Kenda DH Pohorje
Trgovina Ride Wheelbase Devil's trails Freestyle Giant
1. februarja 2018

Finska družba je pionir na področju merjenja srčnega utripa športnikov in rekreativcev. Tokrat predstavljamo Polar OH1. Je ta lahko nadomestilo za prsni pas merjenja utripa?

Ko govorimo o merjenju srčnega utripa, nam prvi na misel pride prav Polar. Finska družba je pionir na področju merjenja srčnega utripa športnikov in rekreativcev. Od leta 1977, da, že 40 let, so pomemben igralec na tem trgu. Seveda se konkurenca veča iz leta v leto, Finci pa se še naprej lotevajo inovacij na svojem področju. Ena izmed inovacij je Polar OH1. OH pomeni optično merjenje srčnega utripa.

Drugačna rešitev?

Optično merjenja srčnega utripa je že poznano. Zapestni merilniki srčnega utripa so že dobro uveljavljeni in prav ti so opremljeni s tovrstno tehnologijo. Če nosite takšno uro na zapestju, meri vaš srčni utrip.

Najbolj uveljavljen merilec srčnega utripa je bil za športnike do sedaj prsni pas. Ampak vsi ne prisegamo na stiskanje prsnega koša. Pri dekletih je to najbolj moteče. A tudi pri moških zaradi trenja včasih povzročijo draženje kože. In zategovanje, da nam pri teku ne drsi navzdol, ima tudi svoje neprijetnosti. Zaradi neprekinjenega pritiska na prsni koš lahko tudi moti dihanje.

Razlogov za razmislek o merjenju srčnega utripa drugje, na primer na zapestju, je precej. Vendar pa alternativa na zapestju ni optimalna za vse. Kolesarji raje prebirajo svoje podatke na krmilu in pri vadbi v telovadnici lahko ura na zapestju moti nekatere vaje. Merjenje utripa na nadlakti ali podlakti? Polar OH1 je rešitev!

Svetlobni senzor

Način optične meritve srčnega utripa se bistveno razlikuje od načina klasične meritve srčnega utripa s prsnim pasom. V prsnem oddajniku so elektrode, ki zaznajo električne dražljaje srca in po tem določajo vaš srčni utrip.

Pri optičnem merjenju srčnega utripa utrip določi svetlobni senzor, ki meri pretok krvi. Kri se ne pretaka neprekinjeno temveč v valovih, ki jih poganja srce, ko se skrči in sprosti. Polar OH1 deluje na ta način in največkrat ga nosimo na nadlakti ali podlakti.

V praksi

Testiral sem OH1 na roki, skupaj z napravo Polar M460 in pasom okoli prsnega koša, povezanim z drugo napravo. Meritev srčnega utripa prek prsnega pasu sem dodal za primerjavo. Pri enakomernem, daljšem naporu, se vrednosti srčnega utripa odlično ujemajo. Vendar pa se OH1 na začetku in koncu intervalnega “all-out“ napora odziva malenkost počasneje od prsnega traku.

A to le na kratkih intervalih, na primer dvajset sekund sprinta z dvajsetimi sekundami počitka. Le takrat OH1 ne zmore slediti in daje minimalno zakasnele podatke. Očitno je, da pretok krvi pač ne more slediti električnim dražljajem. To je povsem normalno!

Uživanje v udobju

Traku OH1 za dobro funkcioniranje ni potrebno zategovati. Nosil sem ga na nadlakti in podlakti in nikoli ni drsel. Niti nisem čutil, da bi me stiskal ali oviral pretok krvi. Svoje delo dobro opravlja tudi pod več plastmi zimskih oblačil. In pri kratki kolesarski majici se prav lepo skrije pod rokav. Pravzaprav, ko sem prižgal Polar M460, sem na OH1 že pozabil!

Naprava OH1 je zelo higienska, saj trak, brez merilne enote seveda, preprosto operemo z oblačili.

Prednosti Polar OH1

Naprava je vodoodporna in enostavna za čiščenje. Polni se prek USB. Poveže se lahko z vsemi združljivimi napravami Bluetooth, vključno s pametnimi telefoni ali konkurenčnimi napravami.

Ima pa še eno veliko prednost! OH1 ne meri samo vašega srčnega utripa ampak ga lahko tudi snema brez ure ali naprave GPS. Podrobnosti o vaši športni aktivnosti med vadbo niso vidne, ko pa vse skupaj prenesete na računalnik ali pametni telefon, vam ponudi popoln pregled nad aktivnostjo.

In prav to je največja prednost optičnega merilca OH1! Za spremljanje in analizo aktivnosti ne potrebujete dodatnih naprav, zadostuje vam telefon, ki ga ima skoraj vsak. Polar pa ponuja tudi aplikacije za naprave z operacijskima sistemoma Android in iOS.

Zaključek

Optično merjenje srčnega utripa ne bo nadomestilo prsnega pasu. Pas je še vedno potreben pri merjenju variabilnosti srčnega utripa in s tem povezanim stanjem napora pri treningu, vračanju v optimalno počutje in zaznavanju stresa, a OH1 ima gotovo svoje mesto pri merjenju, saj je bolj praktičen za skupino uporabnikov, ki išče udobje in ne vrhunske natančnosti.

Vrhunski športnik, ki želi natančno izmeriti svojo enoto treninga, bo prsni trak še vedno uporabljal med najpomembnejšim treningom. Pri normalnem treningu vzdržljivosti pa OH1 popolnoma zadostuje tudi njim.

Predlagana maloprodajna cena je 79,90 evra

Več informacij na polar.com.

Kenda DH Pohorje
Trgovina Ride Wheelbase Devil's trails Freestyle Giant
Sledite nam