Cervelo ZFS-5
Energija bikes
Freestyle Giant Wheelbase Trgovina Ride Koloset
14. maja 2023

Pri Cervélu so s polnovzmetenim modelom ZFS-5 dopolnili katalog gorskih koles. Najnovejšega so predstavili tik pred začetkom svetovnega pokala v Novem Mestu.

Za ljubitelje kanadske blagovne znamke in oboževalce ekipe Jumbo-Visma so pripravili polnovzmeteno kros / maraton kolo, ki ga na dirkah svetovnega pokala preizkuša nekdanji tekmovalec ekipe KMC – Ekoi – Orbea, Nizozemec Milan Vader, danes prvo gorskokolesarsko ime velike nizozemske ekipe, ki ima pod okriljem zvezdnike Primoža Rogliča, multidisciplinarnega Wouta Van Aerta in Jonasa Vingegaarda.

Čeprav je Vader lani na 11. etapi dirke po Baskiji utrpel hud padec, se je po pol leta intenzivne rehabilitacije v črno-rumenem dresu vrnil na terene, ki jim je bil vedno zvest – na enoslednice in gorskokolesarske proge. Tokrat na polnovzmetenem Cervélu ZFS-5.

Ekipe diktirajo tempo pri razvoju koles

Pri velikih ekipah, ki imajo oporo tudi pri kolesarskih blagovnih znamkah, ki prisluhnejo njihovim željam oziroma zahtevam tekmovalcev, so v tem trenutku cilj samo OI Pariz 2024. Vsi želijo tja pripeljati najboljše tekmovalce, ki imajo najboljši material in so v danem trenutku najbolje pripravljeni. Zato so se pri Cervélu odločili prisluhniti ekipi Jumbo Visma, saj Nizozemci veliko stavijo na domačega asa Milana in pa na mlado CX šampionko Fem van Empel, pri komaj dopolnjenih 21 letih aktualno evropsko in svetovno prvakinjo kategorije elite. Tako je nastal tudi Cervélo ZFS-5.

ZFS-5 na kratko

Na voljo bodo štiri velikosti (S, M, L in XL). Pri variaciji s 100 milimetri hoda bo kot krmilne cevi 67,8-stopinjski, efektivni kot podsedežne cevi pa bo glede na velikost okvirja meril 76,5, 76,3, 76,2 in 76 stopinj. Dolžina cevi bo verigi bo odvisna od velikosti okvirja, in sicer 432, 435, 437 ali 439 milimetrov. Pri vseh velikostih bo gonilni ležaj 42 milimetrov pod osema obročnikov. Doseg (reach) bo znašal 421, 445, 469 in 496 milimetrov.

Z maratonskim hodom 120 milimetrov bo kot krmilne cevi še nekoliko bolj položen, meril bo 66,6 stopinj. Efektivni kot bo 75,3-, 75,1-, 75- ali 74,9-stopinjski. Oddaljenost gonilnega ležaja od osi obročnikov bo enaka kot pri modelu z 20 milimetri hoda manj. Dolžina cevi ob verigi bo enaka. Doseg bo glede na postavitev nekoliko krajši. Znašal bo 409, 433, 457 in 484 milimetrov.

“Inside” iz Novega Mesta – ZFS-5 je lahko tudi trdak

Kako so pri ekipi Jumbo Visma našli luknjo v pravilniku UCI in novo kolo iz polnovzmetenca spremenili v klasično prednjevzmeteno kolo? Na brujulabike.com, so v Novem Mestu na Moravskem in so fotografirali “trdi zadnji blažilec”. Odgovor, zakaj so se šli tovrstno igro, se skriva v tem, da moraš preizkušnjo kratkega krosa voziti z enakim kolesom kot dirko olimpijskega krosa. Ker na kratkem krosu ni obilice tehničnih delov, na katerih bi zadnji blažilec igral pomembno vlogo, okvir lahko za daljšo preizkušnjo opremiš z blažilcem in imaš hitrejše in odzivnejše kolo.

ZFS-5 bo v prosti prodaji na voljo konec poletja 2023 in takrat bomo izvedeli več glede cene in specifikacij oziroma modelne palete.

Več na cervelo.com.

Fotografije proizvajalec in ekipa Jumbo Visma

Preberi še

Cervélo: Prvi MTB sliši na ime ZHT-5

Freestyle zaposli
Freestyle Giant Wheelbase Trgovina Ride Koloset
Sledite nam