilu. Zdaj jih je šest in k urejenosti bistveno prispeva, da sta po dve poviti skupaj z zaščitno spiralo.

Rešitev spodnjega vpetja zadnjega blažilca je žal zbirališče blata, vsaj pri alu okvirju. Tudi gumijast kos, ki je verjetno tam zato, da zmanjša prostornino zbirališča blata, ne zaleže dosti. A se blažilca očitno ni dalo drugače pritrditi na natanko to točko.

Kolo ni lahko. Na tehntnico ga nisem uspel obesiti, splet navaja teže blizu 15 kg, bo kar držalo. Karbonski modeli so lažji. A tista druga teža – ob poganjanju – tudi pri aluminijastih ni moteča.

Poganjanje: Kolo se v srednji nastavitvi amortizerjev (Trail) dobro poganja, tudi navzgor. Celo odlično za takšno kolo. Še več, celo ob povsem odprtih amortizerjih se poganja solidno. Tu so razvojniki očitno res nekaj odkrili.

Spuščanje: Navzdol gometrija in hod dajeta samozavest. Kolo je igrivo in nudi uživaško vožnjo, hkrati pa kolesarja rešuje po kakšnih neumnostih. Tako ni primerno le za dirkače, tisti bodo segli po karbonskih modelih. Daleč od tega, da bi bil 720 počasen, a tu ni vse v hitrosti.

Geometrija je dolga in položna, a ne ekstremno: krmilni kot 65 stopinj oziroma pri spustu še pol stopinje manj (tudi to uravnava TwinLoc), medosna razdalja pri tej velikosti 121,5 cm, doseg 439/445 mm … Tu vmes nekje nastane ta igrivost, skupaj z vzmetenjem.


Scott Ransom 930

Ko sem vračal model 720, me je pičilo in sem odpeljal še 930, ki je šel še lepo z mojo kamuflažno jakno. Obe kolesi sem lahko primerjal na nekaj spustih in ja, na najbolj zavitih sem tokrat moral dati prednost 27,5-palčnemu. 29-palčnega je bilo treba malo bolj vleči iz ovinkov, a bi ga za domačo vseeno raje izbral. Cenejši model 30 je seveda malce kompromisno opremljen in gotovo mi je ostalo tudi več rezerve pri nastavitvah preprostejših amortizerjev, vilic Rock Shox Yari in zadnjega blažilca X-Fusion Nude.

Obe različici, 7 in 9, se vozita na 2,6 palca širokih plaščih (Maxxis, zanimivo da spredaj in zadaj prednji profil). Ni moteče, jima pristoji.

Tudi pri barvnih paletah se mi zdi, da so kar zadeli. Vsaj moj okus. Dirkaška modela sta bolj divja, ostali umirjeni.

Na jetra

Stari Ransom, ki so ga predstavili leta 2006, je bil takrat nekaj posebnega ne le zaradi 160 mm hoda, tudi po videzu je “sekal”. Zelo prepoznaven je bil. Mimo novega se lahko sprehodiš misleč, da je Genius.

Za koga

Za razliko od bolj dirkaških enduro koles bi vsaj 720 in 930 priporočil širšemu krogu ljubiteljev tehnično zahtevnih tur, tudi parkov. Takšnim, ki se na kolesih radi igrajo in se radi tudi hitro spustijo, a nimajo nujno dodelane tehnike vožnje.

Cena 3.919,00 € (priporočena maloprodajna)

Inačice z obema velikostima obročnikov in okvirji iz obeh materialov, pa seveda različno drago opremljene.

Džojrajd omogočil Slovenski kolesarski mojster / Proloco Trade skm.si

Več o kolesu na www.scott-sports.com

Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam