13. novembra 2018

Aleš Boben je letošnji celoten tekmovalni cikel izkoristil za testiranje različnih kolesarskih komponent. Tokrat je na vrsti krmilo.

Sezono sem izkoristil za daljši test nekaterih komponent in to v resničnih tekmovalnih pogojih, v vseh razmerah in na vseh terenih.

Ko za svoje kolo potrebujemo lahke karbonske komponente, se običajno obrnemo proti severu Evrope. A že nekaj časa lahke in kvalitetne karbonske izdelke proizvajajo tudi na jugu – v Italiji in Španiji. Med slednje sodi majhno podjetje iz Valencije z imenom Darimo. Lastnik je inženir Damià Rizo, ki je podjetje ustvaril, da bi svoje znanje prenesel v izdelavo lahkih karbonskih komponent. Posebnost teh izdelkov je, da jih lahko izdelajo tudi po naročilu!

Več modelov

Izberemo lahko krivino 6 ali 9 stopinj, zaključni sloj s 3K ali UD karbonom, v mat ali sijočem videzu in širine od 620 do 800 mm. Darimo svetuje, da uporabite širino, ki vam najbolj ustreza in krmila ne krajšate.

Vsaka širina ima namreč drugačno obliko, pri čemer krmilo 660 mm v primerjavi s 740 mm ni narejeno enako, saj nanj delujejo drugačne sile. Zato ima tudi ojačitve na območjih, kjer so pritrjene ročice zavor in prestav, se pravi na okoli 20 centimetrih od konca krmila. Izdelki so narejeni za kolesarje s težo pod 90 kg, vendar lahko Darimo po naročilu naredi krmilo brez omejitve teže, a bo tehtalo dodatnih 25 gramov. S prilagajanjem izdelkov uporabnikom (barvo nalepk, zaključnim slojem …) znamka ponuja popoln program po meri.

Lahkost krmila je fascinantna, saj ima 740 mm široko krmilo težo pod 100 gramov. Testiral sem 720 mm, 9 stopinj upogiba z UD mat videzom in teže 89 gramov. S krmilom sem vozil predvsem na XC maratonih po vsej Evropi.


Krmilo – teža 89 gramov, za uporabo v krosu in maratonu.

Na terenu

Zaradi majhne teže krmila sem se odločil za daljši test, saj sem bil malo zadržan, kako se bo obneslo pri daljši obremenitvi. Kakršna koli odpoved krmila pri visoki hitrosti in na neugodnem terenu ima lahko resne posledice.

Montaža krmila na oporo je nekoliko neugodna, saj nima nobenih vodilnih grafik. Zato traja nekoliko dlje, saj je potrebno nekajkrat premeriti, če je lepo centrirano. Nujna je tudi uporaba moment ključa Giustaforza, saj so navorni momenti precej majhni (3.5 Nm pri opori in 2 Nm pri zavorah). Uporabiti je potrebno tudi pasto za karbon, ki je priložena, a po končani montaži so krmilo in zavore brez dodatnih nastavitev ostale na mestu celoten cikel testiranja.

Pri tako nizki teži sem pričakoval, da bo upogibanje precejšnje. A krmilo je zelo togo in manj upogljivo kot precej težja krmila, ki sem jih imel priložnost voziti do sedaj. Na začetku sem bil previden, a kmalu sem dobil zaupanje in enostavno pozabil, kako lahko je.

Skoki, dropi, istrsko kamenje, kvarnerski otoki, gorenjski gozdovi. Več kot 20 dni dirkanja, ki niti slučajno ni prizaneslo krmilu. V vsem času nisem opazil nikakršne mehanske šibkosti. Tudi nekaj izletov v podlago, ki so krmilo dodobra pretresli in spravili na rob vzdržljivosti, ni pustilo posledic. Brez lomljenja, škrbljenja koncev ali prask je preneslo višek dirkalne sezone. Resnično zanesljivo in učinkovito!

Jasno je, da to ni poceni, a pri lahkih karbonskih komponentah ni nikoli. Vsak zase ve ali si to želi in potrebuje. 189 evrov je cena, ki je v rangu tistih, ki ponujajo podoben izdelek. A Darimo je v celoti izdelan ročno in izpolnjuje standard ISO 4210.

Plus: teža, kakovost, ročna proizvodnja, izbira.
Minus: brez grafike za centriranje.

Spletna stran proizvajalca darimo.eu

Foto Aleš Boben

Sledite nam