24. februarja 2010

Od včeraj na vpogled izhodišča za pripravo novega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki izrecno omenjajo tudi gorsko kolesarstvo.

Od včeraj na vpogled izhodišča za pripravo novega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki izrecno omenjajo tudi gorsko kolesarstvo.

Od lanskega poletja, ko se je v medijih pojavilo nekaj člankov na osnovi delovne verzije predloga novega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ), je bilo mirno. Prejšnji torek so na Ministrstvu za zdravje pripravili izhodišča, teden pozneje (včeraj) so jih objavili na spletni strani.

Zakon naj bi šel kmalu v javno razpravo, mi pa objavljamo odlomek, ki je najbolj zanimiv za vse, ki se radi malo razmigamo.

II. 3. Spremembe v pravicah iz obveznega zdravstvenega zavarovanja

Osnovna in najpomembnejša usmeritev novega ZZVZZ bi morala biti ohranitev ali izboljšanje dosežene ravni zdravstvene varnosti za vse prebivalstvo. Zaradi tega naj bi bile v pravicah iz obveznega zdravstvenega zavarovanja predvidene le nekatere manjše spremembe, in sicer:

3. osnutek predvideva znižanje praga solidarnosti pri nekaterih poškodbah izven dela, kjer za sorazmerno velika tveganja v prostem času, kot so npr. tekmovalni športi, borilne veščine, gorsko kolesarstvo, planinarjenje, alpsko smučanje, motoristični in avtomobilski športi, športno padalstvo, padalstvo itd.. Za ta tveganja bi bila raven kritja za osebe, starejše od 14 let, le 40%, za razliko bi se lahko prostovoljno zavarovali. V ta namen naj bi zavarovalnice pripravile nov zavarovalni produkt za tovrstna tveganja, zavarovanje pa bi bilo lahko kratkotrajno, npr. samo za čas udeležbe v teh aktivnostih (dan, teden, mesec, leto) , pri profesionalnih športnikih pa tudi za daljšo dobo. Ta predlog sledi usmeritvi o večji osebni odgovornosti za lastno zdravje, saj je večina poškodb iz navedenih razlogov povzročenih zaradi nepazljivosti, neprevidnosti, včasih tudi objestnosti in kršenja predpisov;

Celoten dokument si lahko preneseš do tukaj (MS Word) >>

Ob tem se poraja veliko vprašanj, zaenkrat smo ministrstvu zastavili le eno – po kakšnih kriterijih so izbrani navedeni športi? A ker gre le za izhodišča, tega na MZ zaenkrat ne morejo komentirati, več bomo od njih izvedeli po začetku javne obravnave.

Tema na Tabli >>

Povezave:

www.mz.gov.si

Sledite nam