4endurance sis 2
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
31. januarja 2019

Tokrat je na vrsti nekaj za vse tiste, ki radi veste, s kolikšno močjo kolo priganjate na klanec. No, pa tudi po ravnem.

Kolesarski merilec moči NG MTB je vrhunski izdelek z robustno obliko in prilagojen za vožnjo na terenu in to v vseh razmerah. V zadnjih nekaj letih je Power2max postal eden izmed najuspešnejših proizvajalcev merilcev moči. Njihovo ime je sinonim za trajnost, visoko stopnjo natančnosti ter pošteno razmerje med ceno in zmogljivostjo.

Od začetka

Zgodba Power2max (razvoj, trženje in distribucija) in Saxonar (razvoj, proizvodnja in logistika) se je začela leta 2006. Marco Rockstroh in njegov prijatelj in poslovni partner Andreas Görnitz sta tedaj delala v avtomobilski industriji in sta bila odgovorna za visoko kakovostne brezžične izdelke znane avtomobilske blagovne znamke. Prav ta “know-how” se je izkazal za dragocenega pri izdelavi merilca Power2max.

Želela sta razviti merilec moči, ki bi bil primeren tako za rekreativne kot tudi za profesionalne športnike. V samem pristopu razvoja in izdelave merilca moči so stvari jasne. Senzor mora zagotavljati zanesljive in ponovljive podatke v vseh vremenskih razmerah.

Konstrukcija ne sme imeti premikajočih se delov, ki bi se lahko izrabili. Uporaba in delovanje morata biti preprosta. Osredotočiti se moraš na bistvo, trening in tekmovanja, ne pa na bleščice in prodajne trike. In vse to po dostopni ceni.

Testiram

V test so mi ponudili merilec moči P2max NG, z gonilko FSA SL-K. Od takrat sva skupaj s testnim kolegom “uber masterjem” naredila več kot 2.000 kilometrov v vseh vremenskih razmerah. Približno polovico časa so bile vremenske razmere spremenljive in temperatura je močno nihala, kar so bile optimalne razmere za test opreme, ki mora biti obstojna na temperaturo in vodoodporna.

Kot pri vseh “dobrih nemških stvareh“ so zanesljivost, dober dizajn in natančnost pri izdelavi v središču pozornosti. NG ima vgrajeno baterijo za polnjenje s časom delovanja približno 150 ur, ki se polni preko standardnega kabla mikro USB. Senzorji se nahajajo v “spiderju” s štirimi vijaki.

Povezava s kolesarskim računalnikom je bila preprosta kot vedno. Ker NG pošilja podatke o napajanju s protokoloma ANT + in Bluetooth Smart, sem ju povezal in preizkusil vzporedno z dvema mobilnima napravama – Garmin Edge 130 in Forerunner 935. Med trajanjem preizkusa ni bilo mogoče najti nobenega motenja, niti razlik v podatkih iz naprav, izčrpnim primerjavam navkljub.

Funkcije P2max NG

Na splošno ima P2max NG veliko bolj živahen prikaz Wattov (en sekundni interval), kar odraža resnično dogajanje. To pomeni, da se prikazni podatki bolje ujemajo s subjektivnim naporom in topografijo kot pri podobnih merilcih moči.

Po kratkem obdobju privajanja sem vozil s to nastavitvijo in obdržal želeno trening območje. Verjamem, da za P2max NG glajenje podatkov na tri sekunde ni več potrebno, vendar je to vprašanje osebne preference.

P2max NG posreduje meritev za obe nogi. Ker temperatura lahko vpliva na natančnost, naprava opravi toplotno korekcijo vsakič, ko se gonilka ne vrti več kot dve sekundi.

To je posebej pomembno pri vožnji med spreminjajočimi se temperaturnimi obdobji (hladna jutra in toplo popoldne). P2max NG ne potrebuje magneta za izračun kadence, ker jo naprava računa preko merilca pospeška. Enota tudi izkoristi to priložnost za samodejno umerjanje in ročna nastavitev na ničlo tako ni več potrebna. Meri tudi gladkost pedaliranja in učinkovitost navora.

NG po 2.000 in več kilometrih

Ker so bile vožnje opravljene samo v naravi, nisem mogel oceniti povečane natančnosti +/- 1%. Seveda so bile vrednosti vedno verjetne, vendar za resnično kontrolo ni bilo nobene referenčne naprave z enako natančnostjo. Pozitiven vtis je naredil vidno zmanjšan zaostanek pri prikazu kadence.

Za to so odgovorni novi senzorji, izboljšani algoritmi in hitrejši merilnik pospeška. Prikaz na ekranu zaostaja za približno dve sekundi, kar se mi zdi sprejemljivo in je verjetno tudi razlog za hitrejše ali bolj živahne podatke o vatih.

Zahvaljujoč številnim vožnjam v dežju (Bled Bike Festival, Erazem Predjamski, prva etapa Roc d’Azur, Fužine2sea …) se je NG izkazal tudi kot zelo odporen na vodo, blato in ostalo umazanijo, ki bi na gorskem kolesu lahko zmotila natančno delovanje.

Priključek za polnjenje je skrit za gumijastim zamaškom, ki se nahaja na zunanji strani pogona. Sicer je mikro USB tudi notranje vodoodporen, zato tudi, če pozabiš namestiti zamašek, voda ne bo prišla v notranjost naprave ali motila delovanja. A pri gorskem kolesu so, kot rečeno, težave tudi z blatom, peskom in ostalimi stvarmi, ki lahko zapacajo kontakte in otežijo namestitev polnilnega kabla.

In to je tudi edina zamera pri tem merilcu. Čeprav se med testom zamašek nikoli ni niti premaknil, prav tako ne pri pranju s tlačnim čistilcem, bi si vseeno želel, da je nekako pritrjen na sam merilec moči.

Ne glede na to bi na svojem kolesu z veseljem za stalno vozil NG in ga brez slabe vesti priporočil drugim. P2max NG je estetsko privlačen in enostaven za montažo. Cena je konkurenčna. Delovanje P2max NG je odlično in avtomatsko umerjanje in korekcija temperature sta prikladna in koristna za gorska kolesa, kjer se razmere na vožnji pogosto spreminjajo.

P2max NG MTB spider je na voljo za:

– gonilke SRAM, RACEFACE ali FSA
– 1x ali 2x pogon
– BOOST ali standard linijo verige

Cena pri proizvajalcu je z gonilko FSA od 1090 do 1340 evrov, samo “spider” pa od 990 do 1080. Seveda pa je cena pri različnih prodajalcih tudi bistveno ugodnejša.

power2max.com 

4endurance sis 1
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam