4endurance sis 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
23. novembra 2019

Nizkocenovnik manj znane slovaške znamke. Všečen na pogled, dobro opremljen in žurer na turi.

Kolo: Kellys Slanger 50 (2019), velikost M

Značilnosti

Polnovzmeteno trail (turno) kolo s po 140 mm hoda na vilicah in zadnji nihajki. Na 29-palčnih obročnikih in z “vsem” iz karbona – okvirjem in nihajko. Nizkocenovnik slovaške znamke.

Romantično razmerje

Zadnje čase sem vozil “bling” kolesa, pa mi ni bilo težko stopiti za polovico cene navzdol na tegale všečno pobarvanega Slovaka. Okvir iz kataloga tajvanskega proizvajalca ni nujno slaba reč, pri ceni se pa brez dvoma pozna.

Kdor ne pozna njihove ekipe v spustu ali ne hodi na sejem Eurobike, kjer ne moreš spregledati njihovih manekenk, odetih v body paint, verjetno znamke Kellys niti ne pozna.

Priložnost za furanje

Vikend mtb.si v Rabcu, Supersnurfova Martinova fura v Polhograjcih in standardni test na Šumbalandu 2.

Vtisi

Saj že veste, moj najljubši format: 29-palčnik z ne preveč hoda.

So pa v tem razredu razlike v geometriji. Od bolj “raztegnjenih”, pravih mini enduro strojev, do bolj pokončnih. Tale je med slednjimi s kotom vilic 67 stopinj, medosno razdaljo 1184 mm pri velikosti M …

Velikosti so specifične. Le tri imajo in M naj bi pokrivala kolesarje do višine 188 cm, “reach” znaša 434 mm. 453, ki je napisan na okvirju, pa pomeni dolžino sedežne cevi.

Čez opremljenost zlasti ob pogledu na ceno ne morem reči čisto nič slabega. Vzmetenje Fox Performance, zavore Shimano XT, pogon SRAM GX Eagle, potopna sedežna opora KS Lev, obročniki DT Swiss M1700, kokpit RaceFace Ride …

No ja, plašči Schwalbe. Ob uporabi z zračnico se zame praviloma konča z menjavo le-te, tudi ob višjem pritisku kot navadno. Tudi tokrat se je. Edina stvar, ki bi jo takoj zamenjal na tem kolesu! Čeprav sta v novembrskih razmerah sicer Hans Dampfa služila. V specifikaciji na strani proizvajalca je zadaj celo Nobby Nick, ne bom komentiral …

Vzpenjanje po pričakovanju dobro, ob blažilcu na srednjo (trail) možnost pač. Sam bi ga brez težav popeljal na kakšen 50-60 km maraton.

Tudi spuščanje zelo prepričljivo, pač stabilnost pri divjanju geometriji primerna, malo več dela s telesom terja. Na zadnjem delu pa greš bolj linearno skozi hod, nekaj progresivnosti bi se gotovo še dalo najti z dobrimi nastavitvami.

Ponuja se primerjava z nedavno preizkušenim kolesom Devinci Troy 29, dražjim za kar 5 tisočakov. Kanadčan je malo daljši, ima daljše vilice in stopinjo bolj položne, vse to pomeni malo več suverenosti pri hitrosti in močnejših udarcih od spodaj. V opremljenosti odskoči predvsem pri karbonskih obročnikih, sicer pa … precej isti šmorn!

Stehtati sem ga pozabil, trgovci (brez navedbe velikosti) pišejo o težah med 13,5 in 13,8 kg.

V glavnem, meni cel žur s kolesom za normalno ceno!

Tudi barve so požele odobravanje, na skrivnostni #džojrajd fotografiji na Instagramu so ga imeli za Cuba. Kakšen bi bil pa, če bi imel namesto oranžne kamuflažni vzorec?!

Na jetra

WTF je “Slanger”? Urbandictionary.com celo pravi, da je to nadpovprečno velik penis ali ogromni joški, celo kombinacija besed “slut” in “banger”, Geto Boys so repali o slangerju/dilerju, po dansko pa je to množinska oblika za kačo. No, ime jim ni uspelo.

Aluminijasta zaščita cevi ob verigi sicer karbon zaščiti pred udarci verige, ne zaduši pa zvoka udarcev.

Schwaaaallbbbeeeeee.

Za koga

Za ljubitelja kratkih in dolgih turic na zahtevnejših terenih. Z omejenim proračunom in/ali brez fetišističnih potreb po modnih znamkah MTB sveta. In z neustavljivo željo po karbonu.

Cena 3.999 €, s popustom 3.799 €

Na voljo sta še cenejša modela 10 in 30.
Modeli 2020 naj bi bili nekaj dražji.

Džojrajd omogočil Velodrom Novo mesto in distributer Bike Center.

Več o kolesu na www.kellysbike.com

4endurance sis 1
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam