25. januarja 2016

V četrtek na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču v okviru sejma Natour – Alpe Adria okrogla miza o zakonodajnih zagatah gorskega kolesarstva v Sloveniji.

Zakaj Slovenija ni gorskokolesarski raj?

Okrogla miza v okviru sejma Natour Alpe Adria, Ljubljana, četrtek 28. 1. 2016, ob 16. uri

Zdi se, da je Slovenija s številnimi gozdnimi cestami in vlakami, planinskimi potmi, gozdnimi potmi ter nekaterimi kolesarskimi parki raj za gorsko kolesarjenje. Hkrati slovenski turizem gostom skozi številne promocijske dejavnosti daje obljubo: Slovenija – zelena, aktivna, zdrava. Ali je morda ta obljuba na trhlih temeljih? Še posebej, če vemo, da smo pri gorskem kolesarjenju kar hitro, ko zavijemo s ceste, v prekršku?

14 slovenskih organizacij s področja kolesarstva in turizma se je pred časom združilo v konzorcij odprimopoti.si. Ta si med drugim prizadeva za spremembo slovenske pravne ureditve, ki ni naklonjena gorskemu kolesarjenju. Še posebej ne razvoju enoslednic – razgibanih, ožjih utrjenih poti, namenjenih izključno gorskemu kolesarjenju ali večnamenski rabi (npr. hoji in gorskemu kolesarjenju).

Na okrogli mizi bodo poleg vizij razvoja, rezultatov delovanja konzorcija odprimopoti.si v letu 2015 predstavljene tudi ovire, ki preprečujejo, da Slovenija navkljub številnim danostim še vedno ni gorskokolesarski raj.

Okrogla miza je namenjena vsem, ki jih zanimajo raznovrstni vidiki, ovire in priložnosti razvoja gorskega kolesarjenja v Sloveniji.

Program

16.00 do 16.50 (moderator: Peter Zajc)

  1. Peter Zajc, RRA Koroška: (Ne)razumevanje problematike gorskega kolesarjenja
  2. Marko Lenarčič/Dušan Štrucl, Pohodništvo in kolesarjenje GIZ: Pomen specializacije turističnih ponudnikov
  3. Jože Rovan, Komisija za turno kolesarstvo, Planinska zveza Slovenije: Vizija razvoja gorskega kolesarstva v okviru Planinske zveze Slovenije
  4. Milena Černilogar, Kolesarska zveza Slovenije: Vizija razvoja gorskega kolesarstva v okviru Kolesarske zveze Slovenije
  5. Lado Cindro, KGK Volja – Slovenski gorniški klub Skala: Gorsko kolesarjenje kot rekreativna dejavnost
  6. Danilo Brecelj, Zbornica gorskih centrov-Gospodarska zbornica Slovenije ter Združenje slovenskih žičničarjev GIZ: Pomen gorskega kolesarjenja za gorske centre ter upravljavce žičnic
  7. Andrej Žigon, Zavod Aliansa: Izziv vzpostavljanja kolesarskih parkov in parkov enoslednic v Sloveniji
  8. Jan Klavora, Soča Outdoor Festival: Kaj pomeni gorsko kolesarjenje za Soča Outdoor Festival ter dolino Soče?
  9. Peter Dakskobler, Soča Outdoor Festival: Kje je mesto gorskemu kolesarjenju v Triglavskem narodnem parku?

16.50 do 17.00 Odmor

17.00 do 18.00 Okrogla miza z udeleženci (moderator: Andrej Dekleva)

Dogodek na Facebooku

odprimopoti.si
odprimopoti.blogspot.si

Uvodna fotografija Uroš Švigelj

Sledite nam